banner460
banner128

Son 50 yılın en kanlı savaşları Ortadoğu’da ve Müslüman ülkelerde gerçekleşiyor. Özellikle Arap Baharı denilen süreçle birlikte kurumsallaşmış devlet yapıları bir çok ülkede darmadağın oldu. Bazı ülke toprakları yaşanılır olmaktan çıktı. 

Niye böyle oldu. Elbet bir çok sebebi vardır ama ‘Devlet işleri ile inancı’ birbirine karıştırma en temel sebep olarak öne çıkıyor.   Devlet yönetimine ‘Mezhepçi’ yaklaşımlar ise ülkelerin en büyük sorunlarından biri olarak öne çıktı. Bu farklılıklar dışardan etkilerle desteklenerek, toplumlar birbirine düşman haline getirilip ülkeler yaşanılmaz bir kaosun içinde itildi.

Düşünmek lazım. ABD kurulalı 300 yılı geride bıraktı.  4 Protestanlar var, Katolikler var,  Ortodokslar var.. Başkaları da var.. Niye kavga etmiyorlar..

Peki Ortaçağ, Kilise’nin devlet yönetiminde söz sahibi olduğu zamanlar.. Kralların Tanrı’nın oğlu vakitler..  Avrupa’da Ortaçağ’da en bilinen mezhep savaşı 1618 yılında başlayıp 1648 yılına kadar süren  Protestan ve Katolikler arasındaki  otuz yıl savaşlarıdır.  Almanya prenslikleri, Danimarka, İsveç ve Fransa’nın da müdahil olduğu savaşlarda onbinlerce insan yaşamını kaybetmiştir

Temmuz 1776’dan bu yana ABD’de mezhep kökenli bir iç savaş olmuş mu?  Peki 1789 Fransız Devrimi’nden bu yana Avrupa’da var mı?  Neden yüzyıllardır ABD ve Avrupa’da mezhep kavgaları olmuyor.  Tek nedeni var. Devlet işleri ve inancın birbirinden ayrılması,  inancın devlet işlerine karıştırılmaması..

Toplumların inancı olur ama  Devletin inancı olmaz. Devletin yasaları, kanunları, kurumları olur.. Bu nedenle istisnaları bir yana bırakırsanız batı da yüzyıllardır iç kavgalar olmuyor.  Kuralsızlık ve kanunsuzluk anarşinin temelidir. Kuralları, kanunları, kurumları ortadan kaldırırsanız o toplumu anarşinin içine iterseniz.

Anladık mı şimdi neden Müslüman ülkelerde kan durmuyor. Neden kavga ediyorlar..  Müslüman ülkelerde inancı devlet işlerine karıştırılıyorlar. Devleti yönetenler çok sık şekilde; yasaları, kuralları, kurumları inançlarına göre belirlemek ve yönetmek istiyorlar .  Bir mezhebe inanan diğer mezhebe saygı duymaz hale gelebiliyor. Onu kafir olarak bilip ezmek isteyebiliyor.  Devleti mezhepsel iktidarın aracı olarak görmek eğilimi gelişiyor.

Sonra da dış desteklerle gelsin iç karışıklık..

Avrupa’nın yüzlerce yıl önce yaşadığı mezhep kavgalarından müslümanlar hala kurtulabillmiş değiller. Müslüman toplumların ABD ve AB ülkelerinden bir şey alması  gerekiyorsa önce devlet yönetiminde bu dersi alması gerekmektedir. Silah falan değil..

Müslüman toplumlar mezhepçi yaklaşımla hiç bir sorunu çözemez.  Müslümanların en büyük sorunlarının başında devlet yönetimiyle, inancı karıştırması gelmektedir. Onu yaptıkça hiç bir yerde, hiç bir zaman başı beladan kurtulmaz ..  Barış için, huzur için, akan kanın durması için önce buradan başlamalı Müslüman toplumlar..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.