banner460
banner128

CHP’nin  Haliç Kongre Merkezi adresli , sonucu önceden belli  37. Olağan İl Kongresi’ni dün Kongre Merkezi’nin yanındaki  Çadır’da izledik.

Çadır’ı duydu duyalı,  ‘Koskoca Dünya Şehrinde İBB’de sendeyken Şubat ayazında kongre yapacak kapalı bir salon bulamadın da çadıra mı düştün CHP!” serzenişinin yankıları kulağımdan gitmiyordu.

Bir ayazda ta Silivri’den çıkarak gittik Kongre Merkezi’ne. Üşüdük.. Kongre Merkezi denilen çadırın yanına ulaşmak için insanların üstün bir gayret sarfettiğine şahit olduk. Araç parkı ise bir başka sorun. 

Haliç kıyısında bildiğin bir çadır.. Yanında seyyar çadır tuvaletler.. Girişte Çadırda güvenlik. Her yer çadır dersin.. Karşında Piyer Loti..

Girişteki basın bölümüne başvurduk.. 

Bir listeye bakmaya başladı ve döndü bana.

-Akreditasyonunuz var mı?

-Yok .. Akredite mi olmak gerekiyordu?

-Evet . Siz akredite olmamışsınız alamayız.

-Ama böyle bir duyuru yapmadınız. Daha önce de CHP Kongreleri izledim. Akreditasyon yoktu. Madem öyle neden duyuru yapmadınız?

Telefon etti birilerine.. Sonra döndü..

-Tamam efendim. Buyrun giriş kartı . Girebilirsiniz.

Girdik.. Çadırın içi Allah’tan sıcak. Ve bayağı bir kalabalık var.  Basın bölümü ortalarda bir yer. Önümüzde bariyer. Protokol bölümüne giremiyoruz.  Görüşmeler.. Değerlendirmeler.. Neyse kartı okutarak protokol ön bölüme de geçiş olduğunu öğrendik.

Neyse..  Sonucu önceden belli kongrede bizim merakımız İl Yönetim Kurulu ve Kurultay delegeleri listesi. Heyecan tabi ki şinanay...

Altan Öymen,  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Canan Kaftancıoğlu .. Üçü de ‘Demokrasi’den, adaletten, eşitlikten, emekten, haktan”  bahsettiler.. CHP’nin iktidara yürüdüğünü vurguladılar.

Onlar; demokrasi, adalet, hak, hukuk dedikçe benim aklım hep tek adaylı kongreye takılıp kaldı.

Neyse ki Canan hanımda durumun farkında olmalı ki, ‘Yarışmak isterdim’ deyiverdi.   Ve ben Ahmet Kaya’nın ‘Belaya atlar giderim’ şarkısını hatırladım. 

Gelelim listeye..

Listede ilk dikkatimi çeken isimlerden biri Cemal Canpolat oldu. Arka planda oldukça gürültü kopartan kongre öncesi Canan hanım ile görüşüp hiç bişi istemeyen Canpolat kurultay delege listesinde yer alıyordu. “Adaylıktan çekilmenin ilk ödülü alınmış” yorumunu yaptım. Hoş eski İl Başkanı olarak listeye konması kadar normal bir durum yok.

Normal olmayan, tüm ilçe belediye başkanları listeye girerken, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun dışlanmış olmasıydı.  Bir kaç ay geçmemişti üzerinden. Kerimoğlu elini bir türlü çekmediği Esenyurt’ta ilçe başkanlığı seçiminde de desteklediği adayın kaybetmesiyle kaybetmişti.

Niye çizilmişti Kerimoğlu..

Yıllar yıllar önceydi. CHP çatlamış SHP kurulmuştu. 2004 yerel seçimleriydi. Gürbüz Çapan SHP adayıydı. Bülent Kerimoğlu da CHP adayı olmaya çalışıyordu. Olmadı.. O’nun yerine rahmetli Babası gidip DSP’den aday oldu. Bölünen oylarla Ak Partili Necmi Kadıoğlu aradan sıyrılıp başkan olmuştu.  Kerimoğlu  Çapan’larla karşı karşıya gelmişti.

Ve bundan sonra..  Yıllar öncesi bilmem kaçıncı  il kongresi .. Sahneyi hatırlıyorum.

Oğuz Kaan Salıcı aday.. Bülent Kerimoğlu kürsü de Salıcı’ya veryansın ediyor. Yerden yere vuruyor.. O seçimi Salıcı kazanmıştı. Kerimoğlu-Salıcı ekibiyle ciddi bir şekilde karşı karşıya gelmişti.

O Kerimoğlu;  Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın kaset olayı sonrası Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığı konuşulurken, İl Başkanı Berhan Şimşek’in aksine İl sekreteri olarak bir grup ilçe başkanıyla Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapmıştı.  O destek, kendisine Bakırköy Belediye Başkanlığı yolunu açacak en önemli etkenlerden biri olacaktı. Kılıçdaroğlu vefalı bir insandı.  O çekişme o günden bugüne geldi. Ve adaylığı önlenemeyen Kerimoğlu bu kez Salıcı ile aynı ekipte yol alan Kaftancıoğlu tarafından çizilmiş oldu..

CHP iki ilçede kendisinde olan seçimi kaybetmişti.  Çatalca ve Silivri .. Kongre sonuçlarına baktığımda Canan Hanım,  Silivri’nin kaybını örgütün kaybı olarak görmemiş.. Hatta Silivri’nin büyük bir talihsizliğe kurban gittiğini düşünmüş olmalı ki, listesinde Silivri örgütüne bayağı bir yer vermiş.  Üç isim; Özcan Işıklar, Berker Esen ve Abdullah Yıldırım kurultay delegesi olurken,  İlçe Başkanı Suna Göçengil İl Yönetim Kurulu’na girerek İl Başkan Yardımcısı olmuş.  Ender Unutan Ersözlü ise İl Disiplin kurulu üyesi..

Öbür kaybeden ilçe Çatalca.  Çatalca’dan sadece yeni ilçe başkanı Mehmet Çoban kurultay delegesi olmuş. Yeni ekibin en önemli isimlerinden Taşkan Uysal’ın kurultay delegesi olamaması biraz sürpriz tabi.. Silivri beş isimle listede yer alırken Çatalca tek isim. Dikkat çekiyor tabi.

Dikkat çeken bir diğer husus. CHP’nin medya yıldızı eski Milletvekilleri.. Barış Yarkadaş ve Eren Erdem de kurultay delegesi olamadı. 

Heyecanı olmayan, sonucu önceden belli, demokrasinin konuşulup tek adayla seçimin yapıldığı, çarşaf liste yerine demokratik olmayan blok listenin benimsendiği ve her şeyden önce Çadırda yapılan kongre olarak hafızalardan silinmeyecek bir kongreydi  37. Olağan İl Kongresi..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.