banner460
banner128

Dünyanın ilk ve tek Türkü Festivali’ne davet

14.Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin İstanbul tanıtım toplantısı Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı.  27-28 Temmuz’da Arguvan’da gerçekleştirilecek festivalde aralarında ; Kardeş Türküler ve Ender Balkır’ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı sahne alacak. Festival kapsamında; panel, sergi ve gezi gibi etkinliklerde var.

Coşkulu bir türküsever kitlenin eşlik ettiği ve katılımcılara Malatya kayısısının dağıtıldığı Toplantıya;   CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Onursal Adıgüzel, CHP eski Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CP eszArguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Zeynel Suna, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve çok sayıda Arguvanlı katıldı.

Dolu dolu bir Festival...

27-28 Temmuz tarihlerinde Arguvan’da gerçekleştirilecek  festivalde  çok çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Panel, sergi ve gezilerinde yer aldığı festivalde;  Kardeş Türküler, Ender Balkır, Seval Eroğlu, Fatma Şahin, Şirin Üstün, Cihan Yıldız’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı sahne alacak.

Festival kapsamırda; CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, gazeteciler Zafer Arapgirli ve Nevşin Mengü’nün konuşmacı olarak katılacağı “Ekonomi ve Basın Özgürlüğü” başlıklı panel düzenlenecek.

Arguvan ülkeye ışık saçan ilçe

Kadıköy İsktele  Meydanı’nda düzenlenen tanıtım toplantısı davul zurna eşliğinde halaylarla başladı. Halaya; Milletvekilleri;Ağbaba,Adıgüzel ve Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ta eşlik etti.

Etkinlikte konuşan,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Arguvan, türküleriyle Türkiye’ye ışık saçıyor”dedi.  Arguvan’ı “Dünyanın en güzel hasret türkülerinin, aşk türkülerinin söylendiği, ilk ve tek Türkü Festivali’nin yapıldığı yer” olarak tanımlayan Ağbaba, “Gözümüzü kulağımızı açtığımızda Arguvan’la ilgili duyduğumuz ilk şey türküdür. Sevda, aşk, hasret, barış türküleri Arguvan’da söylenir. Arguvan, türküleriyle, derinlikli sanatsal ve kültürel yapısıyla Türkiye’ye ışık saçan bir yerdir” dedi.

Kadın cinayetinin olmadığı örnek bir ilçe

Arguvan’ın sahip olduğu hümanist felsefe ile kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı öğreten bir kültürün hayat bulduğu bir yer olduğunu ifade eden Ağbaba , bir çok yerde insanların içini yakan, kadın cinayetlerine Arguvan’da  rastlanmadığını söyledi.   ‘Kadınlar başımızın tacı değildir, çünkü erkek neyse kadın odur Arguvan’da.’  Diyen Ağbaba şöyle devam etti. “ Arguvan’da  Türk neyse Kürt odur, Alevi neyse Sünni  odur. Barıştır, kardeşliktir Arguvan Türküleri. İşte bu duygularla sadece kapılarımızı değil, yüreklerimizi de açarak, sizi Arguvan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı vurgulamak istiyorum”.

Hep bir ağızdan sevgi türküleri söylenecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, ise yapıtğı konuşmada; “Arguvan'ın ne kadar güzel bir şehir olduğunu, türküleriyle ünlü olduğunu tüm İstanbul'a gösteriyoruz. Tüm vatandaşlarımızı festivale davet ediyoruz. Arguvan türküleri aşkı, acıyı, ayrılığı, barışı, kardeşliği temsil ediyor. Arguvan eğitime, kadına, çocuğa, demokrasiye verdiği önem ile biliniyor. Hep bir ağızdan barış ve sevgi türküleri söyleyeceğiz. Barışın, sevginin yayıldığı bir yıl olsun önümüzdeki süreç” dedi.


Dünya Sanat tarihine armağan  bir Türkü sayfası 

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise tanıtım programında yaptığı konuşmada;  bu yıl 14.sünü düzenleyecekleri festivalin içeriğinin her geçen yıl daha da zenginleştiğini belirterek,  “Türküyle, türkümüzle, Arguvan’la, Arguvan Türkü Festivali ile dayanışmak, türkülerimize ses olmak, türkülerimizde hayat bulan aşk ve özgürlük çağrısına yankı vermek üzere burada bulunan türkü dostları, hoş geldiniz” dedi.

Festival programının sadece türküleri değil, insan haklarını, basın özgürlüğünü, Türkiye demokrasisinin karşı karşıya bulunduğu sorunlarını içeren konferans ve panelleri de içerdiğini kaydeden Başkan  Kızıldaş “Sazıyla- sözüyle gönül telimizi titreten büyük ozanlarımız, âşıklarımız, Arguvan halkı, Arguvan Belediyesi ve Arguvan Vakfı olarak, Arguvan Türkü Festivali ile dünya sanat tarihine bir türkü sayfası armağan ettik. Bu yönüyle Türkiye’nin sanat gündeminin en parlak sayfalarından biri olmayı hak eden Arguvan Türkü Festivali’ni, uzun yıllardan bu yana düzenlemenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Arguvan türküleri; aşktır, sevdadır, aydınlanmadır

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş daha sonra Arguvan türkülerinin özelliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kzııldaş şunları söyledi.

“Arguvan türküleri, sevdadır, aşktır, gurbettir, sıladır, ayrılıktır, firaktır, hasrettir, acıdır…

Karanlığa yakılan bir ateştir,  aydınlanmadır.

Ağaçtır, yeşil yapraktır, nehirdir… İki dağın arasında kendisine yol bulan şirin bir ırmağın nazlı nazlı akan suyunun şırıltısıdır… Börtü-böcektir;  doğadır yani. 

Sac üzerindeki sımsıcak ekmek, halımızdaki göz nuru ilmek, köy çeşmelerimizdeki türkü gözlü kızlarımızın sevda sohbetleridir…  

Traktör sesi ile nağmelerin harmanlandığı tarladır Arguvan Türküleri… Ekindir, tohumdur, emektir, alın teridir; hayattır yani… 

Nazım Hikmet’in vasiyetidir Arguvan Türküleri… Anadolu’da bir gün büyük ustanın mezarı üzerine gölge edecek çınardır Arguvan Türküleri… 

Bir ekşisözlük yazarının çok yerinde betimlemesiyle de, “Arguvan Türküleri,  aşkın en yalın halidir. Üç beş türküsünü dinleyin, aşka dair söyleyecek bir şeyiniz kalmayacaktır”.

İşte böyle muhteşem türkülerimizi sizlere dinletmenin, sizleri ozanlarımızla, sazımızla, sözümüzle, Arguvan halkı ile buluşturmanın büyük heyecanı içindeyiz”.

“Tüm türkü dostlarını güzel ve yalnız olmayan memleketim Arguvan’a davet ediyorum”

Hiç bir şey beni bahtiyar etmedi türküler kadar

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, konuşmasını  Nazım Hikmet’in “Türkülerimiz” adlı şiiri ile sonlandırdı ve tüm türküseverleri 27-29 Temmuz’da Arguvan’a davet etti.

“İnsanların türküleri, kendilerinden güzel,

kendilerinden umutlu,

kendilerinden kederli,

daha uzun ömürlü kendilerinden.

Sevdim insanlardan çok, türkülerini.

İnsansız yaşayabildim

türküsüz hiçbir zaman…

Hiçbir zaman beni aldatmadı türküler de.

Türküleri anladım, hangi dilde söylenirse söylensin.

Bu dünyada yiyip içtiklerimin,

gezip tozduklarımın,

görüp işittiklerimin,

dokunduklarımın, anladıklarımın

hiçbiri, hiçbiri,

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.