banner460
banner128

CHP’de partiyi önümüzdeki iki yıl yönetecek kadroları belirleyecek kongre süreci başladı. Kimi ilçelerde adaylar çıktı, kimilerinde de delege seçimleri başladı bile..  Bazı ilçeleri kuşkusuz o ilçede yaşayanlar kadar olmasa da yakından takip ediyoruz.   Gelinen durum itibariyle o ilçelerde; neler oldu, neler oluyor, neler olabilir?  Buradan bakınca , kimsenin hakkını yemeyerek, görünen gerçekleri de gizlemeyerek görünüş nedir bir bakalım. Silivri’den başlayalım. Arkası da hemen gelecek..

Silivri de şimdilik üç aday çıktı arkası gelir

Silivri CHP’nin hiç beklenmedik şekilde 2019 yılında seçim kaybettiği ilçelerden biri.  Nedenleri üzerine çok konuşuldu. En açık neden, ilçede oyların bölünmesi oldu.  CHP’den üç dönem belediye başkanlığı yapmış olan Selami Değirmenci, 2004 seçimleri öncesi Genç Parti adayı olup oyların bölünmesine vesile olarak seçimin kaybedilmesinde baş rolü oynarken, hiç kuşkusuz 2019 seçimlerinde de yine bu kez de DSP’den aday olup önemli bir oy alarak seçimin kaybedilmesinde en büyük etkeni oluşturdu.  Ama tek hata kuşkusuz o değildi. Eğer mevcut iktidar hiç hata yapmasa ayrılan bir aday bu kadar oy almayabilirdi. Nitekim başka yerlerde de adaylar çıktı. Örneğin Avcılar’da mevcut belediye başkanı Handan Toprak , aynen Selami Değirmenci gibi DSP’den aday oldu. Ama Toprak seçimin kaderini değiştirecek bir oy alamadı. Demek ki mevcut Özcan Işıklar yönetiminin de hataları oldu.  Neyse nedenlere yoğunlaşırsak bugüne gelmek zor olacak.  Özetle Silivri’de  ilçe seçimi kaybedilmiş bir yerel yönetim seçiminin ardından yapılıyor.

İlk aday Mümün Koçoğlu oldu

İlk aday Mümün Koçoğlu oldu.  Koçoğlu bir önceki seçimde Selami Değirmenci listesinden yapılan meclis üyesi seçimlerinde listeye girereek belediye meclis üyesi olmuştu. Meclis Üyeliği sürecince de ılımlı-dengeli bir şekilde süreci tamamladı. Şahsına yönelik pek bir eleştiri göremezsiniz. İnsani iyi ilişkileri de gayet iyi bir isimdir. Koçoğlu ailesi de geniş ve varlıklı bir ailedir. Bir çoğu DYP’lidir ailenin ama Mümün Koçoğlu siyasi kariyerini CHP’de sürdürmektedir. Yani Koçoğlu iddialı bir adaydır. Ama bir önemli handikapı vardır. Bir önceki meclis üyeliğinde Selami Değirmenci listesinden seçilmiştir. Yerel seçimlerde çıkıp ortaya DSP Adayı olan Değirmenci’yi de desteklediği pek görülmedi ama bu etkileşim de üzerinden tam gitmiş değil. Silivri’de CHP Üyesi şu süreçte Değirmenci’ye bu zamana kadar olmadığı kadar tepkili.. Bu görülüyor.. Bu durum yarışta Koçoğlu’nu nasıl etkileyecek Cumartesi günü başlayacak delege seçimleri ile göreceğiz.

Gençliğin sesi: Berker Esen

Silivri de ikinci aday uzun süredir İlçe Gençlik Kolları Başkanlığını yürüten Berker Esen oldu. Esen Özcan Işıklar’ı destekleyen Işıklar’ın da kendisini desteklediğ iİlç eBaşkanı Suna Göçenğil ekibinden. İddialı olabileceği söyleniyor. Özellikle gençlerin desteğini aldığı ifade ediliyor. Ama başka bir alternatif daha var . Göçengil ve Işıklar ne yapacak? Bu isimlerin tavrı Esen'in adaylığını olumlu ya da olumsuz etkileyecek.

Tecrübeli bir isim: Abdullah Yıldırım

Üçüncü aday Abdullah Yıldırım oldu Silivri’de.  Yıldırım,  2004 ve 2019 seçimlerinin kaybedilmesinin faturasını keserek yola çıktı.  ‘Aynı faktörler kaybettirdi. 2004’te yan yana- 2019’da karşı karşı karşıya gelerek kaybettirdiler’ dedi. Selami Değirmenci ve Özcan Işıklara faturayı kesti. Yıldırım kendisinin ise tam tersine 2009 yılında ilçe başkanı olarak Silivri’yi CHP’ye kazandırdığını hatırlattı ve ‘Nerede kalmıştık’, ‘ Önümüzdeki seçimlerde yine on yıl önceki gibi Silivri’yi yeniden CHP’ye kazandırmak üzere adayım’ diyerek başladı. Yıldırım, ‘Ben başarıyım ve umudum’ dedi.  ‘Öyle oldum, yine öyle olacağım’ dedi. ‘Kişisel ikbalim için sağa-sola sapmadım, yalpalamadım. CHP mevzubahis ise gerisi terferruattır’ diyerek siyasi geçmişini özetlerken,  ‘Çaktı birilerine..’  Bu yaklaşım seçimi nasıl etkilerdi cumartesi günü başlayacak delege seçimlerinde göreceğiz. Ancak bir noktayı hatırlatmak gerekiyor. Yıldırım eleştirilerinde haklımıydı. Evet haklıydı. Yıldırım’ın eleştirilerine kimsenin diyeceği birşey yok. Sadece bir nokta önemliydi değinmediği.. Evet 2019 seçimlerinde kaybederken aday Özcan Işıklar dı. Ama 2009 seçimlerinde Ak Parti’den seçimleri alırken aday da yine Özcan Işıklar’dı. Yani Işıklar kazanırken de var.. Ne demiştik yazıya başlarken, “Kimsenin hakkını yemeyerek, görünen gerçekleri de gizlemeyerek görünüş nedir bir bakalım. “ ...

Silivri’de aday sayısı üçte kalmayacak

Silivri de şimdilik üç aday var.. Ama aday sayısı kesinlikle bu kadar ile kalmayacak.  Delege seçimlerinin sonuçlarını görmek isteyecek isimler var. Belki onu da beklemeden bugün yarın yeni bir isim adaylığını açıklayabilir. Silivri böyle bir zeminde.  İsimleri geçenler bile oluyor. Erdoğan Ataç oldu örneğin.

Göçengil ve Işıklar ne yapacak?

Ve tabi Suna Göçengil ile Özcan Işıklar. Her ikisinin de partide önemli ağırlıklarının olduğu biliniyor.

Uzun süredir ilçe başkanlığını yürütüyor Göçengil. Özcan Işıklar ile uyumlu bir süreç te yaşadı. Göçengil kaybedilen bir seçimde ilçe başkanı. Üzerindeki en büyük handikap bu. Doğal olarak parti de yenilenme isteyen var. Seçimin kaybedilmesinde en büyük fatura bölünmeye çıkarılırken, Göçengil’in bunda bir etkisinin olmadığı da ileri sürülebiliyor. Göçengil aday olacak mı, olmayacak mı bu da net değil. Ancak kendisinin CHP içinde, meclis grubuyla, parti grubuyla,üyelerle geniş bir şekilde durum değerlendirdiği, görüşleri aldığı bilgileri geliyor. Yani henüz net karar vermiş görülmüyor. Özcan Işıklar'ın da tavrı net görülmüyor. Ancak Mümün Koçoğlu'nu desteklemeyeceği kesin. Yıldırım'ın açıklamasından sonra O'nu desteklemeyeceği aşikar gibi. Peki Berker Esen. Işıklar Esen ile yola çıkar mı? Tartışılır..

Bu arada Meclis grubunun tavrı ne olacak. Blok olarak bir aday etrafında hareket edecekler mi? Bölünecekler mi? Bilinmiyor. Ama şunlar kesin.

-Aday sayısı üçte kalmayacak.

-Göçengil aday olursa Berker Esen’in adaylığı zorlanacak

-Aday sayısının çoğalması en çok ta Mümün Koçoğlu’nun işine yarayacak.

-Silivri’de köprülerin altından daha çok sular akacak.

Öyleyse  iyisi mi gelin biz delege seçimlerinin sonucunu bekleyelim. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.