banner460
banner128

Üzerimizden kara bulutlar eksik olmuyor..  Hani bir şarkı var ya;

“Arkası gelmez dertlerimin

Bıktım illallah

Böyle gelmiş böyle gidecek korkarım Allah” diye.

Tam da öyle. 

Dertlerimizin biri bitmeden diğeri başlıyor. Fırtınadan kurtulduk diyoruz kasırgaya yakalanıyoruz,  yağmurdan kaçıyoruz doluya tutuluyoruz.

Her gün bir başka olumsuzluk keyfimizin katline ferman oluyor. Ve bu uzun yıllardır böyle. Bıktık İllallah!

 *

Umutsuzluk yaygın bir ruh hali . Üst üste gelen sıkıntılar hepimizin psikolojisiini derinden etkiledi. Hiç yoktan parıldar olduk. Çok fena biçimde kırılgan durumdayız. Yağmur damlası düşse baştan aşağı sırılsıklam su kesiyoruz.  Şu yakın zamanda asla bozuşmam diyeceğim, yirmi –otuz yıllık iki arkadaşımla tartıştım. Onlar mı çabuk parladı, ben mi  bilmiyorum ama sonuç şok.!  İnanamıyorsun. Muhtemelen aynı durumları bir çoğunuz yaşadı. Bunlar bir sonuç.  Nedenler mi?

*

Pandemi ile boğuşuyoruz. O bela bitmedi, önünü alamadık. Aşı yetersiz. 17 gün kapandık ama ölümler hala günlük 200 seviyelerinde. Vaka sayısı onbinlerde...Bu mücadele de hala umudu yakalayamadık.  Tüm hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.

*

Pandemi ile birlikte ekonomik çöküntünün etkileri dört bir yanı sardı. Boğazımıza kadar sıkılmış gibiyiz. Bir çoğumuz birikimlerimizden tüketerek, harcamalarımızı kısarak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bu konuda nüfusun nerdeyse yüzde 80-90’nın yüzü gülmüyor.   Eskiden yaz gelince; tarımsal ürünler artacak, inşaat ve turizm gibi sektörler canlanacak diye düşünerek insan rahatlardı bu aylarda. Şimdi pek öyle umut verici bir şey de yok.

*

Yolsuzluklar –kanunsuzluklar almış başını gitmiş. 

İşte Sedat Peker konuşuyor. Bir toplum onun videolarıyla yatıp kalkıyor. 

Çok yazılır, yazılıyor, yazılacak.

Bunu başka bir makalede ele almak gerekiyor ama kısaca bir kaç kelam edelim.

Bilim soru sormakla başlarmış.

-Hiç bir şey nedensiz ortaya çıkmaz. Her şeyde bir neden-sonuç ilişkisi vardır.

-Sedat Peker bir sonuçtur şu anda. Hangi nedenlerin sonucu.? 

Peker aynı zamanda bir nedendir artık hangi sonuçları doğuracak?

Ve Descartes’in dediği gibi şüphe duymak gerekiyor.

Varsayalım ki, Peker’in iddiaları baştan aşağı doğru.

-Peker bu kadar bilgiyi nasıl biliyor?

-Biliyor çünkü kendisi de söylüyor bu işlerle ilintili.  Vatandaş bu ilişkiyi bildiği için doğru-yanlış demeden tüm videoları büyük ilgiyle izliyor. 

-Ve neden şimdi konuşuyor?

Soru o kadar çok ki.

*

Sedat Peker'in ortaya attığı ididialar için  doğru-yanlış değerlendirmesi yorumu yapmayı bir kenara bırakarak; böyle iddialar bir başka ülkede ortaya atılsa;  yer yerinden oynar, soruşturma başlatılır, istifa olabilir, görevden alma olabilir. Biz de pek öyle bir durum yok şimdilik.  Olsa da nereye kadar gidilebilir? Bu durumda etkili sonuç siyaset eliyle olacak  gibi görünüyor.  Ben böyle bekliyorum.  Çok önemli sonuçları olması da beklenmeli. Bu film biraz daha sürecek gibi.. 

Mafyalaşma, kanunsuzluk, yolsuzluk . Hepsi keyfimizi derinden olumsuz etkiliyor.

*

Ve cehalet.

Hiç sormayın.

Bu toplumun en büyük sorunlarından biridir. Bir çok derdimizin nedeni cehalet. Bir çok olumsuzluğun sonucu.  En son şu Akçokaca Müftüsünün Selanik göçmenleriyle ilgili yaptığı zırvalık .  Cehalette keyfimizin katline ferman.

*

Umutsuzluk kötü. Umutsuzluk yaygın bir ruh hali. Üst üste gelen sıkıntılar hepimizin psikoloisini  derinden etkiledi. Ama umutsuz yaşanmıyor  dostlar. Kaldıysa kıyıda köşede, son bir güçle toparlanıp yeniden bir ayağa kalkmaya çalışalım.  Ve Nazım ile bitirelim. Sağlıklı umutlu günleriniz olsun. 

*

Düşmezse düşmesin

Yakamızdan ölüm

Bizimde üstümüze

Güneş doğacak

Gülüm

*

Gülüşüne bir kurşun

Sıksada ölüm

Unutmaki umuda

Kurşun işlemez

Gülüm

*

‘Nazım Hikmet’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.