banner460
banner128

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı sevgili “Dünlük”… Öncelikle emeğiyle, alın teriyle çalışan herkesin bayramını kutluyorum. 

Gündem yine pandemi, evlere kapanma, aşılar… Bu konular arasında sıkışmışken instagramda gördüğüm bir paylaşım önce düşünmeme sonra da bu yazıyı yazmama neden oldu.

İnstagram’daki kişiselgelisim.farkindalik sayfasında “Bilgi size güç verir; ancak saygıyı karakterinizle kazanırsınız” diye bir yazı vardı. Karakter konusunda haklı tabii ki… Ancak ben bilginin güç vermenin yanı sıra karakteri şekillendiren bir faktör olduğuna inanıyorum. Her yeni bilgide aslında ne kadar az şey bildiğimin farkına varıyorum. Farklı düşünmeyi, empati yapmayı, sorgulamayı öğreniyorum. Bu da beni ve doğuştan gelen karakterimi şekillendiriyor.

Çömlek makinesine konulan ham kilin nitelikleri, iyi bir şekil alması için tabii ki önemli. Ama ona şekil veren ellerin becerisi, sabrı, ortamdaki toz da şeklin iyi ya da kötü olmasını etkiliyor. Doğuştan getirdiğimiz karakteri de ailemiz, çevremiz, eğitimimiz, iş hayatında öğrendiklerimiz, okuduklarımız şekillendiriyor. 

Öğrendiğimiz her yeni bilgide karakterimize bir katman daha katıyoruz. Kendimi düşünüyorum da… İlk okuldan mezun olduğum ben ile üniversiteden mezun olduğum zamanki halim farklıydı. Karakterim aynıydı belki ama artıları vardı. İş hayatında katmanı arttı. Artıları olduğu kadar eksileri de oldu… Çünkü emeğin sömürüldüğünü gördüğünde bazı kişiler hakkındaki görüşleri de, dünyaya dair görüşleri de değişiyor insanın. Karakterin aynı olsa da iyi diye bildiğin şeylerin kötü, kötü diye bildiğin şeylerin iyi olabileceğini gördüğünde bir katman daha atıyorsun o karaktere…

Karakterin sağlamsa, ya da en azından mantığın ve vicdanın varsa iyiden yana taraf oluyorsan, o katmanlar zenginlik katıyor. Karakterin sağlam değilse, en azından vicdanın yoksa, bilgi pek fark yaratmıyor. Hatta bilgiyi kötü yönde kullanmak da olası… Ama sağlam malzemeyi bilgi daha da sağlamlaştırıyor. Daha zor kırılıyor o zaman elde edilen karakter. 

Sağlam, zorluklar karşısında yılmayan, bükülmeyen, doğruları söylemekten korkmayan karakterdeki insanlarla karşılaşmak dileğiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.