banner460
banner128

'Kültürel miraslar gün yüzüne çıkacak"

Silivri Belediye Meclisi toplantısında ilçedeki kültür tabiat varlıklarının, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve restore edilmesi için YİKOP’tan katkı payı talep edeceklerini açıklayan Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi, İstanbul Valiliğine kültür ve tabiatlar payını yatıran üç belediyeden bir tanesidir. Vergilerimizi günü gününe ödediğimiz için bu payları İstanbul Valiliğinden alıp Silivri’deki tarihi eserler ve kültür mirası için kullanacağız.” dedi.

Silivri Belediye Meclisi 2022 yılı Şubat ayı meclis toplantısının 1. birleşiminin 1. oturumu meclis üyelerinin katılımıyla Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz açılış konuşmasında şubat ayının önemli gün ve haftalarına değinirken, bu ay içerisinde hayatını kaybeden önemli şahsiyetleri de andı.

Gündeme geçilmeden önce grupları adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Erdoğan Gökalp Kalaycı, AK Parti Grup Başkanvekili Filiz Güler ve CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız, ülke gündemi ve yerel gündemlerle ilgili görüş ve temennilerini aktardı. Toplantıda 7 gündem maddesi oy birliği ile kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ İLE GURUR DUYABİLİRSİNİZ”

Meclis gündeminin 7’nci maddesinde “Piri Mehmet Paşa Mahallesi 17 ada 10 parselde yer alan tescilli kültür varlığı Eski Belediye Binası, Fatih Mahallesi 167 ada 15 parselde yer alan 1’inci grup tescilli kültür varlığı olan Fetih Camii ve ilçemiz genelinde tescilli 24 adet çeşme ile ilgili projelerin yapım ve uygulaması için İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından (YİKOP) katkı payının talep edilmesi ve kullanılması doğrultusunda Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi.” vardı. Gündem maddesi hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “İstanbul Valiliğine bağlı YİKOP birçok projeyi mahalli idareler ile götürüyor. Bunlardan en önemlisi, benim de en önemsediğim; kültür tabiat varlıklarının, tarihi eserlerin, eski eserlerin restorasyonu, restitüsyonu, rekonstrüksiyonu ve bu eserlerin gün yüzüne çıkarılması. Bu konuda Sayın Valimiz Ali Yerlikaya ile de uzun zamandır irtibat halindeyiz. Silivri’de birçok projeye imza atmak adına sizlerden bugün yetki vermenizi istiyoruz. Şimdi CHP’li arkadaşlarım; biz geçmiş dönemde bunları yapmak isterdik ama Cumhur İttifakı bize engel oldu diye düşünebilirler. Konunun aslı şudur: Bilindiği üzere biz belediye olarak emlak vergisi topluyoruz. Topladığımız vergilerin yüzde 10’unu kültür tabiatlar payı olarak İstanbul Valiliğine yatırmak durumundayız. Geçmişte Silivri Belediyesi tarafından nasıl ki SSK primleri, stopaj, gelir vergisi ödenmiyorsa bu paylar da Valiliğe ödenmemiş ve çok ciddi borç birikmişti. Biz eski borçlarımızın tamamını öderken yeni emlak vergilerinden topladığımız payları da günü gününe İstanbul Valiliğine aktarıyoruz. 2021 yılında 11 trilyon TL’nin üzerinde bir parayı İstanbul Valiliğine aktardık. Silivri Belediyesi, İstanbul’da bu vergileri ödeyen üç belediyeden bir tanesidir. Silivri Belediyesi ile bu konuda gurur duyabilirsiniz. Vergilerimizi günü gününe ödediğimiz için bu payları İstanbul Valiliğinden alıp Silivri’deki tarihi eserler için, kültür mirası için kullanacağız. Bu anlamda 2022 ve 2023 yıllarında Silivri’de çok güzel işlere imza atacağız.” dedi. 7’nci gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.