banner460
banner128

KAYBEDECEK TEK GÜNÜMÜZ YOK!

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında İstanbul’da  afet risklerinin azaltılmasına yönelik hazırlanan İstanbul İl Afet ve Risk Azaltma Planı (İRAP) Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen İRAP Tanıtım Toplantısı’na İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, bilim insanları ve sanatçılar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda, İstanbul Valiliği’nce hazırlanan İRAP tanıtım videosu izlendi. Ardından Vali Yerlikaya, İBB Başkanı İmamoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ercan Yüksel, İl AFAD Müdürü Gökhan Yılmaz birer konuşma yaptılar.

BİLİMİN YOL GÖSTERİCİLİĞİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Vali Yerlikaya konuşmasında; İl Afet Risk Azaltma Planı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla, Valilik koordinasyonunda ilgili kurumların işbirliğinde yapıldığını anlattı:

“Bundan yaklaşık 13 ay önce, 2 Mart 2021 tarihinde, şehrimizin geleceği adına tarihi bir adım attık. İstanbul’umuzun afet öncesindeki muhtemel risk ve tehlikelerini belirlemek için bizim bir plana yani bir rehbere ihtiyacımız var. Bu öyle bir rehber olmalı ki; afet öncesi riskleri azaltmak ve olası kayıplarımızı en aza indirmek için, yapılması gerekenleri sıralamalı… Hepimize ev ödevleri vermeli... Ve İstanbul İRAP için kollar sıvandı; bilimin yol göstericiliğinde çalışmalar başladı.”

KAYBEDİLECEK TEK GÜN YOK

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yapılan toplantıların İRAP sürecine yaptığı katkıyı anlatan Vali Yerlikaya, İRAP hazırlık sürecine dair bilgi verdi.

Vali Yerlikaya, “138 kurum ve kuruluşumuz, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve alanında uzman 550 teknik personelimizin destekleriyle 2 çalıştay ve 102 toplantı gerçekleştirildi. 38 afet türü masaya yatırıldı, tartışıldı, istişare edildi. İstanbul’umuz için öngörülen en önemli 9 tehlikeyi… Tüm doğal afet ve acil durumlar için sorumlu kuruluşları, destekleyici kurumları ve gerçekleştirme süreleri hep birlikte belirlendi. Ve tüm bu özverili çalışmaların sonunda, hazırlanan rehberimiz, bir doktora tezi titizliğiyle satır satır kağıda döküldü. Ve işte ortaya, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planımız çıktı.” ifadelerini kullandı.

“Bugün itibarıyla kaybedecek tek bir günümüz dahi yok.” diyen Vali Yerlikaya, “Afetlere yönelik alınacak tedbirlerde her kurumumuzun görevi belli. Biz de Valilik olarak, İstanbullu hemşehrilerimiz adına bu sürecin takipçisi olacağız. Sadece biz değil Büyükşehir Belediye Başkanımız, 39 ilçe belediye başkanımız da bunu takip edecek. Kimse kusura bakmasın, bu büyük bir vebal. Çünkü afet, başka bir şeye benzemez.” diyerek İPKB ve İSMEP’e dikkat çekti.

TÜM KURUMLAR İNCELENDİ

İstanbul’da yürütülen çalışmalara değinen Vali Yerlikaya, “İstanbul Proje Koordinasyon Birimimiz tarafından 2006 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla özel bir kanunla bir ara yüz oluşturuldu, sosyal bir proje. Okullarımız, hastanelerimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız bu kapsamda incelemeye alındı. Sadece okullarla ilgili 1.402 okulun (1999’dan önce yapılan) tüm etütleri yapılmış, bunun 57 tanesi sağlam çıkmış. Geriye 1.345 okulun risk analizleri yapılmış, güçlendirilmesi gereken 738 okulu güçlendirmişiz. 355 okulu yıkmışız yeniden inşa etmişiz ve arsayı daha verimli kullanmışız. 5.188 derslik, 24 derslikli 216 okula tekabül eden fazladan okul yapmışız. 173 okulumuzun da mimari tasarımlarını, inşaat ruhsatı öncesi tüm çalışmalarını da bitirmek üzereyiz. İnşallah önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde de bu okulları bitireceğiz. Bitenlerle beraber 1,7 milyon öğrenci ve öğretmenimiz, depreme karşı güvenli eğitim ortamlarında hizmet veriyor.” dedi.

İRAP’ın her aşamasının vatandaşlarla paylaşılacağını belirten Vali Yerlikaya, “Çünkü planın uygulanması, geliştirilmesi ve takibi konusunda her hemşehrimizin katkısını önemsiyoruz. Çünkü, hayatlarımızın bir rövanşı yok! Çalışmamızın ortaya çıkmasında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Rabbim, bizleri ve tüm insanlığı afetlerden korusun. Keşke dememek için tedbirimiz İRAP diyoruz.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

İMAMOĞLU:İSTANBUL’UN DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLMESİ SEFERBERLİKTİR

İBB Başkanı İmamoğlu ise, konuşmasında “Bir afete karşı kentimizin dayanıklı olmasını sağlamak hepimizin önceliği. Bu, kurumlar arasında olağanüstü bir seferberlik duygusuyla çözümü mümkün olan bir husustur. Bu konu sadece bir kurumun çözebileceği konu değildir. Birarada olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümün önemine değinen İBB Başkanı İmamoğlu, “İstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi ülkemiz için milli bir seferberliktir.” diyerek İRAP’ın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasında İRAP’ın çok önemli bir başlangıç olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Ancak sonuç değildir. Hepimizin ana gündemi olarak, ‘afet’ denince akla İstanbul'da ne yazık ki depremle yüzleşmek geliyor” dedi. Bu konuda başarıya ancak ortak akılla çalışarak ulaşılacağının altını çizen İmamoğlu, “Bu konu, sadece bir kurumun, kanunla belirlenmiş bir ilçe belediyesinin ya da büyükşehir belediyesinin ya da X,Y, Z grubunun çözebilmesi mümkün olan bir husus değildir” uyarısında bulundu. Deprem ve kentsel dönüşüm meselesinin eşgüdümlü olarak yürütülmesine dair hazırladıkları raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduklarını aktaran İmamoğlu, söz konusu çalışmayı dileyen kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR ŞEKİLDE SİYASETİN MALZEMESİ OLDU”

İmamoğlu, “Ne yazık ki 99 depreminden sonra Türkiye'mizde, milletimizin aklına, kentsel dönüşüm denince para kazanmak geliyor. Ve ne yazık ki, kentsel dönüşüm deyince, ‘Bir daireme kaç daire alırım’ mantığı öne çıkıyor. Yani şöyle bir bakış yok: ‘Ben, çürük dairemi nasıl yapabilirim? Yerine bir daireyi nasıl var edebilirim? Cebimden en az parayı nasıl çıkartırım’ da desin; ona da razıyız. Ama öyle bir mantık oluştu, oluşturuldu. Burada A, B, C, D kurumlarını suçlamıyorum. Bütüncül olarak hepimiz kusurluyuz. Bir şekilde siyasetin de malzemesi oldu? Yine A,B, C partilerini konuşmuyorum; hepimiz kusurluyuz” özeleştirisinde bulundu.

“ARTIK ÇÖZÜMÜ KONUŞMALIYIZ”

“Artık çözümü konuşmalıyız” diyen İmamoğlu, “Çözüm kısmında da kesinlikle olağanüstü şeffaf, herkesin elini taşın altına koyduğu bir mekanizmayı var etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Bu anlamda bakanlıkla saygın, şeffaf ve sağlıklı masalarda çalışmaya devam ettiklerini aktaran İmamoğlu, “Bu iş büyük bir meseledir. Ve İstanbul için konuşuyorum. ‘Her şehirde 6306 geçerlidir’ diyemezsiniz. İstanbul, bu işin başka bir noktasıdır. İstanbul, başka bir yerdir. Ve İstanbul'da deprem meselesi -Allah göstermesin, geçimden versin diyelim- geldiği gün ekonomik kaybının, bu memleket adına bir milli güvenlik sorunu olacak derecede kayıp yaratma riski vardır. Bizim yaptığımız son araştırmalara göre, 200 bine yakın bina, orta ve ağır risk taşımaktadır. Geçmişte çok değerli çalışmalar oldu. Ama bizim birebir yaptığımız analiz çalışmaları da karşımıza çıkan sayı, 200 bine yakın binadır. Bina, daire demiyorum. Bu çok net. Bundan kaçamayız” dedi.

“BU ŞEHİR BİZE EMANET”

İRAP’ın paylaşılmasının önemli olduğunu yineleyen İmamoğlu, “Ama bundan sonrası daha önemlidir. O bakımdan biz de bu açılış toplantısından bugüne üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdik. Gerekli bütün teknik destekleri sağladığımızı, davet edildiğimiz bütün toplantılarda da hem bilgilerimizi paylaştığımızı ve bu süreç içinde olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu. İBB’nin deprem ve kentsel dönüşüme yönelik çalışmalarından örnekler veren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Burada kurumsal anlamda verilen her türlü görevi öneminin farkındayız. İmkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak, beraberce bu görevleri tamamlayalım. Yoksa burada kalır da 5 yıl sonra yine bir rapor için toplanırsak, vallahi millet bizi, haklı-haksız kötü anlamda sorgular diye düşünüyorum. Ve o bakımdan ben de bu çalışmaların titizlikle takipçisi olacağımı ifade edeyim. Gerçekten amacımız, gözbebeğimiz olan bu kentin, sağlıklı bir süreci yaşamasıdır. Afetin siyaseti olmayacağını, en yüksek tonda, bazen feryatla söylemek zorundayız. Ve bunu başarmak zorundayız. Bu sorumlulukla bugün bu koltuklarda oturuyor. İstanbul'un depreme dayanıklı hale gelmesi, memleketimiz için milli bir seferberliktir. 3-4 binanın bir şehirde yarattığı kaosu Elazığ'da da, İzmir'de de çok yakın tarihte gidip canlı canlı izledik. Allah muhafaza. Bu şehri Allah korusun. Bu şehir, bize emanet.”

İBB’DE İRAP’A ÖZEL BİRİM KURULACAK

İstanbul’un kendi coğrafyası için de teminat olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Yanı başımızdaki bir savaşın çözümünde bile, barışın olgunlaşmasında bile İstanbul en önemli aktör. O bakımdan sorumluluğumuz bu kendi dayanıklılığı, bu kentin yaşamsal sürdürülebilirliği ve kalitesi. Bizim için sadece milli değil, aynı zamanda dünyaya karşı da bir sorumluluğunun altını çizmek isterim. Bu anlamda İBB’de İRAP’la ilgili bir birim kurulacağını ifade edeyim. Ve bunun sürekli takipçisi olacağımın altını çizeyim” dedi.

ALLAH ÜLKEMİZİ AFETLERDEN KORUSUN

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, kurumlarla işbirliği içerisinde yapılan afete yönelik tedbir çalışmalarının önemli olduğunu belirterek; kentsel dönüşüme değindi. Bu kapsamda sadece kamunun değil halkın da bu konuda önem ifade ettiğini belirtti. Türkmen, “Allah ülkemizi afetlerden korusun.” Planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yüksel’in sunum gerçekleştirdiği programda İl AFAD Müdürü Yılmaz, İRAP hazırlık süreçleri ve önümüzdeki dönemde yapılacaklar konusunda bilgi verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.