banner460
banner128

İmamoğlu:İstanbul'un fethi gönüllerin fethidir

İstanbul’un Fethi’nin 569. Yıldönümü  İBB’nin düzenlediği etkinlikle Maltepe’de kutlandı.  İstanbul halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Turan Aydoğan, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ta katıldı.  Etkinlikte ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in mesajları okundu. Pinhani konseriyle başlayan etkinlik, mehteran gösterisiyle devam etti.

“FATİH, İSTANBUL’U HOŞGÖRÜ KENTİ HALİNE GETİRDİ”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada; “Fethi ve Fatih Sultan Mehmet’i hepimiz iyi anlamalıyız. 7 dil bilen Fatih Sultan Mehmet’in bilim insanı, komutan, sanatçı, siyasetçi ve adaletli bir padişahtı.” Dedi. Fatih’in, İstanbul’un fethi sürecinde Osmanlı donanmasını karadan yürüterek Haliç’e indirdiğini hatırlatan İmamoğlu, “19 yaşında ikinci kez Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmet, 21 yaşında İstanbul'u fethetti. Tam 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak, ‘Fatih’ unvanını aldı. Fatih’in 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle, Osmanlı İmparatorluğu, dünyada dengeleri değiştiren bir global devlete dönüştü. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarına yayılan bir küresel güç olarak, tarihteki onurlu yerini aldı. Fatih Sultan Mehmet Han, fetihle sadece Osmanlıyı bir küresel güç yapmakla kalmadı, aynı zamanda İstanbul’u her dinden, her milliyetten ve her hayat tarzından insanlar için bir hoşgörü kenti haline getirdi” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’UN FETHİ, GÖNÜLLERİN FETHİDİR”

“Fatih’in fetih anlayışı, bilime saygı, kültüre saygı, kanunlara saygı, sanata saygı, inançlara saygı ve kimliklere saygıdır” diyen İmamoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün de aynı anlayışla, Fatih’ten 470 yıl sonra, 6 Ekim 1923’te İstanbul’u düşman işgalinden kurtardığını hatırlattı. “Atatürk’ün fetih anlayışı da memleketi kurtarmak ve milleti birleştirerek muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmaktı” tespitlerinde bulunan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bize göre de bu çağda İstanbul’un fethi, gönüllerin fethidir. Ayrıştırmak ve bölmek yerine, birleştirmek; korkutmak yerine, sevmektir fethin anlamı. Her koşulda bilimi, sanatı ve kültürü kılavuz almak, şehri ve ülkeyi ileriye götüren aydınlara, bilim insanlarına ve sanatçılara itibar etmektir. Biz tam da bu anlayışla, İstanbul’da bir değişim süreci yönetiyoruz. Bu anlayışla, şehrimizde yaşayan her İstanbulluyu kucaklıyoruz. Kimsenin kökenine, inancına veya hayat tarzına bakmadan, her bir hemşerilerimizi eşit, onurlu ve birinci derece vatandaş kabul ederek, eşit ve adil hizmet üretiyoruz. Şehrimizin her köşesine kesintisiz hizmetler götürüyoruz. Nerede bir hukuksuzluk varsa, nerede bir yanlışlık veya yolsuzluk varsa, nerede bir israf varsa, yapanların kim olduğuna bakmadan karşı çıkıyoruz. Nerede bir mağdur varsa, nerede bir yoksul varsa, onun yanında oluyoruz.”

“BU ÇAĞDA FETİH, ŞEHRİN DÖRT BİR YANINDA 15 YAŞAM VADİSİ KURMAKTIR”

“Bize göre bu çağda fetih; yıllarca ihmal edilmiş olan bu muazzam şehri metro hatlarıyla donatmaktır” diyen İmamoğlu, “Bu yüzden dünya tarihinde bir ilk olarak, aynı anda 10 hatta birden metro inşa ediyoruz. Bize göre bu çağda fetih; çocuklar sağlıklı gelişsin, yetişkinler huzur bulsun diye şehrin dört bir yanında 15 yaşam vadisi kurmaktır. Bize göre bu çağda fetih; İstanbul’u İstanbul yapan değerlere, şehrimizin tabiatına, yeraltı ve yer üstü kaynaklarına ve de özellikle tarihi mirasına sahip çıkmaktır. O yüzden İBB miras ekiplerimizle bu şehrin her tarafında, terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapıları, surları, camileri, hazireleri, şadırvanları ve sarayları onarıyor ve şehrimize yeniden kazandırıyoruz”

"EN FAZLA 1 YILLIK ÖMÜRLERİ KALDI"

Fatih’in ve Atatürk’ün miras bıraktığı emanetlere daha önce kimsenin yapmadığı kadar özen gösterdiklerini de vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Biz, İstanbul’a sahip çıkarken; biz, İstanbul’un değerlerini korumaya ve kurtarmaya çalışırken; biz, İstanbul için gece gündüz cansiperane çalışırken ve İstanbulluların yaşam kalitesini yükseltmek için mücadele ederken, karşımızdakiler de boş durmuyor. Önümüzü kesmenin, tuhaf akıllarla bizlere engeller çıkarmanın mesaisini yapıyorlar. Bize karşı her gün yeni, haksız ve hukuksuz adımlar atıyorlar. Bu şehri bizlere armağan eden Fatih Sultan Mehmet Han ve ordusunun kutsal emanetine ihanet etmeyi sürdürüyorlar. O bitmeyen rant hırslarıyla hepimizin ortak değerlerini, fikrimizi, kararımızı sormadan tahrip ediyorlar. Örneğin; Ata’dan miras kalan bu kadim şehrin hayat damarlarını kesmek için, adına ‘Kanal İstanbul’ denen beton bir kanal kurmak isteyenler olacaktır. Şehrin doğal ormanlarını, tarım alanlarını yok ederek, kuzey ormanlarının ranta açarak büyük bir tehdit altına sokanlar olacaktır. Örneğin; Osmanlı'dan bize miras kalmış olan, milyarlarca dolarlık yatırımla inşa edilmiş olan Atatürk Havalimanı'nı bir kalemde çöpe atmak istiyor olabilirler. Plansız ihale yapar, ihalesiz oraya makine sokar. Makine soktuktan sonra, plansız yerde katır kutur o pistleri kırmaya çalışıyor olabilirler. Ama size söyleyeyim: Bunu yapmak için, sadece ve sadece en fazla bir yıl ömürleri kaldı.”

“HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK”

“Hep birlikte bu şehri kalkındıracağız.” Diyerek konuşmasına devam eden İmamoğlu “ Son olarak şunu ifade edeyim; bütün gençlere ve bütün İstanbullulara şunu söyleyeyim: Hep birlikte olursak, İstanbul'u bilimle, ortak akılla, adalete, uygar bir döneme, çağdaş bir yaşam koşuluna, herkesin birbirine saygı duyduğu ortama hep birlikte taşıyabiliriz. Sizlere şunu söylemek istiyorum: Hep birlikte çalışırsak, en genç 2023’te ya da daha önce hep birlikte çok çalışırsak, -sevgili gençler kulağınız bende mi- her şey çok güzel olacak” şeklinde konuştu.

400 DRONE’LUK MUHTEŞEM GÖSTERİ

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından İstanbul’un Fethi’nin anlatıldığı video, 400 drone ile gerçekleştirilen görsel şölen ve “mapping” gösterisi sunuldu. İstanbullular, muhteşem görsel şölene hem alanda hem de canlı yayınla farklı kitle iletişim araçları aracılığıyla tanıklık etti. Etkinlik, Teoman konseriyle son buldu.

Anahtar Kelimeler:
Ekrem Imamoğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.