banner460
banner128

Hayvanları koruma yasası çıkarılsın

Hatay’da bir evin bahçesine girip evin köpeğini bıçaklayarak yaralayan saldırganın ifade verip serbest kalır kalmaz aynı köpeği katletmesi, Ankara’da ise kendisine emanet edilen köpeğe tecavüz ederek ölümüne sebep olan caninin önce serbest bırakılıp sosyal medyadaki tepkilerin ardından tutuklanması üzerine İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan yazılı bir açıklama yaptı.

İVHO olarak her iki olayı da nefretle kınadıklarını vurgulayan Arslan, hayvanlara karşı tam anlamıyla "can" yaklaşımı henüz gelişmediğinden bu tip kan donduran olayların devam ettiğini söyledi. Şiddetin önlenememesinin asıl sebebinin hukuksal zemindeki eksiklikler olduğunu ifade eden Arslan, “Hatırlanacağı üzere daha birkaç ay önce İstanbul’da da benzer bir olay yaşanmış, dükkanına kapattığı sokak köpeğine bir ay boyunca tecavüz ederek ölümüne sebep olan kişi 600 TL idari para cezasıyla serbest kalmıştı. Hayvanlara karşı işlenen suçların Kabahatler Kanunu çerçevesinde mala zarar verme olarak değerlendirilip para cezalarıyla geçiştirilmesi şiddeti adeta teşvik ediyor” dedi.

Kanun eliyle caydırıcı bir düzenleme getirilmediği sürece toplum vicdanını yaralayan bu tip vahşet haberlerini duymaya devam edeceğimizi belirten Prof. Dr. Murat Arslan, hayvana şiddet suçları için mutlaka hapis cezası getirilmesi gerektiğini vurgulayarak bu yönde düzenlemeler içeren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasa taslağının uzun süredir mecliste beklediğini hatırlattı.

Prof. Dr. Arslan şunları söyledi:

“Taslakta sahipli ve sahipsiz hayvanlara yönelik şiddet suç olarak tanımlanıp, kabahatler kanunundan çıkartılarak ceza kanunu kapsamına alınıyor. Sadece öldürme değil, kötü muamele hatta çarpma bile bu kapsama giriyor. Taslağa göre 6 aydan başlayıp 4 yıla kadar çıkan hapis cezaları bizce az olsa da en azından başlangıç olarak olumlu bir adım sayılabilir ve bu tür suçlarda azalmayı sağlar. Ancak üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı bu taslak nedense bir türlü yasalaşamadı. Bu tür suçlarla başa çıkabilmek için daha fazla beklenmemeli, 15 yıldır mecliste bekleyen yasa bir an önce çıkartılmalıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.