banner460
banner128

Dikkat Dünya Kuduz Günü

Bugün 28 Eylül Dünya Kuduz günü. Tilki, kurt, çakal gibi yaban hayvanları ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insanlara ısırık, salya, tırmalama gibi yollarla geçen kuduz hastalığı yüzde 100 önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada her yıl ortalama 60 bin civarında insanın ölümüne yol açıyor. Ülkemizde ise yıllık 230-240 bin kuduz şüpheli ısırık vakası yaşanırken bunlardan bazıları ölümle sonuçlanabiliyor.

"İşbirliği Yap, Aşılat"

Kuduz hastalığını kontrol edip tamamen ortadan kaldırabilmek amacıyla, uluslararası sağlık kuruluşları güçlerini birleştirerek "Kuduzla Mücadele Küresel Birliği" adıyla 2007'den itibaren mücadeleye giriştiler. Kuduz aşısını keşfeden Louis Pasteur'ün ölüm günü olan 28 Eylül tarihini seçen birlik, bu günü Dünya Kuduz Günü ilan etti. Her yıl 28 Eylül'de farkındalık kampanyaları düzenleyen Kuduzla Mücadele Küresel Birliği'nin verilerine göre, dünyadaki köpek popülasyonunun en az yüzde 70'inin aşılanmasıyla insanlarda kuduz hastalığına bağlı ölümler ortadan kaldırılabilir.

"Kuduzu Sonlandır: İşbirliği Yap, Aşılat" sloganıyla yürütülen kampanyayla, 2030 yılına kadar köpekler tarafından yayılan kuduzun ortadan kaldırılması ve sıfır insan ölümüne ulaşmak hedefleniyor.

Korunmak için "Tek Sağlık"

Dünya Kuduz Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İstanbul Veteriner Hekimler Odası, hastalığı ortadan kaldırmak için "Tek Sağlık" konsepti çerçevesinde veteriner hekimler, beşeri hekimler, evcil hayvan sahipleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti. Pandemi nedeniyle özellikle dezenfeksiyon ve diğer alanlarda görev alan veteriner hekimlerin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve tedavisi konularına bu dönemde daha az zaman ayırabildikleri hatırlatılan açıklamada, bu nedenle bundan sonraki sürecin daha da önemle izlenmesi gerektiğinin altı çizildi. Tüm çalışmaların veteriner hekimlerin kontrolünde 3 aydan büyük tüm hayvanların aşılanması ve bunun her yıl tekrarlanması gereğinin vurgulandığı açıklamada, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

-        Sahipli hayvanlara her yıl kuduz aşısı yaptırılmalı, takip edilmeli ve kayıt altına alınmalı

-        Yerel yönetimler sahipsiz hayvanların kısırlaştırma, aşılama, kimliklendirme işlemlerini yapmalı

-        Yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmaları aralıksız uygulanmalı

-        Belediyelerin yanı sıra özel klinikler ve STK'lar tarafından aşı kampanyaları düzenlenmeli

-        Kuduz hastalığına yönelik farkındalık eğitimleri verilmeli, özellikle okullarda veteriner hekimlerin katılımı ile bilgilendirme çalışmaları yapılmalı

-        Kuduz profilaksi uygulama rehberi güncellenmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.