banner460
banner128

CHP’li Birgit ve Topuz’a veda

CHP’nin iki duayen ismi Ali Topuz ve Orhan Birgit bugün düzenlenen törenlerden sonra son yolculuklarını uğurlandılar.

Eski İmar ve İskan Bakanı, eski CHP  milletvekili ve eski İstanbul İl Başkanı Ali Topuz ile eski Turizm ve Tanıtma Bakanı, eski CHP milletvekili ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi Orhan Birgit düzenlenen törenlerden sonra bugün toprağa verildi.

Topuz ve Birgit için, ilk tören  Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Onlar tepeden inme birer siyasetçi olmadılar. Siyasi yolculukları, ilçe örgütü üyeliğinden başlayıp il yöneticiliğine kadar uzanan zorlu bir yolculuktu. Her ikisi de CHP'nin en alt seviyesindeki örgütlerinden adım adım en üste doğru yürüdüler” dedi.

Kılıçdaroğlu törende şunları söyledi.

Değerli dostlarım, bugün iki değerli ismi, yoldaşımızı, dostumuzu, abimizi sonsuzluğa uğurluyoruz.

Orhan Birgit 1927’de Kars’ta, Ali Topuz ise 1932 yılında Rize’de dünyaya geldi. Sayın Birgit ve Sayın Topuz 100. yılına yaklaştığımız Cumhuriyetimizle özdeş bir hayat sürdürdüler. Çocuklukları Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir dönemde geçti. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve arkadaşlarıyla birlikte büyüttüğü Cumhuriyetin temel değerleriyle barışık bir kuşağın mensupları olarak büyüdüler. Orhan Birgit hukukçu bir gazeteci, Ali Topuz ise bir mimar olarak mesleklerinin seçkin birer üyesiyken Türkiye’ye hizmetin yolu olarak siyasete atılmayı seçtiler. Tek bir amaçları vardı, pek çok siyaset arkadaşları gibi memleketin halini düzeltmek. Onlar tepeden inme birer siyasetçi olmadılar. Siyasi yolculukları, ilçe örgütü üyeliğinden başlayıp il yöneticiliğine kadar uzanan zorlu bir yolculuktu. Her ikisi de Cumhuriyet Halk Partisinin en alt seviyesindeki örgütlerinden adım adım en üste doğru yürüdüler. Birinci Ecevit Hükümeti olarak adlandırılan 37. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Sayın Birgit Turizm ve Tanıtma Bakanı, Sayın Topuz ise İmar ve İskan Bakanı olarak görev aldı.

Değerli dostlarım, bu vesile ile bir başka değerli ismi de saygıyla anmak isterim. Eski Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal da 36 yaşında Maliye Bakanı olarak bu hükümette zor bir görev üstlendi. Bu hükümet Sayın Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Milli Selamet Partisiyle kurulmuş bir koalisyon hükümetiydi. CHP – MSP koalisyonu her türlü yaptırıma rağmen Kıbrıs Barış Harekatını başaran, ABD’nin baskıyla getirilen afyon yasağını kaldıran bir hükümetti. Ancak 6 Ocak 1974’te kurulan, Cumhuriyet Halk Partisi – Milli Selamet Partisi hükümetinin çok daha önemli özelliği bugünlerde değerini çok daha iyi anladığımız birlikteliğin ilk deneyimi olmasıdır.

Uzun yıllar boyunca birbirleriyle zıt görüşleri savunan iki partinin kurduğu koalisyonu, 37. Hükümetin Başbakanı merhum Bülent Ecevit hükümet programını sunuş konuşmasında şu sözlerle tanımlıyordu: “Demokrasiyi benimsemiş bir toplumda geçerli olan birlik, mutlaka düşüncelerde ve çözümlerde birleşmekle değil düşüncelerdeki ve çözümlerdeki ayrılıklara rağmen milletin mutluluğu, ülkenin esenliği ve demokrasinin bütün kurallarıyla ve özgürlükleriyle işlerliği için iyi niyetleri ve çabaları uyumlu kılmakla sağlanan birliktir”.

Ve Ecevit şöyle devam ediyordu: “İyi işleyen bir demokraside düşünce ayrılıkları toplumu kargaşalığa, iç düşmanlığa, bunalımlara sürüklemez; tam tersine toplum yaşamını zenginleştirir. Toplum yapısına canlılık kazandırır. Her alanda gelişmeyi ve ilerlemeyi hızlandırır. Devleti zayıflatmaz güçlendirir. Milleti bölmez bütünleştirir”.

Sayın Birgit ve Sayın Topuz’un huzurunda konuşmamız gereken en önemli konu bence budur. Her iki partinin düşüncelerdeki ayrılığına rağmen ortak bir hükümet kurmalarının taşıdığı anlam, günümüz Türkiye’sinin de en temel sorunlarının çözümüne dair ihtiyacını duyduğumuz bir reçetedir. Çünkü CHP ve MSP merhum Ecevit’in de vurguladığı üzere, düşüncelerdeki ayrılığa rağmen demokrasimizin kökleşmesi amacıyla bir araya geldi ve onlar bir arada görev yaptılar. O gün olduğu gibi bugün de ülkemizin en temel ihtiyacı ileri düzeyde demokratik özgürlüklerdir ve bu özgürlükleri sağlayacağımız birlikteliklerdir. Bu birliktelik gerçek anlamda bir adalet ve huzur döneminin başlangıcı olacaktır. Ki, bu birlikteliğin neleri başarabileceğini 31 Mart’ta gösterdik. Sayın Birgit ve Sayın Topuz’un bu başarıyı görmüş olmaları nedeniyle mutluyum. Mart’ın sonunda gelen baharla birlikte her şeyin nasıl güzelleştiğine onlar da şahit oldular. Uzun yıllara yayılan siyasi hayatlarının son döneminde, geçmişte yaşadıkları başarılarıyla özdeş bir başarının şahitleri olarak aramızdan ayrılıyorlar. Onlara Cumhuriyet Halk Partisine ve Türkiye demokrasisine verdikleri eşsiz katkılar nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Onlar ömürlerini yaşadıkları ülkeye ve bu ülkenin güzel insanlarına adadılar.

Huzurlarınızda onlara bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Mekanları cennet, ruhları şad olsun.”

Üsküdarda tören

Üsküdar’daki Marmara Üniversitesi İlahiyat camisinde kılınan cenaze namazının ardından Topuz, Çamlıca Mezarlığı’nda, Birgit de Sakızağacı Şehitliği’nde defnedildi.

Yoğun katılım

Törene  CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra; , CHP  eski genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, eski Başbakan Yardımcılarından Murat Karayalçın, CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, Seyit Torun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’nin geçtiğimiz seçimlerdeki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, çok sayıda CHP milletvekili, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen,  CHP eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve çok sayıda partili katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.