banner460
banner128

Bayram'da  hayvan refahı da gözetilmeli

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr.  Murat Arslan kurban bayramı dolayısıyla bir açıklama yaparak” Karbun bayramı sürecinde hayvan sağlığı ve hayvan refahını  gözeten bir kurban bilinci ile hareket edilmesi’ gerektiğini bildirdi.

Prof. Murat Arslan’ın açıklaması şöyle: Kurban bayramı süresi içinde hayvan varlığımızın yaklaşık yüzde 5'i  kesiliyor. Bu kısa süre içinde kesilen hayvanların oluşturduğu  risklerin olumsuz etkilerini önlemek için, kurban ibadeti  gerçekleştirilirken toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahını  gözeten bir kurban bilinci ile hareket edilmeli. Vatandaşlarının  çoğunun kesimi ilk gün yapmak istemesi, satış ve kesim alanlarının  standartlara uygun olmaması ve kesimin ehil kişilerce yapılmaması  çevre ve halk sağlığı için risk oluşturuyor.

Halk sağlığına etkisi

İstanbul'a gelen kurbanlıkların yalnızca yüzde 5 ila 10'unun  belediyelerin hazırladığı ünitelerde, kalan kısmının ise kesime uygun  olmayan yerlerde yapıldığı göz önüne alınırsa riskin büyüklüğü ortaya  çıkar. Bayramda sokak hayvanlarının  ortalığa gelişigüzel atılan  atıkları yemesi ise hayvanlardan insanlara geçen tehlikeli zoonoz  hastalıklara kapı aralıyor. Şehir merkezlerinde kurulan hayvan  pazarlarından kaynaklanan koku, çevre kirliliği ve vektörlerde de   (sinek, pire, kene, fare vb)  artışlar oluyor.

Sağlıklı bir Kurban Bayramı için

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), sağlıklı ve düzenli bir  kurban bayramı için öneri ve uyarılarda bulundu. İVHO'dan yapılan  açıklamada, "Her şeyden önce, kurban bayramı öncesinde vatandaşların,  yasal bir şekilde kurbanın satın alınması, nakli, kesilmesi, atıkların  yok edilmesi konularında bilgilendirilmelidirler. Bu amaçla her yıl  yayınlanan "Kurban  hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ" tüm  taraflara ulaştırılmalı, veteriner hekim odalarının önerileri dikkatle  izlenmelidir" denildi.

Kesim tüm bayrama yayılmalı

Kesim işleminin, gece de dahil  bayramın tüm günlerine yayılması  gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, kurbanlıkların mutlaka  denetimi yapılan yerlerden satın alınması uyarısı yapılarak,  "Veteriner hekim tarafından düzenlenmiş Resmi Veteriner Sağlık Raporu  olmalı, büyükbaş hayvanlarda küpe ve kimlik kartı (pasaportu),   küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi mutlaka olmalıdır. Kulak küpeleri  hayvana yapılan sağlık uygulamalarını ve kurbanlık vasfı olup  olmadığını gösteren veri tabanına ulaşılmasını sağlayan kodu taşır"  denildi.

Sağlıklı bir kurbanın beş şartı;

1.            Kurbanlık hayvanın resmi kayıtlı (kulak küpesi, pasaportu ve diğer  bilgileri) olmalı

2.            Satış öncesinde Kurban komisyonlarının belirlediği yerlerde uygun  şartlarda barındırılmalı,

3.            Kurbanlık sağlıklı olmalı,

4.            Kesim hijyenik şartlarda, hayvana eziyet vermeden ehil kişilerce yapılmalı,

5.            Atıklar uygun şekilde bertaraf edilmeli

...

Anahtar Kelimeler:
Murat Arslan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.