banner460
banner128

Altın Portakal’da heyecan başladı!

2 Ekim’de başlayacak olan 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde geri sayım sürerken, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın filmleri ve jürisi açıklandı, heyecan tırmandı. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film yarışacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen festivalde Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmler, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında Altın Portakal heykelleri için jüri karşısına çıkacak.

JÜRİ BAŞKANI DOROTA KĘDZİERZAWSKA

Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını; Polonyalı yönetmen Dorota Kędzierzawska yapacak. Lodz Üniversitesi, Rusya Devlet Sinematografi Üniversitesi ve Polonya Film Okulu’nda film ve tiyatro üzerine tamamladığı eğitim hayatının ardından birçok ödüllü kısa film ve belgesel yöneten Dorota Kędzierzawska, 1991’de çektiği ilk uzun metrajı Devils ve 1994 yapımı ikinci uzun metrajı Kargalar (Crows) ile Cannes Film Festivali’nde ödüller kazanmıştı. Dorota Kędzierzawska, 2010 tarihli Yarın Daha Güzel Olacak (Tomorrow Will Be Better) filmiyle Berlin Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazanan yönetmen jüriye başkanlık edecek.

Jürinin diğer üyeleri sinema sanatçısı Ali Suliman ve Margita Gosheva, gazeteci ve film eleştirmeni Eva af Geijerstam, yapımcı Guillaume de Seille’den oluşuyor.

- Ali Suliman: Altın Küre ödülü alan ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscar adayı olan Vaat Edilen Cennet (Paradise Now) filmiyle kariyerinde ciddi bir dönüşüm yaşadı. Hollywood yapımları Yalanlar Üstüne (Body of Lies), Krallık (The Kingdom) ve Son Kalan (Lone Survivor) filmleriyle ünlendi. Geçen yıl festivalde 200 Metre (200 Meters) filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

- Eva af Geijerstam, İsveç gazetesi Dagens Nyheter’de film eleştirmenliği yapıyor. Venedik, Rotterdam, Torino başta olmak üzere pek çok festivalde jüri üyeliği yapmıştı.

- Guillaume de Seille: Yazıp yönettiği ödüllü kısa filmlerinin ardından uzun yıllar Fransız televizyon kanallarında sinema bölümünde çalıştı. Yapımcılığını üstlendiği filmler Cannes, Venedik, Berlin ve Sen Sebastian Film Festivalleri başta olmak üzere pek çok festivalde gösterildi. EFA, César ve Asya Pasifik Ekran Akademisi üyesi.

- Margita Gosheva: Bulgar sinemasının son dönemde en çok dikkat çeken filmlerinde Oyuncu olarak rol aldı, Ders (The Lesson) filmindeki performansı Fransa, Brezilya, Hindistan, Romanya, Litvanya ve Bulgaristan’daki festivallerde ödüllendirildi.


ULUSLARARASI YARIŞMA’DA KADIN YÖNETMENLERİN YILI!

Almanya, ABD, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, İspanya, İsviçre, İtalya, Kosta Rika, Meksika, Monako ve Rusya yapımları 10 film Türkiye’de ilk kez 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında izleyiciyle buluşacak. Bu yıl yarışmada beş kadın yönetmenin filmi yer alıyor. Yarışmaya katılan filmler ve yönetmenleri şunlar:

- Paz Fábrega’nın filmi Aurora’da istenmeyen hamileliğin bir araya getirdiği iki kadının dostluğunu, değişen duygular ve roller hassasiyetle anlatılıyor.

- Clio Barnard’ın yazıp yönettiği Ali ve Ava (Ali & Ava) müzikle sarmalanmış, mizah dolu bir çağdaş aşk hikayesi anlatılıyor.

- Alice Rohrwacher, Pietro Marcello, Francesco Munzi’nin Gelecek (Futura, Manuel Nieto Zas) filminde İtalyan gençliğinin ve ülkenin portresi çizilirken, küresel belirsizliğe derin bir bakış sunuluyor.

- Manuel Nieto Zas'ın filminde İşçi ve Patron’nda (The Employer And The Employee) Çağdaş Uruguay'ın ekonomik ve sosyal karşıtlıklarına, iki adamın dostlukları aracılığıyla bakılıyor; sınıf ve vicdanı irdeleniyor.

 - Clara Roquet’in Libertad filminde iki genç kızın yaz arkadaşlığını duyarlılıkla ele alınıyor ve bu sırada kamera yetişkinlerin dünyasına çevrilerek göçmen işgücüne dayalı ev içi emeği de sorulanıyor.

- Joaquin del Paso’nun Venedik Film Festivali’nde gösterilen filmi Tel Örgüdeki Delik’te (The Hole In The Fence), kör inançlarla beslenen otoriter dünyanın sarsıcı portresi, psikolojik gerilim atmosferiyle sunularak, izleyiciyi insanlığın derin karanlığıyla yüzleşmeye davet ediyor.

Venedik Film Festivali’nde beğeni ile karşılanan, yönetmen

- Teemu Nikki’nin Titanik'i Seyretmek İstemeyen Kör Adam (The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic) filminde, sevdiğine ulaşmak için tehlikelerle dolu bir yolculuk yapması gereken kör ve MS hastası bir adamın yaşadıkları anlatılarak, aşkın engel tanımazlığı vurulanıyor.

- Florence Miailhe’in ilk uzun metraj canlandırma filmi Yolculuk (The Crossing), yarışmada yer alacak merakla beklenen yapımlardan. Miailhe, iki kardeşin olağanüstü maceralarla dolu mücadelesini cam üzerine çizdiği resimlerle büyüleyici bir şekilde canlandırarak, sığınılacak güvenli limanların birer birer yok olduğu günümüz dünyasının keskin bir portresini sunuyor.

- Fred Baillif’in Aile (The Fam) filminde, gençleri koruma amacıyla inşa edilen sistemin sorunlarını açık yüreklilikle gözler önüne seriyor.

- Levan Koguashvili’nin 4. Sokaktaki Pansiyon (Brighton 4th) filminde, bir çeteyle başı dertte olan oğluna yardım etmek için Tiflis’ten Brooklyn’e seyahate eden eski güreşçi Kakhi’nin hikâyesi üzerinden. göçmenlerin iki dünyanın da dışına düşen hayatları ve yalnızlıkları anlatılıyor.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın kazananları 9 Ekim’de festivalin Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.

Haber: MUSTAFA KAZIM AYDIN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.