banner460
banner128

“Alevidir kazanamaz” demek ayrımcılıktır

Silivri Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, "Kılıçdaroglu alevi aday olmasın" söylemini ayrıştırıcı bir söylem olarak niteleyerek "Bu söylem bu topluma va bu halka da yakışmaz. Bizim toplumumuz selefi bir toplum degildir" dedi.

Silivri Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, dün CHP’nin Maltepe’de düzenlediği mitinge giderken gazetemizin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Başkan Kırkıcı, ‘Kılıçdaroğlu alevidir aday olmasın. Kazanamaz.”  Şeklindeki bazı açıklamalarla ilişkin sorumuzu, “ Söylem ayrımcı bir söylemdir. Bu topluma yakışmayacak bir söylemdir. Biz bugüne kadar adayın mezhebine, bölgesine bakarak oy vermedik. Bu toplumun sorunlarını nasıl çözeceğine bakarak oy kullandık” şeklinde yanıtladı.  

Topluma da hakarettir

Kırkıcı şöyle konuştu. “ Söylem sakıncalı ve ayrımcı bir söylem. Biz hiç bir zaman bugüne kadar adayların mezhebine, ya da göçmenmi , karadenizli mi, türkmü- kürtmü diye bir ayrıma tabi tutmadan oyumuzu kullanmaya çalıştık.  Adayın çağdaş duruşuna, ülkeye ya da bölgeye katkılarına bakarak oy kullandık. Ben Türk halkının da bu bazda bakacağını düşünüyorum. Zaten bu sakıncalı söylemi üretenler bunu bilerek yaymaya çalışıyorlarsa onların tabanlarınının da çok daha dikkatli olmalarını öneririm. Neden çünkü, bu halka bu yakıştıramayacak bir hakaret olarak kabul etmek lazım. Burada hiç kimsenin aidiyetine göre, nerede doğduğuna, hangi mezhep inanca sahip olup olmadığına bakılarak seçime girilmez. Biz Ortadoğu ülkesi değiliz. Selefi bir toplum değiliz. Seçmen adayın ülkenin sorunlarını nasıl çözeceğine bakarak oy kullanmalıdır diye düşünüyorum.  Özetle bu bakış ayrımcı bir bakıştır. İlk defa CHP’nin başında bir alevi vatandaş vardır. Hiç bir zaman Alevi yurttaşlar olarak CHP’ye oy verirken, bu kişi hangi inanca mensuptur diye bakmadık, düşünmedik. Şimdi bunun düşündürülmek istenmesi ayrımcılıkla ilgilidir.”

Diyelim kaybetti?

Kırkıcı; “Diyelim ‘Kemal bey aday oldu kaybetti?’ nasıl değerlendirilir?” sorusunu ise  “Olabilir. Ama adayın mezhebini tartışmamak lazım. Ülke çağdaş bir ülke mi değil mi, evrensel değerler açısından bakıyoruz mu bakmıyoruz mu? Yoksa Ortadoğu’nun selefi gruplarının bizi mahkum etmek istediği noktadamıyız? Hangi inanca sahibi olursa olsun, hangi partinin mensubu olursak olalım bir defa biz az önce adayın ülkenin sorunlarını nasıl çözeceğine, çözüp çözemeyeceğine, ülkeye ne katkıda bulunacağına bakarak oy vermemiz lazım. “

Mitinge sadece Canan hanım için gitmiyoruz!

Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, “Bir mitinge gidiyoruz. Canan hanıma yönelik siyasi yasak gelmesiyle bağlantılı olarak Bursa’dan İstanbul’a alındı. Siz bu ‘siyasi yasak’ olayını nasıl değerlendiriyorsunuz? “ şeklindeki soruyu öse şöyle yanıtladı. “Bilim insanlarının, hukuk insanlarının genel görüşü bunun hukuki değil, siyasi bir karar olduğu şeklindedir. Zaten öteden beni hukuk muhalifleri ezmek için bir sopaya dönmüş durumda. Bu da ülkenin geleceği açısından iç karartıcı birmanzaya işaret eder. Bu yüzden bu ülkenin makus talihi değiştirmek önemlidir. Mitinge sadece Canan hanım için, CHP’liler için, kendimiz için gitmiyoruz. Ya da bir grup insan için gitmiyoruz. Bütün Türkiye’nin kardeşçe, barış içinde yaşayabilmesi için gidiyoruz. Bu tür mitinglerin protestoların karşı duruşların anlamını böyle okumak lazım. Zaten bugünkü miting artık CHP’yi aşmış mitingdir. Bütün toplumsal muhalefeti, bu sistemden yana mağdur kesimlerin oluşturacağı bir mitinge gidiyoruz diye düşünüyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.