banner460
banner128

AKLI KULLANMAYIP COPU KULLANIRSANIZ, DEVLETİ YÖNETEMEZSİNİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul’da düzenlediği “Tarımsal Kalkınma Zirvesi”nde konuştu. İktidarın gıda fiyatlarındaki artışı polisiye tedbirlerle çözmeye çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, “Aklı kullanmayıp da copu kullanırsanız, devleti yönetemezsiniz” dedi. Zirvenin “ev sahibi” sıfatıyla açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da mülteci sorununa dikkat çekti. İstanbul’un 16 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en kalabalık metropolü olduğunu belirten İmamoğlu, “İstanbul’daki mülteci nüfusu 2 milyonu aştı. Böyle bir şehrin sorunlarını çözebilmek olağanüstü bir çaba gerektiriyor. dedi.

CHP’nin düzenlediği, “Tarımsal Kalkınma Zirvesi”, Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı. Zirvede, 160 CHP’li belediye ve 300 kooperatifle birlikte üreticiler de yer aldı. 30 Eylül ve 1-2 Ekim günlerinde gerçekleştirilecek zirvede, CHP’nin 2024-2028 yıllarındaki tarım politikaları vizyonu kamuoyuyla paylaşıldı. Zirvede konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarım krizinde var olan düzenin değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. “Düzeni kimden yana değiştireceğiz? Halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştireceğiz. Havadan malı götürenlerden yana var olan düzeni değiştirmek bizi elimizde. Eğer varsanız; biz hazırız. Beraber bu düzen hep beraber değiştireceğiz” dedi.

“FİYATLARI POLİSİYE TEDBİRLERLE İNDİRMEYE KALKARSANIZ, O ÜLKEDE OTORİTER REJİM VARDIR”

“Önemli bir soru. Nasıl değiştireceğiz?” diyen Kılıçdaroğlu, “Anayasa bunun kurallarını koymuş. O kurallara göre değiştireceğiz. Anayasa, madde 166; ‘Özellikle sanayinin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasını planlamak, devletin temel görevidir’ diyorsun. Kim yapacak bunu? Siyasi iktidar yapacak” şeklinde konuştu. İktidarın gıda fiyatlarındaki artışı polisiye tedbirlerle çözmeye çalıştığını belirten Kılıçdaroğlu, “Baskıyla bu işin içinden çıkamazsınız. Fiyatların düşmesi, makul seviyeye gelmesi ve ülkede fiyatlarda istikrarın olmasının tek yolu, akılcı politikalardır. Aklı kullanmayıp da copu kullanırsanız, devleti yönetemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“YATLA TRAKTÖRÜN MAZOT FİYATI AYNI OLACAK”

“İnşallah iktidar olacağız” diyen Kılıçdaroğlu, “İlk yapacağımız iş; çiftçinin ister bankalardan, ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Bitti. Faiz yok. Anaparayı da makul şekilde alacağız. İki; hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ve asla borcu ne olursa olsun, haczedilmeyecek” dedi. “Yata mazotu hangi fiyattan veriyorsan, çiftçinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vereceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Hiç ortası yok bunun. ‘Kardeşim öbürü tatile gidiyor, eğleniyor vesaire.’ E çiftçi de tarlaya gidiyor, ekiyor biçiyor. ÖTV'yi kaldıracağız. Bu konuda da kararlıyız. Bunun da gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Açılış konuşmasını “ev sahibi” sıfatıyla yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlattıkları zirve hazırlıklarının 6 ay önce başladığı bilgisini paylaştı. Zirvenin, son yıllarda yerel yönetim anlayışlarında yaşanan çok önemli bir değişimin en net ifadesi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Tarımsal Kalkınma Zirvesi, bu belediyelerin ve üreticilerin birlikte neler başardıklarını ve neler başarabileceklerini bu güzel buluşmada ortaya koyacak. Bu zirvede paylaşılacak her fikir Türkiye’nin geleceğini ekilen sağlıklı tohumlardır” dedi.

MÜLTECİ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul’un 16 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en kalabalık metropolü olduğunu belirten İmamoğlu, sözü mülteci sorununa getirdi. İstanbul’daki mülteci nüfusunun 2 milyonu aştığı bilgisini aktaran İmamoğlu, “Böyle bir şehrin sorunlarını çözebilmek olağanüstü bir çaba gerektiriyor. Bunu da yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bugün, aynı anda 10 farklı metro inşaatı yapan dünyadaki tek belediye. Ancak 10 değil, 100 metro da yapılsa eğer İstanbul'a yeni göç akınlarını önleyemezsek İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı bir çare bulmamız mümkün değildir” diye konuştu

TORUN: “BELEDİYELERİMİZ HALKIMIZIN GÜVENİNİ BOŞA ÇIKARMADI”

İmamoğlu’nun ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise, son yaşanan yerel seçimlerin yakın siyasi tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunun altını çizdi. “Halkımız bu seçimlerde, belediye kaynaklarını küçük bir azınlığa teslim eden, vatandaşın sorunlarını değil, kendi çıkarlarını önceleyen yönetim anlayışına, ‘Artık yeter’ dedi” diyen Torun, “Ve bizlere de tarihi bir sorumluluk yükledi. Siyasi iktidardan artık umudunu kesen halkımız, sorunlarının çözümü için çareyi partimizde ve belediyelerimizde aramaya başladı. Bizim belediyelerimiz de 2,5 yılda verdiği hizmetlerle, halkımızın güvenini boşa çıkarmadı.” diye konuştu.

GÖÇBEYLİ’DEN SEVGİ BİLİR: “ÇOCUKLARIMIZ TARIM YAPMAK İSTEMİYOR”

Zirvenin açılışında Pendik Göçbeyli Köyü’nden Sevgi Bilir ile Adana Karataş Çakırören Köyü’nden Nadir Arslan da birer konuşma yaptı. Göçbeyli Köyü’ne 50 yıl önce, Ordu Kumru’dan göç ettiklerini belirten Bilir, “İlk görenler 70 kişiydi. Şu anda bin 500 nüfusu oldu. Ve tarımla, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Eskiden çok iyi, çok rahat geçinebiliyorduk. Ama şu anda bizim gençlerimiz, çocuklarımız bunu yapmak istemiyor. Çünkü para kazanamıyor. Dışarıda şehirlere gitmek istiyorlar. Çünkü gübre bundan üç sene önce 50 liraydı, şu anda 150-200 lira. Bir saman balyası 10 liraydı, şu anda 30 lira. Hayvancılık ve tarım için bunların biraz ucuzlaması lazım. Biz bunlardan şikayetçiyiz. Sizlerden bunlarla alakalı bir şeyler yapmanızı istiyorum. Ve ayrıca buradaki dinlediğiniz için size de ayrıca teşekkür ediyorum. Genel Başkanımız sağ olsun var olsun buraya kadar gelmiş. Allah razı olsun ondan da. 2 yıldır Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu bize fide verdi. Allah razı olsun ondan. Yoksa şu anda bizim Göçbeyli’de tarım bitmişti, çok zor durumdaydık” dedi.

ÇAKIRÖREN’DEN NADİR ARSLAN: “KARPUZ EKTİK TARLADA KALDI”

Arslan da duygularını, “Babadan çiftçiyim. Pamuk, mısır, karpuz bunları ekiyoruz. Ama karpuz ektik tarlada kaldı. Gübre geçen sene bugünlerde 2 liraydı, şu an 5,5 liraya alıyoruz. Biz, ne yapacağımızı bilemiyoruz Genel Başkanım. Bankalara doğrusu aynı cezalar, faizcilere aynı ceza. Bundan 2-3 sene önce 500 dönüm pamuk ekiyorduk, bu sene 100 dönüme düştü. Bu sene Pamuk biraz fiyat yaptı ama 1 lira yüksek olduğunda yine elimizde hiçbir şey kalmadı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz yani. Önümüzdeki sene gübreden dolayı hiçbir şey ekemeyeceğiz herhalde. Buğdaya 100 kilo dövme gübre atıyoruz, 600-700 milyon dönüme maliyeti oluyor. Paramız olmadığı için dışarıdan alacağız. 700 liradan aşağı vermiyorlar. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz Genel Başkanım. Başka diyecek bir şey yok yani” sözleriyle dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, konuşmaların ardından zirve alanına kurulan stantları tek tek gezdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.