banner460
banner128

AK Parti ve MHP Grubu, önceki ay meclis kararlarının yerel gazetelerde ilan olarak yayınlanması ve ücretlerinin de İBB bütçesinden ödenmesine ilişkin İBB Meclisine bir önerge sundu.  O önerge komisyona gitti.  Henüz meclis gündemine gelmedi.  Umarım bu şekliyle de gelmez. Gelmeden önerge ile bazı konularda ; AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının dikkatini çekmek istiyoruz.

*

Önergenin amacı; pandemi sürecinde sıkıntılı günler yaşayan yerel medyaya destek.  Niyet ve amaç bu:

Ancak sunulan önergede öyle bir kriter var ki, ‘Kesinlikle amaca hizmet etmediği gibi gelecekte bazı olumsuz uygulamaların da önünü açacak”

-Önergeye göre,  bu ilanlar sadece ‘Resmi ilan alan gazetelere verilmeli”

Buyrun. İstanbul’da resmi ilan alan yerel gazete sayısı bir elin parmaklarını bulmaz ve bunlar da zaten Basın İlan Kurumu’ndan desteği alıyorlar.

Resmi ilan alanlar da kuşkusuz zorluklar yaşamıştır, destek olunmalıdır kabul ama eğer niyetin basına topyekün yardımcı olmak ise;-

-Onlarca-yüzlerce yerel gazete devletten hiç bir destek almadan ayakta durmaya çalışıyor. Yardımcı olunacak ise bu kurumlar kesinlikle göz ardı edilmemeli.

-Bir çok medya kuruluşu son dönemde sadece internet haberciliği yapıyor.  Ki internet artık basılı medyayı geride bıraktı. Aldığınız nefes; internet sayesinde değil bir gün sonrasını, anında beş kıtada hissediliyor, duyuluyor.  Yazılı basından çok daha etkili hale geldi. Destek olunacak ise kesinlikle bunlar dışarda bırakılmamalı.

İBB’ye sunulan önerge basın açısından  niyeti ve amacı olumlu olarak yorumlansa da  sunulduğu şekliyle uygulanması asla amaca hizmet etmeyecektir.

Yani siz böyle bir karar alırsanız basın dostu olmayacaksınız. Sadece beş -on kişinin dostu olacaksınız, yüzlercesini ise kararın dışında bırakacaksınız.

Bu nedenle ya kriter yeniden düzenlenmeli ya da o önerge kabul edilmemelidir.

*

Denilebilir ki; iyi de yüzlerce düzenli düzensiz çıkan gazete, söz de habercilik yapan internet sitesi var. Kriter nasıl tesbit edilecek?

- Vergi lehvası istersin

-Mevkute beyannamesi istersin

-Yayınını belirli süredir sürdürüyor olma şartı koyabilirsin. Bunları vergi levhası ve mevkute beyannamesinden öğrenebilirsin.

*

Ayrıca; İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu,   partilerin meclis grubu temsilcileri  yerel medya mensuplarıyla bir araya gelerek  bu konuyu tartışabilir. Bunun faydası da olur. Basın ile bir araya gelmeden görüş almadan basın ile ilgili karar almak çok ta olumlu sonuç doğurmaz ve tek taraflı bir karar olur.  Bu nedenle büyük ihtimalle de eksik kalır. Çünkü pandemi nedeniyle medya kuruluşları gerçekten çok zor günler geçiriyor. BİK’ten resmi ilan alamayanlar yayınını düzenli sürdüremiyor.  Bir çok internet sitesi personel çalıştıramaz duruma geliyor. Yayıncılık sektörü  büyük bir krizle boğuşuyor.  Bu nedenle o önerge bu şekliyle asla çözüm değil. Yeni sorunların nedeni olacak gibi görünüyor.

*

Bazı belediyeler fırsat mı bekliyordu?

Öte yandan yine basın ve yerel yönetim ilişkisiyle ilgili bir olumsuz gelişme süreci daha yaşanıyor.  Cumhurbaşkanılığı genelge ile başkanların ilan ve afiş giderlerine tasarruf istedi.  Belediye hizmetlerinin tanıtımına duyurularına bir sınırlama yok. Cumhurbaşkanlığı genelgesi tamam itiraz edilebilir ama tamamen de basının nefesini kesmiş gibi yorumlanması da doğru değil. Mutlak bir çözüm bulunmalı. Bazı kurumlarımız bunu gerekçe göstererek uzun süredir basın ile ilişkilerinde sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Umarım bu bir an önce düzelir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.