banner460
banner128

Geçen hafta Almanya  Rödermark Belediyesi‘nin  organize ettiği Kültür festivalinde yaşadığım bazı olaylar ve Malatya ER TVde izlediğim bir yayın bu yazıyı yazmama sebep oldu.

Olay neydi?

Uzun yıllardır yaşadığım Rödermark Belediyesi ile doğup, onbeş yaşıma kadar yaşadığım Hekimhan  Belediyesi'nin  Kardeş Şehir olmaları için  uzun zamandan beri Türk- Alman Dostluk derneği, Avrupa Hekimhanlılar, Avrupa Kozdereliler,  Avrupa İğdirliler Derneği ve bir çok insan büyük çaba harcıyor.  

Bu güne dek elimizde olmayan sebeplerden ötürü bunu başaramadık. Ancak vazda  geçmedik .

Rödermark Belediyesi Başkanı Sayın Roland Kern de bu kardeşliğin gerçekleşmesi için yoğun çaba harcayanlardan.

Belediyenin  Macaristan, Avusturya ve İtalya'da kardeş şehirleri var. Bunların yanı sıra Fransa'dan, Polonya'dan ve Hekimhanı'n da kardeş şehir olmak için istekleri var. Rödermark kardeş şehirler ve kardeş şehir olmak isteyen kentler ile ‚ sınırsız kültür, avrupada, barış ve kardeşlik adı altında toplam 6 gün sürecek ve iki bölümden oluşan kültür festivali düzenledi. Birinci Bölümü 08 ve 10 mart 2019 tarihleri arasında gerçekleşti.

 

Bu bölüme Hekimhan‘dan,  Hekimhan Belediye Başkanı sayın Aliseydi Millioğulları öncülüğünde 12 kişilik bir heyet katıldı. Heyette sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Yukarı saz köyünün halk oyunları ekibide katıldı. Halk oyunu ekibinin vize alabilmesi için Rödermark Belediye Başkanı sayın Kern olanğan üstü çaba harcadı. Reddedilen başvurudan tekrar olumlu sonuç almak neredeyse olanaksız. Ancak başardık.  Kendisine buradan özellikle teşekkür ederim.   Halk oyunları Ekibinin Festivale katılabilmesi için verilen tüm  emek ve harcanan para son kuruşuna kadar değdi. Grup çok otantik ve doğaldı. İzleyen herkesin özelliklede  Polanyadan gelen heyetin gönüllerini fetettiler. Eğer oradanda davet alırlarsa hiç şaşırmam. Bunun yanı sıra Hekimhanlı hikaye Yazarı Eflatun Cem Güney‘ i almanca ve türkçe tanıttık. Hekimhan  Maden Yüksek okulu ile Rödermark Meslek yüksek okulunun iş birliği yapabilmeleri için görüşmeler yapıldı.

Bu bölgede yaşayan Türkiye kökenli ve özelliklede Hekimhanlılar Hekimhan'dan gelen heyete ve Festivale  olağan üstü ilgi ve alaka gösterdiler.  Bu durum Festivali organize eden herkesi olağan üstü sevindirdi.  Festivale ve gelen heyete bu kadar ilgi ve alakanın nedeni ne olabilirdi?

Burada yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu uzun zamandan beri burada yaşıyor. Hatta bir kısmıda burada doğmuştu.

Yaptığımız görüşmelerde büyük bir ‚VEFA DUYGUSU‘ olduğu anlaşıldı. Nedir bu ‚Vefa duygusu‘ diye  merak ettim. Vefa şöyle tanımlanıyor: ‚  Sevgiyi sürdürme, Sevgi bağlılığı‘ İnsanlar doğup büyüdükleri , kendilerini sosyallaştıran yani ‚insan‘  eden yerleri ve değerleri unutmuyorlar.  Olanakları dahilinde oralara bir şeyler vermek,  katmak istiyorlar. Bizler buna vefa borcu diyoruz.  Bu bölgede yaşayan Hekimhanlılar her fırsatta Hekimhana olan vefa borcunu ödemek istiyorlar. Güzel bir duygu.

Vefa borcunun ödenmesi ile ilgili ER TV de Sayın Turan Karadağ‘ ı izledim. Kendisini gıyaben tanırım. Bire bir tanışıklığımız yok. Turan Karadağ Hekimhan‘ın Çanakpınar köyünden. İlk, orta ve Lise eğitimini  Hekimhan‘da almış. Kimliğinin ve kişiliğinin önemli bir bölümü burada oluşmuş.  Üniversite eğitimi için İstanbul‘a gelmiş. Akademik eğitimini aldıktan sonra İstanbul‘da İş hayatına atılmış ve başarılı bir İş insan olmuş. Kendisinin anlattığına göre hali vakti yerinde. Sadece Türkiye‘de değil dünyanın herhangi bir Ülkesinde dertten, kederden ve sıkıntıdan uzak rahat bir yaşam sürebilir. Turan Bey böyle rahat ve huzurlu bir yaşam yerine Hekimhan‘a Belediye Başkanı olup Hekimhan‘a ve Hekimhanlılar‘a hizmet etmek istiyor. Yani meşakkatli ve zor bir yaşam biçimini seçmiş. Yerelde politika yapmak, her an insanlarla yüz yüze , iç içe yaşamaktır. Her an hiç bekmediğin anda  eleştiri  alabilir bir ah işitebilirsin.  Kendisini özellikle bu davranış ve duygusundan ötürü kutluyorum.  Umarım başarılı olur Hekimhan ve Hekimhanlılar‘ahizmet etme şansı yakalar. Yani Hekimhan‘a  duyduğu  vefa borcunu ödeme şansı elde eder. Kolay gelsin.

Hıdır Karademir

Rödermark 17.03.2019

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.