banner460
banner128

Güneşli bir günden merhaba sevgili Dünlük… Kendimle sohbet ettiğim, güzel bir kitap okuduğum, bol bol düşündüğüm bir haftaydı. Sosyal medyada rastladığım bir tanıtım videosu ise, bazen gözümüzün önünde olan şeyleri nasıl es geçtiğimi hatırlattı bana. Video “Gönüllü Okuyuculuk Projesi”ni tanıtan bir videoydu. Sonra internet sitesini ziyaret ettim. Gördüm ki, Türkiye’de öğrenim çağında yüz bin görme engelli birey var, bunların da büyük kısmı İstanbul’da yaşıyor. Ancak 1200 görme engelli öğrenci için özel eğitim veren ilk ve ortaokul sayısı on yedi ve sadece ikisi İstanbul’da. Öğrenciler orta öğrenimden sonra özel eğitim almıyor, liseyi okumak için kaynaştırılmış eğitime geçiyorlar.

*

Eğitim olanaklarından eşit ve adil biçimde yararlanma zorlukları görme engelli öğrenilerin eğitimlerini, meslek eğitim süreçlerini, kısacası geleceklerini etkiliyor. Görme engelli öğrenciler için lise ve üniversite sınavlarına hazırlanmak, başlı başına bir zorluk çünkü ulaşabilecekleri kaynak sayısı az. İşte Gönüllü Okuyuculuk Projesi, görme engelli öğrenciler için iki çeşit çalışma yapıyor.

*

İlki “Ders Kitabı Okuyuculuğu”… Kamuya açık mekanlarda ya da Whatsapp, Zoom gibi platformlarda görme engelli öğrencilere birebir ders ve test kitapları okuyor, LGS, YKS, EKPSS, ALES gibi sınavlara hazırlanmalarına destek oluyor.

*

İkinci çalışma ise “Sesli Kitap Okuyuculuğu”… Sesli kütüphanelere gönüllü desteği vererek, ders ve test kitapları dahil her tür kitabı sesli kitap olarak üretiyorlar. İşbirliği yapılan kurumların kitap portalına bağışlanan sesli kitaplardan Türkiye genelinde bütün görme engelli bireyler yararlanabiliyor.

*

Gönüllü okuyucu desteği vererek işbirliği yapılan merkezler İBB Eyüp Sesli Kütüphanesi, Kadıköy Engelli Merkezi Sesli Kütüphanesi, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM).

*

Ben bugün gönüllü olmak için formumu doldurdum. Her iki çalışmaya da katılabileceğimi belirterek. Bundan sonraki gelişmeler ne olacak, ben de bilmiyorum. Ama heyecanla bekleyeceğim. Ve bundan sonraki gelişmeleri de seninle paylaşacağım Dünlük.

Güzel başlangıçlara vesile olması dileğiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.