banner460
banner128

Büyümemiş  çoğalmış;

İstiflenmemiş yığılmış...

Keyifle istekle gelinmemiş,

Hayat zorlamış..

.............................

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘İstanbul’a ihanet ettik’ diye ifade ettiği  tanıma gökdelenleriyle en uygun ilçelerden biri ..

2.2 milyar borç.

1 milyon nüfus.

İçinden çıkılmaz bir trafik.

50-60 kişilik sınıflarda eğitim.

İşsizliğin en yoğun yaşandığı , 

5 bin dolayında kişinin belediye ile mahkemelik olduğu Esenyurt.

Akşam günün öldürdüğü umutlarla yatağa giren, sabah  kör-topal umutlarla uyanan insanlar ilçesi..

İstanbul’un görece yoksul diğer bazı ilçelerindeki sorunları yakınen bilmiyorum ama en büyük İlçesi Esenyurt’a nasıl kıyıldığına şahit aranır ise  görgü tanıklığı yapabilecekler arasındayım.

.............................

 Esenyurtlu son seçimde gidişata dur demek amacıyla son bir silkinişle ayağa kalkıp umutlarını tazelesin diye, yaşama sevincini yeniden tatsın diye yönetimi değiştirdi.

Yeni yönetim ekibinin lideri Kemal Deniz Bozkurt’u dinledik dün .. Uzun uzadıya.. Yukarda yazdığımız içinde bulunulan durumu anlatan bazı rakamları o verdi, bazı tanımlar O’nun dilinden döküldü.  “İstiflenmiş, yığılmamış” diyen biziz ama “Büyümemiş çoğalmış” diyen o.. “1 milyon nüfus” diyen biz ama, “50-60 kişilik sınığlarda eğitim” diyen O. “İhanetin gerçekleştiği ilçelere en uygunlarından biri Esenyurt” diyen biz ama “2.2 milyar borç” diyen O.

Kadıköy’de, Bakırköy’de belediye başkanlığı kolaydır. Her şey düzenli kurulu. Hatta yanıbaşındaki Beylikdüzü ve Büyükçekmece’de bile kolaydır . Onların sorunları olsa da Esenyurt gibi bir ilçeyle kıyaslanmaz.

İstanbul’da belediye başkanlığının en zor olduğunu ilçelerin başında gelir Esenyurt. Yol ihtiyacın var, binalar tıkış tıkış nasıl genişleteceksin. Okul yapacaksın, yeşil alan yapacaksın, sağlık merkezleri yapacaksın hani arazi.. Gökdelenler göge yükselmemiş adeta geleceğinin üstüne yığılmış ilçenin.

Yaşayanın ‘Gitmek lazım buralardan’ diyebildiği, bilmeyene yukardaki şekilde tarif edilen bir ilçede başkan ne anlatabilirdi.

.............................

Başkan Kemal Deniz Bozkurt kısa sürece önce gitmiş Almanya’ya.. Kendisi Makina Mühendisi. Torna Tesviyesinin uzmanı olsa gerek. Meslek okullarını incelemiş. İnsanları nasıl meslek edindirebiliriz ve iş bulabiliriz diye bir çaba içine girmiş. Hem tıkış tıkış sınıfları azaltmak hem de eğitim görene karşılığı olan bir meslek kazandırmak amacıyla lise kampusleri projelendirmeyi düşünüyor. Her türlü lise olacak ama ağırlık sanayiye ara insan gücü sağlayacak meslek liselerinde olacak.  İşsizlik konusuna çözüm arayışı bu..

Esenyurt’ta en büyük sorunu mutlak yaşlılar ve çocuklar çekiyordur. Yeşil alana, nefes alınacak parklara,  huzurlu sokaklara, sağlık  , dinlenme, vakit geçirme tesislerine en çok onların ihtiyacı vardır.  Başkan Bozkurt hayati soruna karşılık ta  yaşlı nüfusün yüksek olduğu Almanya’da yaşlılara yönelik merkezleri incelemiş. Esenyurt’ta böyle bir projeyi gerçekleştirmek istiyor. Yurt dışından finans ta bulma umudu var. İyi de arazi nerde ki.. Büyükçekmece’de Hasan Akgün de bu yönde bir çaba içinde.

Kendisine bunu hatırlattık. ‘Yanıbaşınızdaki CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün’ün böyle bir projesi var. İşbirliği içinde bunu çok daha rahat başarabilirsiniz. Birlikte bu konuyu değerlendirmeyi düşünmezmisiniz?’ sorumuz karşısında, ‘Ben Danamandıra’yı düşünmüştüm. (Esenyurt Belediyesi’nin kendi ilçe sınırları içinde değil ama Silivri’de kendi üzerine alanı doğa içinde geniş bir alanı var)  Başkan Akgün’ün projesini bilmiyorum. Ama olabilir. Neden olmasın. Birlikte te yapabiliriz’ dedi. Anladığım Kemal Deniz Bozkurt,  böyle bir projeyi hayata geçirecek.  Üstelik buralarda yüzlerce hemşire (Erkek-kadın) iş olanağı bulabilecek. Bu da işsizliğe bir çözüm önerisi yine. Ve tabi yaşlı insanlara huzur ortamı. Zaten biliyorsunuz  medeni birtoplumun en büyük niteliklerinden biri de yaşlılarına gösterdiği saygı ve hizmetle ölçülür.

Başkan bir çok proje anlattı. “ Sorunlarımız çok ve büyük ama Türkiye’nin GSMH’nın yüzde 7’sini gerçekleştiren bir sanayimiz var.  Genç bir nüfusumuz var. Bu zenginliktir’ diyerek umutsuzluğu kırmak istedi.

.................................

Esenyurt İstanbul’un en büyük , Türkiye’nin üçüncü büyük ilçesi.  Üstelik bilin 1980’de iki, üç bin nüfuslu köydü. Yani son 40 yılı doldurmadan İstanbul’un en büyük ilçesi haline gelmiş bir ilçe. Böyle bir ilçeyi ne anlatan anlatmakla, ne de yazan yazmakla bitirebilir.  Anlatacakların ve yazacakların işi zor ve uzun ama; sorunları çözeceklerin zorluğunu da en iyi çözmeye çalışacaklar bilir. Kemal Deniz Bozkurt ve arkadaşlarına kolay gelsin diyelim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.