banner460
banner128

UH-1 MODEL HELİKOPTERLER DE NEDEN ISRAR EDİLİYOR?

 

CHP İstanbul Milletvekili  M:Akif Hamzaçebi , İstanbul Çekmeköy’de meydana gelen helikopter kazasını TBMM gündemine taşıdı.  Hamzaçebi,  Milli Savunma bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması isemiyle kaza ilgili meclis başkanlığına bir soru önergesi verdi.

 

Hamzaçebi’nin meclis başkanlığına verdiği önerge şöyle:

Bilindiği üzere 11 Şubat 2019 Pazartesi günü İstanbul Çekmeköy Kirazlı Mahallesinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kayıtlı bir askeri helikopter zorunlu iniş yapmaya çalışırken meskûn mahalde bir sitenin bahçesine düşmüştür. Meydana gelen kaza sonucunda helikopterde bulunan dört askerimiz şehit olmuştur.

Söz konusu kazada düşen helikopter modeli olan UH-1’ler geçmişte de birçok kez benzer kazaya neden olmuş, meydana gelen son kaza hariç olmak üzere 2002’den bu yana Türkiye’de meydana gelen 5 ayrı UH-1 helikopter kazasında 18 askerimiz şehit olmuştur. Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilere göre ilk uçuşunu 1956’da yapan, Vietnam Savaşında dahi kullanılmış olan UH-1’lerin son üretimi 1976 yılında yapılmış ve o yıl üretim hattı kapanmıştır. Bu bilgiden hareketle en yenisi 43 yıllık olan ve ABD’de 2004 yılından itibaren kullanılmama kararı alınan UH-1’lerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en az 2020’ye kadar envanterde tutulacak olduğu gerçeği bu kazaların ardındaki nedenlerin ciddi bir şekilde incelenmesi ihtiyacını doğurmaktadır.

Olayın meydana gelmesinden kısa bir süre sonra, saat 19:20’den itibaren kaza mahallinde yaptığım gözlemler ve şehit yakınlarıyla olan görüşmelerim, durumun vahametini daha çok ortaya çıkarmıştır. Özellikle kazanın gerçekleştiği yerin çok yoğun yerleşimin olduğu bir bölge olması ve helikopterin bir site içerisine düşmesi dikkat çekmektedir. Şehit olan askerlerimizden birinin uçuştan hemen önce eşiyle yapmış olduğu konuşma sonucunda, eşin helikopterin güvenliğinden şüphe duymuş olması dikkate değer bir diğer gelişmedir. Bu husus bir şehit eşi tarafından bana ifade edilmiştir.

Bu nedenle,

  1. Helikopterin tamir ve bakımı ne zaman yapılmıştır? Helikopterin düşme nedeni nedir?
  2. Sık sık düşerek ölümle sonuçlanan kazalara yol açan UH-1 helikopterlerinin kullanılmasında neden ısrar edilmektedir?
  3. Bu kazaya karışan helikopter hangi yıl üretilmiştir?
  4. UH-1 model helikopterden Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde halen kaç adet bulunmaktadır?
  5. Bu kazadan yaklaşık 2,5 ay önce, 26 Kasım 2018 tarihinde aynı birlikten havalanan aynı model helikopterin aynı bölgede düşmüş olması tedbirsizliğin, ihmalkârlığın, bu denli büyük hatalardan ders alınmadığının göstergesi değil midir? Askerlerimizin göz göre göre ölüme gönderilmesi, sivil vatandaşlarımızın böylesine büyük bir tehlikeye atılması nasıl açıklanmaktadır?
  6. Tamir ve bakımdan çıkan helikopterin test uçuşu neden meskûn mahal üzerinde yapılmaktadır? Söz konusu bölgenin yapılaşmaya açılması nedeniyle mi güvenli uçuş yapılacak yer kalmamıştır?
  7. Daha önce bir soruya Bakanlığınızca verilen cevapta söz konusu helikopter modelinin halen birçok ülkede kullanıldığı ifade edilmektedir. Bu ülkelerde ölümle sonuçlanan UH-1 helikopter kazaları meydana gelmekte midir? Son 20 yıl içinde Türkiye haricinde hangi ülkelerde, hangi tarihlerde kaç kişinin hayatını kaybettiği kazalar meydana gelmiştir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.