banner460
banner128

Silivri’de Börekler dostluk için açıldı

Mübadele döneminde Silivri’den göç etmiş Yunanistanlı misafirlerin katılımıyla gerçekleştirilen Silivri Belediyesi 8. Ortaköy Börek Festivali’nde, her iki ülkeden kadınlar beraber yufkalar açıp hünerlerini sergiledi.

Geleneksel hale gelen Silivri Belediyesi Ortaköy Börek Festivalinin 8.’si, Yunanistan’dan gelen mübadillerin de katılımıyla geniş bir katılımla gerçekleşti. Büyük Mübadele Derneği’nin, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 94. Yıldönümü etkinliklerini de kapsayan, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ev sahipliği yaptığı festivale; Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Salih Aynural, Silivri İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Hakan Karaaslan, Silivri İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, Silivri Metropoliti Maksimus, siyasi parti temsilcileri, dernek ve oda başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve birçok vatandaş katıldı.

TÜRK – YUNAN DOSTLUK BÖREĞİ

Türkiye sevdalısı Yunanlı dostların katılımıyla gerçekleşen festivalde, her iki ülkeden kadınlar beraber hamur açıp dostluk mesajı verdi. İki ülkeden kadınların birlikte hünerlerini sergilemesine katılımcılar da yoğun ilgi gösterdi.

IŞIKLAR: “BU DOSTLUĞU VE KARDEŞLİĞİ KİMSE BOZAMAZ”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, festivalde yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “8 yıldır aynı heyecanla, aynı amaçla festivalimizi sürdürüyoruz. Geçmişin izlerini taşıyan, medcezirleri yansıtan, bir yaşam dramını, insanlık tarihinin en büyük göçünün izlerini taşıyan Ortaköy’de anıları canlandırıyoruz. Börek bu anılardan sadece bir tanesi… Bizim şarkılarımız, türkülerimiz, horonlarımız, folklorumuz, danslarımız, manilerimiz, hikâyelerimiz var. Böreğin bizi bağlayıcı etkisini yıllarca devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bugün aynı zamanda mübadelenin 94. yıldönümü anma etkinliklerine de ev sahipliği yapıyoruz. Mübadele ruhuyla, gözyaşıyla, ruh ve sevgi katılarak açılan o börekler, aslında bizim kültürel birleşmemizin en önemli parçalarından sadece bir tanesi. Mübadelenin yıldönümü etkinliklerini yaşatmak bundan sonra da Çatalca, Büyükçekmece ve Silivri Belediyesi’nin ortak bir çabası haline gelecek. Artık geleceği konuşacağız. Geçmişte yaşadığımız hatıraları diri tutarak, büyük çıkar gruplarının, emperyal güçlerin hesaplarına kurban edilmiş bu dostluğu, bu barışı ve kardeşliği artık kimsenin çıkarlarına alet etmeyeceğiz. Kaderimizi insan sevgisi, hoşgörü belirleyecek. Yunanistan’dan gelen konuklarımız, burada bulunan misafirlerimiz bu çabaya büyük bir katkı sağladılar. Börekler de bu sevgiyi ve yaşanmışlığı temsil ediyor. Umuyoruz ki gelecek daha güzel olsun. Barış içinde, huzur içinde olsun ve bir daha acılar yaşanmasın. Yaşanmaması için de bu çabaları, bu dostluğu sürdürmeliyiz. Artık kimse bizi kavga ettiremez, kimse bizi düşmanlaştıramaz.  Bu maya tuttu, bundan sonra da devam etmesini diliyorum.”

EL EMEĞİ STANTLARI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Festival alanında Kültür Merkezi ve Mahalle Evi kursiyerlerinin açmış olduğu el emeği ürünlerin yer aldığı sergi alanı yoğun ilgi gördü. Büyük Mübadele Derneği’nin stantlar açtığı alanda, mübadele dönemini anlatan kitaplar satışa sunuldu.

YARIŞMA SONUCU VE KONSER PROGRAMI ERTELENDİ

Festival kapsamında düzenlenen etkinlikler yoğun yağış altında gerçekleştirildi. Büyük Mübadele Derneği Ege Dansları Grubu’nun sirtaki gösterisi ve halk oyunları ekinin dans gösterisi ilgiyle izlenirken, Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu da ege ezgilerinden oluşan repertuarlarını seslendirdi. Yağış nedeniyle konser programının iptal edildiği festivalde, Börek Yarışması’nda ünlü şefler tarafından derecelendirilen En İyi Börek’ler daha sonra açıklanarak ödül töreni gerçekleştirilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.