banner460
banner128

ŞEKER: HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN İLAÇLAR BULUNAMIYOR

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker, son aylarda ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntıları Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Şeker, “İlaçların piyasaya arzında ve ruhsatlandırılmasında yaşanan bu sıkıntıların sebeplerinin araştırılması ve arz sıkıntısının çözümü Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevleri arasında olmalı” dedi.

 

2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarında yaşanan artışın ülke ekonomisinde çok boyutlu etkiler yarattığını, döviz kurlarında yaşanan artışın vatandaşın temel ihtiyaçlarına da yansıdığını söyleyen CHP’li Şeker, “TUİK %20.30 oranında bir enflasyon açıkladı. Fiyatlarda yaşanan bu artış vatandaşlarımızı sağlık açısından da olumsuz etkiledi” dedi.

 

 Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak tarafından yapılan açıklamaları hatırlatan CHP’li Şeker, “Son bir ayda 144 ilaç piyasada bulunamıyor. Bulunamayan bu ilaçların 30’u Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘temel ilaçlar’ listesinde yer alırken, 25 tanesinin eşdeğeri yok. Bulunamayan ilaçların sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle ithal ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılar, halk sağlığını tehlikeye atar bir düzeye erişti” diye konuştu.

 

14 Şubat 2018 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı ile 2018 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değerinin 2,6934 TL olarak kabul edilmesinin de yaşanan ilaç krizini daha da derinleştirdiğini belirten CHP’li Şeker, “İthal ilaçların ilaç firmaları tarafından piyasaya arzının yavaşlatılması ve durdurulması vatandaşların sağlık hakkını doğrudan olumsuz etkilemekte, güncel tedavi olanaklarından yararlanmalarına engel oluyor. Ayrıca dünyada güncel gelişmeler ışığında üretilen kanser ilaçlarının Türkiye’de ruhsatlandırılmasında da kur politikası kaynaklı gecikmeler yaşanmakta, hastalar dünyadaki güncel tedavi olanaklarından yararlanamıyo İlaç sıkıntısının önüne geçilebilmesi için bir an evvel gerçekçi önlemler alınmazsa ölümcül sonuçlarla karşılaşılması dahi kaçınılmaz” diyerek uyarılarda bulundu.

 

CHP’li Şeker Sağlık Bakanı’ndan aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

  1. Erişiminde sıkıntı bulunan ve Sağlık Bakanlığı tarafından tespiti yapılan ilaç sayısı kaçtır? Bu ilaçlardan kaçı temel ilaç kategorisindedir? Bu ilaçların kaçının eşdeğeri bulunmamaktadır? Erişiminde sıkıntı bulunan temel ilaçların ve eşdeğeri bulunmayan ilaçların isimleri nelerdir?
  2. Piyasada bulunmayan ve TEB tarafından 144 adet olarak açıklanan bu ilaçların bulunmama sebebi nedir?
  3. Piyasada erişiminde sıkıntı yaşanan ilaçların tespiti ve erişim sıkıntısının çözümüne ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi tedbirler alınmaktadır?
  4. İlaç firmalarının hayati öneme haiz ilaçları piyasaya sunmadığı iddialarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi inceleme ve denetimler yapılmaktadır? Bu inceleme ve denetimler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
  5. İlaçların piyasaya arzında ve ilaçlara erişimde yaşanan bu sıkıntıların son bulması ve bir daha tekrar etmemesi için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
  6. Eşdeğeri olmayan ilaçlara erişim sağlayamadığı için sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.