banner460
banner128

Kadına yönelik şiddeti anneler bitirecek

 

Ünlü gazeteci, televizyoncu İnci Ertuğrul, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü dolayısıyla Küçükçekmeceli kadınlarla bir araya geldi.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde belgesel yapımcısı, yazar  Nuray Karadeniz’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye katılan İnci Ertuğrul kadına yönelik şiddetle alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Küçükçekmecelilerin yoğun ilgi gösterdiği programı Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de vatandaşlarla birlikte izledi.

“HER GÜNE BİR KADIN CİNAYETİYLE UYANIYORUZ”

Şiddetin hayatımızdaki en büyük sorunlardan bir tanesi olduğunu kaydeden İnci Ertuğrul, “Şiddet hayatımızdaki en büyük sorunlardan bir tanesi ve sadece bizim toplumumuzda değil bütün coğrafyalarda böyle. 2018’in ilk 10 ayında bizim ülkemizde 363 kişi cinayete kurban gitti. Her güne bir kadın cinayeti ile uyanan bir ülkeyiz. Bunun dışında intihar olarak kayıtlara girenlerde var. Şiddeti cinayetler üzerinden konuşursak bu bizi sonuca götürmez. Ve kadınları öldürenler de yakınında olan erkekler” dedi.

“ŞİDDET GÜNLÜK HAYATIMIZDA”

Ertuğrul şiddeti kadın erkek üzerinden değil, insanlık üzerinden konuşmak gerektiğini de belirterek, “Şiddet sadece kadının sorunu değil. Şiddet insanın sorunu, insana yakışmayan bir davranış biçimi. Günümüzde, kızını dövmeyen dizini döver, saçı uzun aklı kısa gibi sözler de toplumda biçilen rollerle bugüne gelen sözler olarak var ama bunların yanlış olmadığı anlamına gelmiyor” dedi.

“KADIN ÇOCUK, TORUN YETİŞTİRİYOR AMA HİÇ YERİNE KONUYOR”

Kadınların sadece fiziksel değil, psikolojik şiddete de maruz kaldığını kaydeden İnci Ertuğrul, “Ülkemizde 60 yaşına gelen, çocuk, torun sahibi olan ama hiç fikri sorulmayan insan yerine konmayan kadınlar da var. İşte bu psikolojik şiddet. Hatta bazı kadınlar bunun farkında bile değiller. Burada biz dilini kullanmamak gerekiyor. Herkes çalışan, üreten kadın gibi olamayabiliyor. Burada onun yaşadığı şartlar altında değerlendirme yapmak gerekiyor” diye konuştu.

“ANNELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

Kadın, erkek demeden önce insan demek gerektiğini ifade eden İnci Ertuğrul, “Ben bu konuda annelere sesleniyorum. Şiddet dilinden uzak, ayrım yapmadan çocuklarınızı yetiştirin. Önce insani değerlere sahip olmayı öğretirsek çocuklarımıza, sorunların büyük bir kısmını halletmiş olacağız. Maçlarda bile hakemin annesine, eşine küfrediyor. Bunu biz yadırgamıyoruz. Olağan karşılamayacağız” dedi.  

“ŞİDDETİ TOPLUMUMUZDAN UZAKLAŞTIRMALIYIZ”

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Kadına karşı şiddet dememeliyiz sadece. Şiddeti konuşmalıyız. Acaba çocuğuna vurmamış bir tane anne var mıdır, gelinine zulmetmemiş bir kaynana var mıdır? Şiddetle daha ciddi mücadele etmemiz gerekiyor. Toplumumuzda bazı atasözleri de şiddeti över nitelikte. Televizyon dizilerinde hep şiddet içeren sahneler var. Bunlar doğru sandığımız yanlışlarımız. Bunu toplumumuzdan uzaklaştırmalıyız ”dedi.

“KADIN VE ERKEK BİRBİRLERİNİ TAMAMLAMAK İÇİN VARLAR”

Nuray Karadeniz ise kadın ve erkeği tarihsel süreçte ele alarak, “Kadın ve erkek iki farklı cinstir. Sosyolojik olarak eşittir ancak fiziksel olarak eşit değil diyebiliriz. Kadın ve erkek birbirlerini tamamlamak için yaratılmışlardır. Bu nedenle birinin birini geçmesi söz konusu değildir. Kadın her zaman erkeğin yanında ve yardımcısı oluyor” diye konuştu. Program sonunda ise İnci Ertuğrul kitaplarını imzaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.