banner460
banner128

Hançerli Teftiş Kurulu Raporunu açıkladı

Çorlu tren faciasıyla ilgili TCDD Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, facianın 7 nedeni sıralanırken; mağdurların gönüllü avukatı Turan Hançerli, TCDD raporunun da yöneticileri işaret ettiğini söyledi.Çorlu’da 25 yurttaşın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan tren faciasıyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) raporu kamuoyuyla paylaşıldı. TCDD Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, facianın 7 nedeni sıralandı. Faciada yakınlarını kaybeden ailelerin gönüllü avukatlığını yapan Turan Hançerli, ‘TCDD tarafından hazırlanan raporun da yönetimi kusurlu olarak gösterdiğini’ ifade etti.Faciaya ilişkin daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda tren şefi, makinistler TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yöneticileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kanaati belirtilmişti. Aynı raporda sadece görevli 4 memurun “asli kusurlu” oldukları ifade edilirken, Avukat Turan Hançerli verilen takipsizlik kararına itiraz edeceklerini söylemişti.

 

“KENDİ RAPORLARI DA YÖNETİCİLERİ İŞARET EDİYOR”

TCDD müfettişinin hazırladığı kaza raporundaki 7 maddeyi değerlendiren Avukat Turan Hançerli, “Kendi raporlarında bile yönetim organizasyon eksikliğine işaret eden şeyler var. Buna rağmen savcılık yöneticilere karşı dava açmaya gerek görmeyerek takipsizlik kararı verdi. Bu dava hakkında verilen takipsizlik kararı, gerçek sorumluları yargı önüne çıkarmaktan kaçıran bir karardır.” diye konuştıı.

Teftiş raporunda 8 Temmuz 2018’deki kazaya ilişkin başlıca yedi sebep şöyle sıralandı:

“1- En önemli sebep, menfezdeki balast (demiryoluna döşenen tabaka) ile dolgunun erozyona uğramasıydı. Menfez kapasitesinin yetersizliğinden ötürü yağmur birikip gölleşti, önce balast aktı, ardından erozyon yaşandı ve rayların altı boşaldı. Bu husus hatlardan sorumlu yol bakım onarım müdürlüğünce fark edilemedi.

2- Raylarda kırılma meydana gelmediği için sinyalizasyon sistemi devreye girmedi.

3- Yol bakım onarım şefliği aşırı yağış hususunda farkındalık oluşturamadı.

4- Aşırı yağıştan sonra şeflik hat üzerinde kontrol yapmadı.

5- Hattın bakım-onarımında yeni teknoloji değil, klasik yöntem ve malzemeler kullanıldı. Raporda, “İklim değişikliği dikkate alındığında, toprak dolgu yerine yeni teknolojilerle üretilen malzemeler, çimento enjeksiyonu gibi yöntemlerin dikkate alınmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır” deniliyor.

6- Devlet Demir Yolları dönüşüm çalışmalarını henüz tamamlayamadı. Kendi içinde ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışmaları beklenen düzeye getiremedi. TCDD’de meteoroloji mühendisi ve hava koşullarını anlık değerlendiren teknik birim bulunmuyor.

7- Mayıs 2018 tarihli Senelik Umumi Muayene Raporu’nda kaza mahallinde balast tutucu duvar yapılması gerektiğine dair tespit yapılmasına rağmen bir çalışma yapılmadı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.