banner460
banner128

Esenyurt’tan  dalga dalga anavatan Suriye’ye dönüş

Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla ilçede yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüşü katlanarak artıyor.  124 Suriyeli  daha 3 otobüsle ülkelerine uğurlandı.  


Türk Silahlı Kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte Suriye’de gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından bölgenin güvenli hale gelmesi, ayrıca Türkiye’nin girişimleri sonucu Rusya ile varılan mutabakat neticesinde İdlib’de tampon bölge ilan edilmesi Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönme isteğini artırdı. Esenyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile ülkelerine kesin dönüş yapan 53’ü çocuk 124 kişilik Suriyeli grubu daha memleketlerine uğurlandı. Türkiye’den ayrılmanın burukluğunu yaşayan Suriyeliler Esenyurt Belediyesi’ne ait 3 otobüse binerek, ülkelerine dönmek üzere Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı. Suriyeli kafilenin büyük bir bölümü  Halep, Afrin, Cerablus, Azez’e geri dönüş yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in gerçekleştirdiğiSoçi Zirvesi’nin ardından güvenliği artan İdlib’e de gidenler yer aldı.

Esenyurt’tan yola çıkan kafileyi bizzat uğurlayan Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatape, ailelere ve çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Başkan Alatepe bu organizasyonda Kızılay ve AFAD ile yapılan işbirliğini vurgulayarak, “Onlarla irtibat halindeyiz. Biz, buradan araca bindirip gönderiyoruz. Orada Kızılay ve AFAD ekibi onları karşılıyor. Gittiği yere kadar götürüyor. Geçen hafta 98 kişiyi  göndermiştik. İnşallah birkaç ay sonrada Fırat’ın doğusuna göndereceğiz. Şu anda gönderdiğimiz sayı itibariyle 3500’ü geçtik. 124 kişide bugün gönderiyoruz. Yıl sonuna kadar 5500 rakamını tutturmak istiyoruz. İnşallah 2019’da da 25 bin misafirimizi de huzurlu olan topraklara göndereceğiz“ dedi. Kafiledeki çocuklarının çoğunun burada doğduğunu aktaran Alatepe, “Hepsi Türkçe biliyor. Bir bağ oluşmuş olacak. Gidenler orada ticaret yapacaklar ve ticaretlerini inşallah Türkiye’yle yapacaklar. Bize de bir dönüşü olacak. Ben onların bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Biz burada ensarlık yaptık onlar da muhacir olarak geldiler. Kendimizden ayırmadık onları. Aşımıza eşimize ortak ettik onları. Bunun mutluğunu yaşıyorlar. Kendiler bize şükran duyuyorlar“diye konuştu.

 

Çocuklarının hasretine dayanamadı

Esenyurt’tan Eylül ayında gönderilen kafileyle Suriye’ye gidecekken son anda vazgeçen ve kocası Muhammed İbrahim’i  terk eden Kamer Resul de bu grupla çocuklarının yanına döndü. Çocuklarını çok özlediğini bildiren Resul, “7 yıl önce Türkiye’ye geldim. Eşim ve 4 çocuğum 2 ay önce Suriye’ye döndü, ben onlarla gitmedim. Burayı çok seviyordum ve kardeşlerim buradaydı. Türkiye ikinci vatanım oldu. Eşim dönmeye karar verdiği zaman zoruma gitti gidemedim. Şimdi çocuklarımı çok özlediğim için yanlarına dönüyorum. Oraya döndüğümde eşim ve çocuklarımla birlikte yaşayacağız. Burada kız kardeşlerim var onları çok özleyeceğim. Bir yandan çocuklarıma kavuştuğum için seviniyorum diğer yandan da kardeşlerimden ayrıldığım için üzülüyorum” dedi.

Kafileyle memleketine dönen Abdullah Halil de “  4 yıl önce Türkiye’ye geldim, şimdi İdlib’e dönüyorum. Türkiye’den çok memnunum. Buraya alıştığımız için gitmek zor oluyor. Cumhurbaşkanımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İnşallah burada mutlu olduğumuz gibi orada da mutlu oluruz”dedi.

Rekor Esenyurt’ta

Esenyurt Belediyesi Suriyeli sığınmacılara bürokratik işlemlerde de rehberlik ediyor. Dönüş yapmak isteyen sığınmacılar, İl Göç İdaresi’ne götürülüyor ve onların desteği ile işlemleri başlatılıyor. Geri dönüş işlemleri tamamlanan Suriyeliler gruplar halinde otobüslerle  sınıra taşınıyor. Belediye ayrıca eşyalarını da önceden memleketlerine gönderiyor. Burada sığınmacıları teslim alan AFAD veya Kızılay ekipleri sınır geçişlerini organize ederek evlerine ulaşmalarını sağlıyor.  Esenyurt Belediyesi’nin bu yolla ülkelerine dönüşlerini sağladığı Suriyeli sayısı 3700’ü aştı.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.