banner460
banner128

Dağdeviren: Zübeyde Hanım'ın torunuyum!

Yoktan var edilmiş neslin evlatlarıyız

Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Harvard Üniversitesi Genç Akademi'nin ilk Türk üyesi olan Dr. Canan Dağdeviren'in adının verildiği yurdun açılışı Avcılar’da  gerçekleştirildi.Dağdeviren, ‘Ben Atamızın Annesi Zübeyde Hanım’ın torunuyum. Bizler yoktan var edilmiş neslin evlatlarıyız” dedi.

Avcılar Belediyesi tarafından İstanbul-Avcılar’da ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’in adını verdiği Kız öğrenci yurdu düzenlenen törenle açıldı. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli tarafından düzenlenen törene ve CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve ünlü bilim insanı Canan Dağdeviren’le birlikte vatandaşlar katıldı.

22 katlı 768 kişi kapasiteli.

Türkiye’nin en büyük ve en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi yerleşkesinin bulunduğu Avcılar’da, Türkiye’nin en büyük kız öğrenci yurtlarından biri bugün açıldı. Avcılar Belediye Başkanı  Handan Toprak Benli,   22 Katlı 768 yataklı öğrenci yurdunun bütün detaylarını kız öğrenciler için düşündüklerini belirtti.

Dünya Canan Dağdeviren adını biliyorsa bunun en önemli sebebi Cumhuriyettir.

Başkan Toprak; ‘’Bizim için gelişmenin en önemli göstergesi eğitimdir. Kız çocuklarının eşit şartlarda eğitim alması temel hedefimizdir. Ailem beni bu ilke ile büyüttü. Bizde aynı şekilde, evlatlarımızı bu doğrultuda yetiştirmemiz gerekiyor. Cumhuriyet bizlere bu hakkı vermiştir. Bütün Dünya Canan Dağdeviren adını biliyorsa bunun en önemli sebebi Cumhuriyettir. Cumhuriyetin kazanımıdır.

‘Önce insan’ ilkesiyle tarihimizi ve geleneğimizi kendimize örnek aldık. ‘Oku’ diye başlayan Kuran-ı Kerim’in, 13. yy’de, ‘Kız çocuklarınızı okutunuz’ diyen Hacı Bektaş Veli’nin ve ‘Hayatta en Hakiki Mürşit İlimdir’ diyen Atatürk’ün izinden gidenlerdeniz.

 

Ben Türkan Saylan Hocamızı rol model alarak büyüdüm.

Ben Türkan Saylan Hocamızı rol model alarak büyüdüm. Kızlarımız burada Canan Hocamız gibi bütün bilim insanlarımızı örnek olarak yetişecekler ve ülkemizi aydınlık yarınlara ulaştıracaklar.

Toplumcu Belediyecilik anlayışı ile cinsiyet eşitliği temelinde eğitimde fırsat eşitliği için Avcılar Belediyesi olarak bu konuyu öncelikle ele aldık. Kent Enstitülerimizde ve Çocuk Kulüplerimizde bu ilkelerle eğitimler veriyoruz. Çocuklarımızı burada çevresine, doğaya ve kent kültürüne saygıyı öğretiyoruz.

Çok yakında huzur Evi’ni de açacağız.

Bizim Belediyecilik anlayışımız Beşikten Mezara kadardır. Hizmetimiz kesintiniz hizmettir. Çok yakında Huzur Evi’ni de açacağız ve böylece Avcılarımız ’da sosyal belediyecilik modelimizi tamamlamak için çalışacağız. Avcılarımızın insanı geleceğe güvenle bakacaktır.

Amerika halkı bile bir kadını başkan yapmadı.

Avcılar halkı onore edilmesi, hakkı teslim edilmesi gereken bir halktır. Kendisini Dünyanın en ileri Milleti olduğunu iddia Amerikan halkı bile bir kadını başkan yapamadı. Fakat Avcılar halkı bir kadını belediye başkanı yapmıştır. Hepinize sevgi ve saygı ile selamlıyorum ’’  ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren’in adının verildiği 22 katlı 768 kişi kapasiteli yurdun açılış konuşmasında Dağdeviren, her yıl bir geceyi bu yurtta kız öğrencilerle geçireceği sözünü verdi. Tören’de konuşan Dağdeviren dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

Çok mutluyum ve Onurluyum.

Dağdeviren : ‘Güzel ve Yalnız bir ülke olarak Avcılar’da genç yaşta herkesi bilimin çatısı altında toplamak birçok Cananı ve Can’ı bilime teşvik ettiği için ayrıca çok teşekkür ediyorum. Güzel ve Yalnız ülkemi temsil ettiğim için çok mutluyum ve onurluyum. Bende öğrencilerimiz gibi yurtlarda büyüdüm. Öğrenci iken imce usulü ile yapamayacağımız hiçbir şey yoktur.’

 

Artık Avcılarlayım.

‘Çok mutluyum anlatmak biraz zor. Dünyanın bu örneği görmesi gerekiyor. Bu bina da birçok kişi birçok millettin kız evladı burada yaşayacak ve eğitim alacak. Benim için kadınların yeri çok önemlidir. Güçlü bir annenin kızıyım. Atamızın Annesi Zübeyde Hanım’ın torunuyum. Toprak ana gibi bir Başkanın hemşehrisiyim. Sivaslıyım ama artık Avcılarlıyım.

Bizler yoktan var edilmiş bir neslin evlatlarıyız.

Öğrencilere en başta soru sormalarını hayal etmelerini ve hayallerinin peşinde koşabilecek cesareti her zaman yüreklerinde bulundurmalarını öneriyorum. Kişisel başarımın yanı sıra güzel ve yalnız ülkemi temsil ettiğim için çok çok mutluyum. Amerika'ya döndükten sonra bu yurttaki fotoğraflarla hem de sizlerle çekildiğim fotoğraflarla bir makale yayınlamayı planlıyorum. Gittiğim her yerde Türk kültürünü yansıtmaya çalışıyorum. Banada da yapamazsın demişlerdi. Kadından fizikçi olamayacağını , iş bulamayacağımı söylemişlerdi. Ama ben hiç iş başvurusu yapmadan profesörlük teklifi aldım. Geçtiğimiz yıl Londra’daydım.  Başarı Akademisi’nin Teknoloji ve Bilim üyesi seçildim. İngiliz Kraliyet Ailesi’ne Cumhuriyet altını ile gittim. Bana sordular; Ben’de Cumhuriyetin Altını dedim üzerinde kim dediklerinde Cumhuriyetin Atatürk’ü dedim. Bunları anlatmamım sebebi. Başarıları paylaşmak ve hep birlikte daha güzel günlere ilerleyelim istiyorum. Çünkü Bizler yoktan var edilmiş bir neslin evlatlarıyız.

 

Bilim herkesi çatısı altında buluşturan tek olgudur. Türk milleti çok köklü ve hoşgörülü bir millettir. Bizi bizden başka seven kimse yok. Bilimin tüm olağanca ateşi ile sizleri kucaklıyorum.’ ifadeleri kullandı.

Torun: Dr. Handan Toprak Benli ‘ye teşekkür ediyorum, gururumuzdur.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun : ‘Bugün hizmete sunduğumuz ve çok değerli bir bilim kadını olan Canan Dağdeviren’in isminin verildiği bir açılışta bulunmaktan son derece mutluyum.

Cumhuriyet Halk Partili belediyeler en zor şartlarda mucizeler yaratıyor. Okul gerekiyorsa okul, yurt gerekiyorsa yurt, kreş gerekiyorsa kreş yapıyorlar. Nerede ne ihtiyaç varsa Cumhuriyet Halk Partisi Belediyeleri oradadır.

Huzurlarınızda Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ‘ye teşekkür ediyorum. Aynı zamanda kendisi Marmara Bölgesinin Tek kadın Belediye Başkanı bu açıdan da kendisi gururumuzdur.

Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.

Handan başkanımız gibi doktor olan kahraman bir Türk kadını tek başına mücadele ederek pek çok şeyin değiştirilebileceğini kanıtlamıştı evet kimden bahsettiğimi anlamışsınızdır.  Türkan saylan. O bir hastalıklarla mücadele ettiği kadar haksızlıklarla ve adaletsizlikle mücadele etti. Hiç yılmadı hep dik durdu. Sadece onun mücadelesi on binlerce kız çocuğunu okuttu. Onun sayesinde Anadolu’nun dört bir köşesinde eğitim hayatına devam etti. Huzurlarınızda onu saygı ile anıyorum.

Canan Hocamızın hikâyesi burada onun gibi birçok kızlarımıza rol model olacak. Bu yurt, İstanbul’da olacak kız çocuklarına ve ailelerine derman olacak. Yokluk yüzünden çocuklarını tarikat yurtlarına teslim eden ailelerin dramını iyi biliyoruz. Ulu önder: ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.’ demişti. Cumhuriyet, Anadolu’nun dört bir yerinden buraya gelecek kız öğrencilerindir. Bizim hizmet anlayışımız budur.

Huzurlarınızda bizi bu umudun etrafında birleştiren da Dr. Handan Toprak Benli ’ye teşekkür ediyorum. Yurdumuza hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

Açılış, Avcılar Belediyesi Binbir Çiçek Kadın Korosu’nun konseri ve yurt binasının gezilmesinin ardından düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.