banner460
banner128

Dağdeviren  her yıl bir gece Avcılar’daki yurtta kalacak

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ilçesine Türkiye’nin en büyük kız öğrenci yurtlarından birini kazandırıyor.   Dünyaca ünlü Türk bilim kadını Dr. Canan Dağdeviren’in adının verildiği 22 katlı 768 kişi kapasiteli yakın zamanda açılacak. Dağdeviren her yıl bir geceyi bu yurtta kız öğrencilerle geçirmeye söz verdi.

 

Avcılar Belediye Başkanı  Dr.Handan Toprak Benli,  ‘Durdu durdu Turnayı gözünden vurdu’  denilecek bir hizmete imza atmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin en büyük ve en tarihi üniversitesi olan İstanbul üniversitesi’nün büyük bir kampusunun bulunduğu Avcılar İlçesi’nde yine Türkiye’nin en büyük Kız öğrenci Yurtları’ndan biri açılış için gün sayıyor. Avcılar Belediye Başkanı  Handan Toprak Benli,   22 Katlı 768 kişilik Öğrenci Yurdu’nun tamamlandığını kalan eksikliklerinin giderilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyor. Bir yandan da açılış programı üzerinde mesai sarf eden Başkan Benli,  Kız Yurdu’na da Dünyaca Ünlü Türk Bilim Kadırı Dr. Canan Dağdeviren’in isminin verildiğini duyurdu.

Benli Dağdeviren ile görüştü

Başkan Toprak Benli gazetemize yaptığı kısa değerlendirmede , kendisinin Dr. Canan Dağdeviren ile görüştüğünü muhtemelen Ekim ayında Türkiye’ye geleceğini  ve her yıl bir geceyi bu yurtta öğrencilerle kalacağına dair söz verdiğini duyurdu.  Benli açılışı ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptırmayı planlıyor.

 

 

Dağdeviren’den Nazım Hikmet’li  paylaşım

Öte yandan Dr. Canan Dağdeviren de sosyal medya hesabı Twitter’dan konuyla  ilgili bir paylaşım yaparak Avcılar’a teşekkür etti.   Dağdeviren’in Nazım Hikmet’li paylaşımı söyle:

Canan Dağdeviren: İstanbul Avcılar Canan Dağdeviren Kız Öğrenci Yurdu. İstanbu Avcılar Belediyesi’nin çalışkan ekibine, imece usulü katkıda bulunan sevgili herkese ve vizyoner, değerli Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli (Toprak Ana) hanımefendiye candan teşekkür ederim. 22 katlı, 768 öğrenci kapasiteli CD Kız Öğrenci yurdunun inşaat süreci tamanlanmış! Her yıl bir gece öğrencilerle birlikte yurtta kalmaya söz veriyorum.

Böylesine sevilecek bu dünya

‘Yaşadım’ diyebilmen için..’

Nazım Hikmet”

 

Dünya’nın sayılı bilim insanı: Canan Dağdeviren

 

Canan Dağdeviren, 4 mayıs 1985 tarihinde İstanbul, Üsküdar’da Adanalı bir anne ve Sivaslı bir babanın ilk çocuğu olarak doğmuştur. Caner ve Emre adında iki erkek kardeşi vardır. 5 yaşındayken babasının hediye ettiği Marie Curie ile ilgili bir kitap okumayla fiziğe karşı ilgisi oluştu.

İlkokulu ve ortaokulu okuduktan sonra liseyi Kocaeli‘e okurken 1999 depreminde okulu hasar gördüğü için, Adana Seyhan ÇEAŞ Anadolu Lisesi’ne misafir öğrenci olarak gönderildi. Ardından Ankara‘da Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden 2007 yılında mezun oldu. İstanbul’da Sabancı Üniversitesinde tam burslu olarak Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da bitirdi.

Canan Dağdeviren2009 yılında Fulbright bursu kazanarak (UIUC)’da ABD‘de Illinois’te bir devlet üniversitesi olan University of Illinois at Urbana-Champaign’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Doktora süresince fizik, elektronik, kimyp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir/giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı.

Canan Dağdeviren Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden biridir. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi‘nde ise genç akademi üyeliği var.

Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı.

Aile fertlerinin geçirdiği hastalıklardan esinlenerek kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlar yaptı. 28 yaşında kalp yetmezliği sonucu hayata veda eden dedesinin ölümünü öğrendiğinde kendisi 28 yaşına gelene kadar kalp hastaları için bir şey yapmaya kendine söz verdi. Ve Piezoelektrik aletleri kullanarak kalbin üzerine yapıştırılabilen ve kalbin atış enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen giyilebilir bir kalp pili icat etti.

Canan Dağdeviren‘in tasarladığı aletlerin temelinde fizikçi Pierre Curie‘nin keşfi piezoelektrikten yararlanmıştır. Önce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti.

Dağdeviren, Forbes dergisinin ‘30 yaşından küçük 30 bilim insanı’ listesine girdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.