banner460
banner128

ÇAĞLAR:  SİYASET KADINLAR İÇİN ZOR ALAN!

Bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamaya hazırlanıyoruz. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar; insanlığın yaşadığı genel sorunların yanında  ayrıca kadına özgü sorunları da yaşıyorlar.  Türkiye’de adınlara seçme ve seçilme hakkı  dünyadaki bir çok ülkeden önce 5 Aralık 1934’te verilmesine rağmen hala kadınlar bu haklarını ya yeterince kullanamıyor, ya da kullandırılmıyor.  85 yıl olmasına rağmen siyaset dünyası hala erkek eğemen bir dünya .. Neden böyle.. Bunları toplumda bir adım öne çıkan kadınlara sorduk..

AK Parti Büyükçekmece 11. sıra Belediye Meclis Üyesi adayı Zerrin Çağlar Gazeteci Zerrin Çağlar, Türkiye’de son dönemlerde kadınların siyasette temsil oranının giderek artmasına rağmen, günümüzde siyaset dünyasının kadınlar için hala zor bir alan olduğunu belirtiyor. Çağlar’a göre kadınlar için en büyük sorunların başında ise “şiddet’ geliyor.

Büyükçekmece’ye ve Büyükçekmece halkına hizmet etmek istiyorum

-Neden meclis üyesi olmak istediniz?

Çağlar:  24 Haziran seçimlerinde 27. Dönem İstanbul 3.Bölge Milletvekili Aday Adayı idim biliyorsunuz. O dönemde bölgemizde ses getirecek çeşitli çalışmalar yaptım. Özellikle vatandaşlarımızın Büyükçekmece'yi temsilen bir kadın siyasetçinin etkin olması ve ilçenin sorunlarının çözümünde daha aktif görevlerde bulunması gerektiği yolunda çeşitli geri dönüşler aldım. Milletvekili Adaylığım gerçekleşmeyince vatandaşlardan gelen çeşitli talepler nedeniyle Büyükçekmece Belediye Meclis Üyeliği'ne başvurmaya karar verdim. AK Parti'nin kuruluşundan bu yana Büyükçekmece'de teşkilatın çeşitli birimlerinde görev yapmış olmam nedeni ile teşkilattaki arkadaşlarımdan da bu yönde olumlu destekler aldım. Ayrıca gazetecilik mesleğim gereği görev yaptığım Büyükçekmece'ye daha fazla hizmet etmek, halkın ve esnafın sesi olarak mecliste kendilerini temsil etmek gibi iddialı bir düşünce ile yola çıktım. Bu görevi bize layık gören başta Büyükçekmece Halkı'na, Büyükçekmece İlçe Başkanımız Murat Çelik'e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Büyükçekmece Belediye Başkan Adayımız Mevlüt Uysal'a, İl Başkanımız Bayram Şenocak'a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Binali Yıldırım'a ve tabii ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum.  Seçildiğimiz takdirde Belediye Meclis Üyeliği görevimiz boyunca, partimizde teşkilat kademelerinde görev yapan tüm arkadaşlarımızı ve Büyükçekmece Halkı'nı en iyi şekilde temsil edeceğime söz veriyorum.

En büyük sorun şiddet!

- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz. Kadınların günümüzde yaşadıkları önemli sorunlar nelerdir?

Çağlar:  Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Tarihte kurulan bütün Türk devletlerinin harcını yoğuran, Kurtuluş Savaşı'nın görünmez kahramanları, istiklal ve istikbalimize yönelik tehditlere karşı her zaman en önde mücadele eden kadınlarımız günümüzde de geleceğimizin inşaasında önemli roller üstleniyorlar. Aslında kadını ve erkeği aynı madalyonun iki yüzü gibi gören bir medeniyetin mensupları olarak cinsiyetçi yaklaşımlara karşıyız. Kadınların günümüzde yaşadığı en büyük sorun tabiiki şiddetttir. Ancak kadına yönelik şiddet ve baskının sadece ülkemizin değil, tüm dünya kadınlarının sorunu olduğunu unutmamalıyız. Kadınların, çarpık bir anlayışla ve sırf cinsiyetleri sebebiyle istismara, şiddete ve haksızlığa maruz kalması asla kabul edilemez.

Kadınların yanında yer almak gerekiyor

- Çözümleri için neler yapılmalı?

Çağlar: Uğradıkları haksızlıklar, adaletsizlikler, ayrımcılıklar karşısında kadınların yanında yer almak, hepimiz için öncelikle insani bir görevdir. Bizler sorunların hak ve adalet temelli bir anlayışla çözüme kavuşturulması için toplum olarak hep birlikte çaba sarfetmeliyiz. Geçmişten gelen eksiklerin ve yanlışların hızla düzeltilebilebilmesi için de eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasi hayata katılıma kadar her alanda kadınlarımız için pozitif ayrımcılık içeren pek çok düzenleme AK Parti iktidarımız döneminde hayata geçirilmiştir.

Kadın vekil sayısı son dönemde arttı 

- Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1930'larda verilmiş ama o günden bu yana da fazla ilerleme olmamış. Mesela İstanbul'da yine birkaç başkan adayı, meclis üyesi aday listelerinde yine bir kaç adayla geçiştiriliyor. Neden böyle oluyor?

Çağlar : Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde 2002'de 24 olan kadın milletvekili sayısı, 2015'te 81'e yükseldi. Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi sayısında da ilerlemeler sağladık. AK Parti iktidarı döneminde, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi Eylem Planı hazırlandı. Her dönemde kadın sayılarının hem belediye meclis listelerinde hem de milletvekili listelerinde artarak yer bulması bizleri daha da fazla umutlandırıyor. Bu dönemde AK Parti'nin Büyükçekmece'deki meclis listesinde 5 kadın arkadaşımız var.

Siyaset kadınlar için zor bir alan

-Bu durumu aşmak için neler yapılmalı ?

Çağlar:  Toplum nüfusunun yarısı kadın. Hatta yanılmıyorsam Büyükçekmece'de kadın nüfusu erkeklerden de bir kaç puan daha fazla artmış durumda. AK Parti siyasetinde kadınlar kendilerine her zaman yer bulabiliyorlar. Ancak ben şahsen temsil makamında kadınların daha fazla yer edinmesini arzu ediyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim ki siyaset kadınlar için zor bir alan. 

Nene Hatun, Şerife Bacı, Halide Edip Adıvar

-Rol modeliniz kadınlar kimler, neden?

Çağlar: Tabii ki Nene Hatun, Şerife Bacı, Halide Edip Adıvar gibi Kurtuluş Savaşı kahramanları bizim hayatımıza yön veren kahramanlarımız. Günümüzde ise siyasi hayattaki başarıları nedeniyle Gaziantep Belediye Başkanımız Fatma Şahin'i kendime örnek olarak alıyorum. Fatma Şahin hanım hem Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlığı, hem de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı başarılı çalışmalar ve duruşu, hanımefendi kişiliği ve mücadeleci kimliği nedeniyle bana rol model oluyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düşüncelerimi açıklama fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederken,  şiddet kurbanı olan  görevleri başında katledilen, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yitirdiklerimiz başta olmak üzere milletimizin özgür ve aydınlık geleceği için şehit olan tüm kadınlarımızı şükranla yadediyor, herbirine Allahtan rahmet diliyorum. Cennetin ayakları altına serildiği tüm annelere sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.

                                            ...........

Zerrin Çağlar kimdir?

 

AK Parti Büyükçekmece 11. sıra Belediye Meclis Üyesi adayı Zerrin Çağlar; 1970 Manisa/Salihli doğumlu. Eski Yugoslavya, şimdiki Kosova göçmeni Arnavut bir ailenin dördüncü çocuğu. İlk ve orta öğretimini Salihli'de tamamladı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Anadolu Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümünde okumaktadır.

   Meslek hayatına üniversite yıllarında başladı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilciliği Polis Adliye Muhabirliği yaptı. Türk Haberler Ajansı'nın (Türkiye'nin ilk özel haber ajansı) kuruluş kadrosunda yer aldı. Çeşitli gazete ve dergilerde görev yaptı. 1991 yılında Büyükçekmece'ye yerleşti. İstanbul 3. Bölge'nin en etkili bölgesel gazetesi Hürbakış Gazetesi'nde Genel Yayın Yönetmenliği yaparken; gazetenin imtiyaz hakkını satın aldı.  İstanbul 3.Bölgedeki pek çok yerel gazetenin yayınlanmasına öncü oldu. İstanbul 3. Bölge'de mesleği nedeniyle kamuoyunda yakından tanınan başarılı, ekip çalışmasına önem veren, disiplinli, girişimci bir iş kadınıdır. 2009 yılından beri Büyükçekmece Sahil bölgesinde restaurant işleten ÇAĞLAR bulunduğu bölgede halk tarafından yakından tanınan ve sevilen bir kişiliktir.

         Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneği'nin kuruluşuna da öncülük ederek Başkan Yardımcılığı, Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerini yapmıştır. Basın Konseyi üyesidir.

            2004 yılında Ak Parti Büyükçekmece İlçe Yönetim Kurulu üyesi olarak göreve başladı. Sırasıyla; Dış İlişkiler Birim Başkanlığı, Tanıtım Medya Birim Başkanlığı yaptı. Gürpınar, Kumburgaz, Tepecik, Kıraç, Beylikdüzü ve Esenyurt sorumlusu olarak görev yaptı. 2007 ve 2011 genel seçimlerinde Büyükçekmece SKM Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2009 ve 2014 Meclis Üyesi Aday Adayı oldu.

            27. Dönem AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı olmuş, yaptığı çalışmalarla bölgesinde büyük destek almıştır. 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde AK Parti Büyükçekmece İlçe Teşkilatı'nda SKM'de ekip başkanı olarak görev yaparak bayan milletvekili adaylarımızın saha çalışmalarını yapmıştır.

            İngilizce ve Almanca bilmektedir.

            Evli, iki çocuk annesidir.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.