banner460
banner128

Afrika’dan niye arazi kiraladık?

Afrika’dan niye arazi kiraladık?

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Tarım Bakanlığı’nın Sudan’dan arazi kiralandığına ilişkin bilgiler olduğunu belirterek, ‘Türkiye’de tarım arazileri dururken, neden Sudan’dan arazi kiralandığını’ TBMM gündemine taşıdı

 

CHP İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKCİ, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafından cevaplandırılmak üzere vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

           Türkiye’nin, Sudan’dan 99 yıllığına 5 milyon dekar arazi kiraladığı ve bu çalışmanın ilk adımı olarak 12 bin 500 hektar arazi üzerinde pilot çiftlik kurulacağı, kiralanan arazide de Sudanlılar çalıştırılacağı basına yansımıştır.

            Ülkemizde tarım ve hayvancılığın yapılacağı arazilerimiz dururken verimli topraklarımı ekmezken Afrika’dan neden arazi kiralanmıştır bilinmemektedir.

            Bu bağlamda;

1.         Sudan’dan tarım yapmak için neden arazi kiralanmıştır?

2.         Ülkemizdeki verimli topraklarımız neden kullanılmamaktadır?

3.         Çiftçimizin zor duruma düşmesine neden olacak bu projede amaçlanan nedir?

4.         Sudanlılara vermeyi düşündüğünüz tarım ve hayvancılık eğitimlerini ülkemizdeki çiftçimize vermeyi düşünmemekte misiniz?

5.         Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Sudan’da kiralanan arazide önderlik edeceği doğru mudur?

6.         Sudan’da kiralanan arazileri Türkiye’den hangi şirketler işletecektir?

7.         Sudan’da yaratmayı düşündüğünüz istihdamı niçin Türkiye’de yaratmayı düşünmüyorsunuz?

8.         Türkiye’den toprak kiralayan ülke var mıdır? Varsa hangi ülkelerdir? Hangi amaçla kiralanmıştır?

9.         Ülkemizde çiftçinin ürettiği ürünlere nakliye ve aracı komisyonu da koyulunca ucuza yiyeceğimiz meyveleri ve sebzeleri oldukça pahalıya tüketmekteyiz. Sudan’da yapmayı düşündüğünüz üretimle meyve ve sebzeleri daha mı ucuza tüketeceğiz?

10.      Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’de tarım topraklarının yok olmasını, erozyonla mücadele için nasıl çalışmalar yapmıştır? Tarım topraklarımızın bugünkü durumu nasıldır?

11.      Ülkemizin tarım ve ticaret politikalarına yerel, bölgesel pazarlarına çiftçimizin sahip çıkması ve katılımı için ne gibi çalışmalar yapmayı düşünmekte siniz?

12.      Yatırımcıların vergiden muaf tutulacağı doğru mudur?

13.      Sudan’da yetiştirmeyi düşündüğünüz sebzeler hangileridir?

14.      Yetiştirilen sebzeler hangi ülkelere ihraç edilecektir?

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.