banner460
banner128

Fransa'da cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri kısa bir zaman içerisinde iki turlu olarak yapılacak. Fransa’da yaşayan göçmenler olarak olan biten her gelişme elbette ki bizleri doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ilgilendiriyor ve etkiliyor.

Özellikle bu seçimlerde ilk defa oy kullanacak olan 2 milyona yakın genç seçmen bulunuyor.. Bu konuda gençlerimizi özellikle teşvik etmek gerekiyor.

*

Seçimlere birçok Parti katılıyor. Haklı olarak biz göçmenler kime oy vereceğiz? Vereceğimiz oylar; emekten,barış'tan, birlikte yaşamdan, ekolojiden, kadın haklarından eşitlik ve özgürlükten yana olmalıdır. Bu seçimlerde de, bu savunduğumuz değerlerden yana bir programı olan partiler tercihimiz olacaktır.

Seçim sisteminin işleyişini göz önüne aldığımızda ilk turda yeterli çoğunluğu sağlayamayan partiler, ikinci turda yarışma hakkını kaybediyor.

*

Bugünkü son gelişmelere baktığımızda,  büyük burjuva basını tarafından; sağ ve aşırı sağ neo-liberal partilerin 2. tura kalacağı şeklinde kamuoyunu manipüle eden, bir algı operasyonu yürütülüyor.

Sol cenah olarak nitelendirdiğimiz partilere baktığımızda, maalesef ortak bir ittifak yaparak güçlerini birleştirmek konusunda bir durum içerisinde olamadıklarını görmekteyiz.

Son istatistikler ve genel yaygın kamuoyu araştırmalarına baktığımızda, gerek programında ki kapsam ve tutarlılık, gerekse de şu ana kadar yürüttüğü çalışmalarda yarattığı etkileri sonucu ilk turu geçme potansiyeli yüksek partinin\ birliğin, “Avenir commun, un autre monde est possible” sloganlarıyla birçok toplumsal kesimi yanına almayı başaran, Jean Luc Melonchon'un başını çektiği union populer(Halk Birligi)dir.

2. Tura kalması durumunda hükümeti kurabilme potansiyeli yüksek olarak ortaya çıkan bu birliği desteklemek, uzun yıllardır İktidarı elinde tutan sağ ve aşırı Sağ parti ve neoliberal politikalara karşı bir şekilde dalgakıran işlevi görerek, halktan ve emekçilerden yana bir iktidar oluşturabilecektir?

  1. Fransa’da yaşayan göçmenler olarak diyoruz ki, haydi hayırlısı.

05/04/2022. Rıza YENER/FRANSA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.