banner460
banner128

Aşağıdaki on bir kişilik kadro, Türkiye süper ligi takımlarından Karagümrük'ün  bugün Alanya karşışındaki ilk onbiri idi. 

- Emiliano Viviano

-Enzo Roco

- Vegar Hedenstad

- Jure Balkovec

-Gaston Campi

-Lucas Biglia

- Alassane Ndao

- Lucas Castro

- Andrea Bertolacci

-Artur Sobiech

- Fabio Borini

..

Gördüğünüz ve çok açık şekilde anlaşılacağı üzere takımın onbirinde bir tane bile Türk yok.

Futbol endüstrisi dünyanın en büyük ekenomik sektörlerinden biri olsa gerek.  Dünyanın nasıl bir küresel köy haline geldiğini en iyi futbol dünyasında görüyoruz.  Ülkeler arasında sınırlar kalkmış durumda. Vize yok, vergi yok, yasak yok. Kural yok..

...

Çocukluk zamanlarımızda Türk Futbol liglerinde yabancı statüsünde oynayan oyuncular için sınırlar vardı.

Futbol Federasyonu kurallar koyardı. Bu kural yıllara göre değişti.  Bu kurallara göre sahada;  en fazla bir, iki, üç futbolcu oynayabilirdi. Yıllara göre değişti.  Sınırlar iyice kalkıp piyasa iyiden iyiye hareketlenince sonuç bugünkü hale geldi.

Sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil bu.

Dünyanın hali bu.

Sadece kulüp takımlarına da özgü değil.

Fransa Milli Takımına baktığında beyazdan çok siyah görürsünüz. Fransa’da siyahi vatandaş yok mu denilebilir. Var tabi.. Ama siyah kökenli o kadar çok sporcu Fransa’ya yerleşmiş ki, ya da Fransız yapılmış ki, ya da Fransa da doğmuş başka ülke kökenliler var ki.. Milli takım da klasik fransızlardan çok farklı kökenli milletlerden futbolculardan oluşuyor.

Çok uzağa gitmeye gerek. Bizim Mesut Özil. Almanya Milli Takım formasını giymiyor.

Hal ve durum böyle.

...

Ancak yine de Milli ve Yerli olmak, bu kavramları dilinden düşürmeyen iktidarın nasıl da ekonominin ve dünyanın kuralları karşısında boyun eğdiğine örnek oluyor futbol dünyası ve Karagümrük'ün bu kadrosu. 

Futbol Federasyonu hiç değilde, sahada iki-üç Türk oyuncu bulundurma şartı koyamaz mı kulüplere.. Eskiden yabancılar için kısıtlayıcı olan şartlar şimdi Türkler için zorunlu şartlar şeklinde düzenlenemez mi? 

Şu takım kadrosu dünyanın ve ülkemizin halini ortaya koyan,  üzerinde derin derin düşünülmesini gerektiren bir durum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.