Selimpaşa Epivades Bigados Derneği Başkanı Serbay Koçoğlu, beldede bulunan tarihi “Hosia (Azize) Paraskevi” Kilisesi’ni tanıtan bilbordun çevre düzenlemesi kapsamında Silivri Belediyesi tarafından kaldırıldığını ve yerine göstermelik, hatalarla dolu bir tabela konduğunu bildirdi.
Dernek Başkanı Serbay Koçoğlu, 2015’te derneğin büyük emekleri ve katkıları sonucunda Selimpaşa beldesindeki önem taşıyan 4 dilde yazılmış (Türkçe- Yunanca-İngilizce-Romence) ’’ Hosia (Azize) Paraskevi ’’ Kilisesinin tarihini anlatan böyle büyük bir billboard (pano) kazandırmıştık.
Hosia (Azize) Paraskevi/ısı Milattan sonra 910-930 yılları arasında eski adıyla Epivates (Εριβάται) bu günkü adıyla Selimpaşa Kasabasında doğmuş Ortodoks Hristiyanlar açısından önemli ve kutsal bir değer olduğunu ifade eden Koçoğlu, “Epivates o dönemler dini açıdan merkezi bir bölgeydi. Geleneklere göre bu kilise azizenin doğduğu evin bulunduğu aynı yere yapılmıştı. 6 Yılda inşa edilen bu kilisenin yapımında ‘’Duc Alexios Apokaukosa’’ ait Bizans Dönemi kulenin taşlarının bir kısmı kullanıldı. Bu kilise Doğu Trakya’nın en büyük kilisesiydi.”bilgisini verdi.
Sıradan bir reklam panosu olarak görmeyin !!
Derneğimizin başlattığı bu tarihi kültürel hareketi daha uzak yerlerde bulunan kitlelere kadar duyurduklarını ve gün geçtikçe Selimpaşa’ya bir turist akımı başladığını kaydeden Koçoğlu,
Her yıl özellikle 14 Ekim’de ve diğer tarihlerde olmak üzere dünyanın çeşitli ülklerinden (Yunanistan, Romanya, Kanada, Almanya, Hırvatistan) gelen misafirlerin ilgi odağı haline gelmişti.
Çünkü resimlerde görülen bu billboard (pano) Hosia (Azize) Paraskevi’nin doğduğu evin üzerine yapılan kilisenin ana kapısına denk gelecek şekilde yerleştirilmişti” dedi.
Hazırlayarak yerine koydukları tanıtım bilboord’unun Silivri Belediyesi tarafından, “Görüntü kirliliği ve silueti bozduğu gerekçesi’ ile yerinden kaldırıldığını öğrendiklerini kaydeden Dernek Başkanı Serbay Koçoğlu; durumu T.C İstanbul Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Müzeler Şube Müdürlüğü taşıdıklarını ifade etti. Bunun üzerine Silivri Belediyesi’nin, “Çevre düzenlemeleri kapsamında geçici olarak yerinden kaldırılmış olup çalışmalar bittikten sonra aynı yerine konulacaktır” yanıtını aldıkları bilgisini paylaştı.
Koçoğlu, daha sonra buraya bir küçük ebatlarda, yabancı dil çevisirinin ‘google translate’ kullanılması sonucu hatalı çevirelerin yer aldığı bir pano konulduğuna işaret ederek, “Bu pano yoldan geçenlerin dahi göremeyeceği ters bir yere konumlandırılmış. Bir öncekinde kullanılan resimler ve tarihi bilgiler bu panoda kesinlikle kullanılmadığını’ savunarak duruma tepki gösterdi