banner460
banner128

Tarım ilaçları doğanın dengesini bozuyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım ilaçlarının doğanın dengesini tehdit ettiğini, bilinçsiz ilaç kullanımının ise canlılara zarar verdiğini söyledi.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda, tarım ilaçlarının yanlış kullanımının yol açtığı zararın doğa ve canlılara etkisinin farklı araştırmalarla kanıtlandığını belirten Milletvekili Gürer, başlıca kötü sonuçlardan birinin ise toplu arı ölümleri olarak ortaya çıktığına vurgu yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılda  en az 200 bin arı kovanının yok olmasına neden olan bitki koruma ürünleri  ile ilgili Bakana yönelttiği yazılı soru önergesinde 'Neonikotinoid’ adı verilen ilaç grubunun, arıcılık sektöründe yarattığı  zararı sordu.

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, Neonikotinoid grubunda yer alan 3 aktif maddeden Clothianidin aktif maddesinin yasaklandığını belirtti. Bakan Pakdemirli, ilgili aktif madde ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin imalat ve ithalatına son verildiğini bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği'nin raporuna göre 'Neonikotinoid' olarak adlandırılan ilaç gurubu sebebiyle bir yılda yaklaşık 200 bin arı kovanı yok oluyor. Avrupa'da yasak olduğu belirtilen bu ilaçların zararlarının tespit edilmesi adına çalışma yapılmakta mıdır? Ülkemizde yerli arı ırkının korunması ve ekolojik dengenin sağlanması adına çalışma yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Pakdemirli, “Neonikotinoid grubunda yer alan 3 aktif maddeden Clothianidin aktif maddesi yasaklanmış olup, diğer 2 aktif madde de ise kısıtlama yoluna gidilmiştir. Clothianidin aktif maddesinin ve bu aktif maddeyi ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalat ve imalatı 8 Şubat 2019 tarihi itibari ile sonlandırılmıştır” açıklamasında bulundu.

Bakan Pakdemirli, “Bu bağlamda Imidacloprid ve Thiamethoxamaktif maddesini ve karışımlarını ihtiva eden bitki koruma ürünlerinin ithalatı, imalatı ve kullanımı konularında Avrupa Birliği ile uyum içerisinde Bakanlığımızca gerekli kararlar alınmış olup, söz konusu kararlar uygulamaya konulmuştur. Bu konuda sonraki sürecin yönetiminde de yine Avrupa Birliği'nde alınan kararlar ve yapılan uygulamalar incelenecek, konu takip edilerek gerekli kararlar alınarak uygulanacaktır” dedi.

YERLİ IRKIN KORUNMASI ÇALIŞMALARI

“Türkiye'de Bal Arıları ve Bazı Yabani Arılarda Ölümlere Neden Olan Hastalıkların ve Toksikolojik Etkenlerin Araştırılması" isimli araştırma projesinin 2018 yılında başladığını hatırlatan Bakan, “Ülkemizde bulunan ve değişik bölgelerde adaptasyon sağlamış yerli arı ırklarım korumak amacıyla Anadolu Arısı, Muğla Arısı, Trakya Arısı, Ege ve Orta Karadeniz Bölgesi Arısı'nm ıslahı yapılmış ve arıcıların kullanımına sunulmuştur. Diğer bölgelerde bulunan bal arısı ırk ve ekotiplerine ait ıslah ve muhafaza çalışmaları Bakanlığımız ve Merkez Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklıyla yürütülen projelerle devam etmektedir” dedi.

DOĞANIN DENGESİ BOZULUYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, insan nüfusundaki artışın gıda ürünlerine olan talebi artırdığını ifade ederek, “Talep, üründe verim, kalite ve en az zararın oluşmasını tetikledi. Önlemler içinde ürünü zararlılara karşı korumak, başlıca çaba gerektiren alan oldu. Bitki hastalıkları çeşitlendikçe tarım ilacı da çeşitlendi. Bir ürüne faydası olan ilacın diğer ürüne farklı etkisi oldu. Kullanımına dikkat edilmeyen alanlarda sorunlar katladı. Öyle ki sorun insan sağlığı için dahi risk üretir boyuta taşındı” dedi.

Bir çok alanda olduğu gibi dünyada daha çok gelir sağlama anlayışı ile kimyasal sanayinin insana olumsuz yansıması olan kimyasal ilaçların piyasaya verildiğini söyleyen Gürer, “Ciddi boyutlu araştırma yapmadan pazarlanan ilaçların etkisi alanda görüldükçe yasaklar geldi. Arı ölümlerine neden olan ilaçlarda bu tür ilaçlardan. Kullanılan ilaçlar doğal dengeyi bozdu. Ağaçta ya da tarlada atılan ilaç, toprakta doğanın doğal dokusunda yaşayan yararlı canlıları da yok etti. Dünyada da süregelen sorunun, ülkemizde alındığı söylenen önlemlere rağmen farklı olumsuz yansımaları halen devam ediyor. İnsan sağlığı için ciddi tehditlerde sürüyor. Tarım alanlarında  uygulanan tarımsal ilaçların; hava, su ve toprağa doğrudan etkileri tüm doğada canlılar ve insana etkileri de sürekli tartışılmasına rağmen ilaç üretimleri devam ediyor ve risk azalmıyor. İlaçların etkileri ve  yansımaları mutlaka daha kapsamlı ve sürekli takip edilmeli, daha da önemlisi alternatif çözüm arayışları da gelecek adına önemlidir” dedi.

PESTİSİT CİDDİ SORUN

Zararlı ve öldürücü olarak tanımlanan tarım ilaçlarına dünyanın genelinde hassasiyet oluşmasına rağmen kullanımının devam ettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pestisit; ülkeler arası gıda ürünlerinde üzerinde durulan başlıca ilaçlardan biridir. Ancak esas olan, ürünün üretildiği alanda kullanım denetimidir. Sonucun ortaya çıkması o sürece kadar ciddi zararın oluşmasını yaratmaktadır. Arı ölümleri göstermiştir ki; koruma ilaçları doğa dengesi üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. İncelenmeden  piyasaya ilaç verilmemelidir. Yasaklama sürecine kadar verdiği zararın boyutları ise tam bilinmemektedir. Özellikle yabani ot için kullanılan mevcut ürünü diğer otlardan arındıran zehirlerinde çok dikkatli ve takipli kullanılması şarttır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.