banner460
banner128

Kuraklık çiftçiyi kaygılandırıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiler kredi borçlarını ödemekte dahi zorlanırken üstüne bir de mevsim koşullarına göre beklenen yağış gerçekleşmeyince çiftçilerin kuraklık tehdidi karşısında kaygılanmaya başladığını belirtti.

CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçimiz girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle ekim yapmakta zorlanır duruma gelmiştir. Tohum, gübre, ilaç, mazot ve yeraltından elektrik enerjisi ile çıkarılan su gibi önemli giderlerde yaşanan artışlar nedeniyle ürettiği üründen kazanç sağlayamaz hale gelmiştir. Geliri düşen çiftçi ödeme günü gelen kredileri geri ödemekte zorlanmaktadır. Bu sorunlara bir de kurak geçen aylar neticesinde verim kayıplarının yaşanması sonucu oluşacak mağduriyet eklenecek gibi. Mevsim yağışları ne yazık ki yeterli olmadı. Farklı dönemlerde yaşanan kuraklık yine kapıyı çalıyor. Gezdiğimiz, gittiğimiz yerlerde çiftçiler yağmur ve kar mevsimi olmasına rağmen yağışın toprağa düşmemesi nedeniyle kaygılılar. Yağışların yıl ortalamasının altında gerçekleşmesinden yeraltı suları, baraj ve göletler de etkileniyor. Kuyu sularında çekilme var. Tarımda kuraklık tehdidi ciddi boyutta. Toprağın nem düzeyi tohumun gelişimini etkiliyor ama toprak kuru. Sulama yatırımları ne yazık ki kaplumbağa hızı ile devam ediyor. Bu yatırımların içinde bir de sorunlu yatırımlar var. Örneğin Niğde Darboğaz göleti yapılmasına rağmen su tutmuyor. Gölet bekleyen köylerde ise yatırımlar yıllardır planlama aşamasında bekliyor. Sulama suyu kayıplarını önleyecek kanalların dahi birçok yerde yapılmaması ciddi miktarda sulama suyunun zayi olmasına neden olmaktadır. Yağmur ve kar olmayınca toprak su ile buluşamadığı gibi baraj ve göletlere eren su kaynaklarında da azalmaların yaşanması, 2021 yılında olası bir kuraklık tehditini gözler önüne seriyor. Kuraklık sonucunda verim kayıplarının yaşanması mümkün olacağı için ekim alanlarını genişletmek bu hususta bir çözüm yolu olabilir. Gerekirse tohum ve gübre ücretsiz verilerek ekim sağlanmalıdır ki gelecek yıl gıda da büyük sorunlar yaşanmasın. Toprağın tohumla buluşması aşamasında gerekli olan suyun önemi kadar bahçelerdeki meyve ağaçları da suya muhtaçtır. Bütün olarak su toprağa candır ve bu gidişat gerekli önlemlerin alınmasını şart kılmaktadır” diye konuştu.

ÇİFTÇİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin pandemi sürecinde yaşadığı sorunlara iktidarın çözüm getirmediğine dikkat çekti ve “çiftçi icralık” dedi

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BORÇ ERTELEMESİ YAPMIYOR

Gürer, “Türkiye’de 400 bine yakın çiftçiye kredi sağlayan Tarım Kredi Kooperatiflerin, tüm yönetim ve faaliyetlerinin siyasi iktidar tarafından kontrol edilmesine rağmen kâğıt üzerinde özel kuruluş gibi görülmesi nedeniyle, çiftçilerin borçlarına ilişkin bir düzenleme yapılamamasının mağduriyet yarattığını anlattı. Tarım Kredi Kooperatifi çiftçiye verdiği yüksek faizli kredilerin geri ödemesinde sorun yaşandığını ve faizler nedeni ile çiftçilerin icralık olduğunu belirtti.

PANDEMİYE RAĞMEN TRAKTÖRLERİ HACZEDİLİYOR

Gürer, “Tarım Kredi Kooperatifleri, ticari kuruluş gibi görüldüğünden kamu bankaları tarım kredi kooperatifine yüksek faizle kredi vermektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri ise kaynak kullanım bedeli olarak  % 9 faizi çiftçiye yansıtıyor. Pandemi sürecine rağmen, borçlar ertelenmedi, faizler silinmedi. Çiftçilerin borç faizlerinin silinmesi ve yapılandırma yapılması şarttır. Çiftçilerin traktörlerine icra geliyor. Traktörüne icra gelen çitçi, traktörsüz üretim yapamadığı için zaten zor durumdayken, daha da sorunlu bir yöne itilmiş oluyor. Bu nedenle Tarım Kredi Kooperatifleri ticari kuruluş gibi görülmemeli ve çiftçilerin borçlarıyla ilgili düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

TARIMSAL SULAMA BORÇLARI

Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerin sorunlarına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi sulama suyunda kullandığı elektrik enerjisine gelen zamlardan dolayı yüksek elektrik faturası ödemek zorunda kalıyor. Borcunu ödeyemeyen üreticinin elektriği kesiliyor. Ülkemiz zaten kuraklık tehdidi ile karşı karşıyadır. Böyle giderse tarımsal üretimde ciddi daralma olacaktır. Su kullanımı ve suyun yönetimi bu bağlamda önemlidir” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
ömer Fethi Gürer
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.