banner460
banner128

Hollandalı yatırımcıya Antalya daveti!

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB, Hollanda Büyükelçiliği Tarım Bölümü, Hollanda Baş Konsolosluğu İnovasyon Bölümü, Hollanda Dış Yatırım Ajansı, Growtech Fuarı Organizasyon firması işbirliğinde düzenlenen “Bahçecilik Sektöründe Hollanda İnovasyon Çözümleri ve Hollanda’da Yatırım Fırsatları Semineri’’ne katıldı.

Tarım sektöründe blok zincir çözümlerinin tanıtımı, bitki ıslahında uygulanan yeni teknolojiler gibi pek çok konunun konuşulduğu seminere Hollanda Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Maarten Wegen, Fuar Direktörü Engin Er’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Seminerin açılışında konuşan ATB Başkanı Çandır, Türkiye ile Hollanda arasında derin tarihe sahip kültürel, toplumsal ve ekonomik ilişkiler bulunduğunu vurguladı; son yıllarda farklı girişimcilik deneyimleri yaşayan iki ülkenin bahçecilik sektöründe de iş birliği içinde olduğunu belirtti. Çandır, düzenlenen seminerin hem teknolojik hem de ürün gamı kapsamında yoğunlaşan iş birliğine olumlu yansıyacağına inandığını kaydetti ve özetle şunları söyledi:

REKABET İÇİN ANTALYA’YI SEÇİN

‘‘Geniş tarım toprakları, uygun iklimi, yetişmiş insan kaynağı, Avrupa-Asya-Afrika kıtalarının merkezinde olma konumuna sahip olan Türkiye ile ABD’den sonra en büyük tarımsal ürün ihracatçısı, güçlü teknolojik ve inovativ altyapıya sahip olan Hollanda, bahçecilik inovasyon çözümleri konusunda sürdürülebilir iş birliği gerçekleştirebilir.

Türkiye-Hollanda arasındaki süs bitkileri dış ticareti düşük düzeyde. Ancak 10 milyar Avro’ya yaklaşan Hollanda süs bitkileri ihracatı içindeki Türk ürünlerinin payını artırmak istiyoruz. Bu yöndeki ilk adım Hollanda’dan Antalya’ya bir eğitim ve teknoloji yatırımı ile atılabilir.

Antalya’da Hollanda ile birlikte bir bahçecilik kümesi yaratmanın potansiyelini, teknolojik girişimlerle hayata geçirebiliriz. Özellikle son dönemde ciddi boyutlarda artan enerji fiyatları ve diğer girdi maliyetleri, Hollandalı üretici dostlarımızı her geçen gün rekabetçi olmaktan uzaklaştırmaktadır. Üretim faaliyetlerini etkili ve rekabetçi şekilde artırmak isteyen Hollandalı arkadaşlarımız için ciddi fırsat alanı olarak Antalya’mızı ve bölgemizi öneriyoruz. Burada birlikte hareket ederek konum ve maliyet avantajlarını üretime dönüştürmeyi teklif ediyoruz. Çünkü kentimiz ve bölgemiz, son derece uygun iklim, toprak ve insan kaynaklarıyla rekabetçi üretim olanakları sunmaktadır.

KESME ÇİÇEKTE YEŞİL MUTABAKATA HAZIRLIKLIYIZ

Başkan Çandır, Antalya’nın tarımsal üretim ve ticaretindeki birikimine de şu sözlerle dikkati çekti:

‘‘Antalya kesme çiçek sektörü ve örtü altı üretimde, geniş bir yelpazedeki ülkelerin taleplerine yanıt verebiliyor. Üretimin her aşamasında standartlara uyulmaya özen gösteriliyor. Uzun vadeli fiyatlar sunulabiliyor.

İhraç ettiğimiz ürünlerin lojistiğinde az sayıda fakat hacim bakımından ortanın üzerinde olan firmalar ile bir küme oluşturduk, lojistikte birlikte hareket ediyoruz uygun iklim koşulları dolayısıyla ağır sabit maliyet yükünü hafifletiyoruz, çevre illerimizdeki uygun iklim koşullarını kullanarak üretim süresini 12 aya yayıyoruz, uzun bir süredir özellikle AB ihracatı deneyimlerimizle hem üretim metodlarında hem de yetişmiş insan kaynaklarında ciddi avantajlara sahip bulunmaktayız.

Yani yeşil mutabakat koşullarına hazırlıklıyız, Tarihsel ve coğrafi avantajlarımızla Avrupa, Ortadoğu ve Asya bölgelerine merkezi konumdayız. İnovasyon alanında da Hollanda ile iş yapma arzusundayız ve bu potansiyele fazlasıyla sahibiz.’’

Haber: MUSTAFA KAZIM AYDIN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.