banner460
banner128

DÜNYA EKONOMİSİ SARSILIYOR

Geçen hafta koronavirüs salgınıyla sarsılan küresel borsalarda petrol üreticileri arasındaki anlaşmazlıkla oluşan paniğin etkisiyle sert düşüşler yaşandı. Tokyo Borsası'nda düşüş yüzde 5'i aştı. Avustralya'daki kayıp ise yüzde 6.5 oldu. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi de üzde 2.79 düşüşle başladığı günü yüzde 5.54 kayıpla 103 bin 524 puandan tamamladı. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Saudi Aramco şirketinin hisseleri yüzde 10 düştü. Ortadoğu borsalarında genel olarak düşüşler yüzde 9'u aştı. ABD borsalarında ise açılışta yüzde 8'e yakın kayıplar yaşandı. Bunun üzerine işlemler bir süreliğine durduruldu

2020 piyasalar açısından kaos içinde geçmeye devam ediyor. Dünya genelinde borsalara koronavirüsün ardından 'petrol' darbesi vuruldu.

Petrol fiyatının petrol üreticisi ülkeler arasındaki anlaşmazlığın etkisiyle yüzde 30 düşmesiyle küresel piyasalarda panik havası oluştu.

Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 5.4 düştü. Şanghay Borsası'nda Birleşik Endeks yüzde 2.4 düşerken, Hong Kong Borsası'ndaki kayıp yüzde 3.6'yı buldu. Hindistan'da da Mumbai Sensex Endeksi yüze 4.4 geriledi.

AVUSTRALYA'YI ÇOK SERT VURDU

En sert düşüş ise en erken açılan Avustralya piyasalarında yaşandı. ASX endeksi günü yüzde 6.57 düşüşle tamamladı. Singapur Borsası'ndaki düşüş de yüzde 5'i aştı. Filipin Borsası'nda günlük kayıp yüzde 11.38'i buldu. Endonezya'da da Jakarta Birleşik Endeksi yüzde 4.8 geriledi.

Aslında burada adı geçen ülkelerin çoğu petrol ithalatçısı. Yani petrol fiyatındaki düşüş normalde ekonomileri için iyi sayılabilir. Ancak petrol fiyatlarındaki bu ani düşüş hem üretici ülkelerin hem de petrol şirketlerinin zorluk çekmesi anlamına geliyor.

ÇİN'İN İHRACATI YÜZDE 17 DÜŞTÜ

Bu da halihazırda koronavirüs salgını sebebiyle oluşan belirsizliğin üzerine tuz biber ekliyor.

Bunun yanında hafta sonu Çin ocak-şubat aylarında ihracatının bir önceki yıla oranla yüzde 17 düştüğünü açıkladı. Bu da koronavirüs salgınına yönelik endişelerin artmasına yol açarak borsalardaki düşüşü destekledi.

BORSA İSTANBUL DA KATILDI

Asya piyaslarındaki bu kaos Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi açılışta yüzde 2.79 düştü. Saat 16.40 itibarıyla düşüş yüzde 6.60 oldu. Buradan gelen tepki alımlarıyla kayıp 5.7'ye geldi. BIST-100 Endeksi günü yüzde 5.54 kayıpla 103 bin 524 puandan tamamladı.

TÜPRAŞ hissesindeki kayıp petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle sabah saatlerinde yüzde 5'i aştı. Ancak gelen tepki alımlarıyla düşüş yüzde 1.6'ya geriledi. BIST Bankacılık Endeksi ise günü yüzde 6.25 düşüşle kapattı.

ORTADOĞU BORSALARINDA KAN GÖVDEYİ GÖTÜRDÜ

Suudi Arabistan'da Tadawul endeksi güne yüzde 9.3 kayıpla başladı. Dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco'nun hisselerindeki düşüş yüzde 10'u buldu ve hisseler işleme kapatıldı. Katar Borsası yüzde 9.3 düşüşle açılırken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ADX Genel Endeksi yüzde 8.4 geriledi.

AVRUPA'DA KIRMIZI ALARM

Bu büyük satış dalgası Avrupa'ya da sıçradı. Londra Borsası açılışta yüzde 8.5 düştü. Ardından yükselişe geçse de TSİ 13.58 itibarıyla cuma kapanışına göre yüzde 6.3 aşağıda. Paris'te CAC 40 endeksinde düşüş yüzde 10'u aştı. Sonra düşüş yüzde 6.6'ya geriledi. Almanya'da ise DAX endeksi yüzde 6'nın üzerinde düştü. Avrupa hisseleri için gösterge endeksi sayılan Euronext 100'de ise yüzde 7 civarında kayıp yaşandı.

ABD'DE BEKLENEN OLDU

Dünyanın geri kalanında yaşanan düşüşler ABD borsalarında da görüldü. Dow Jones hemen açılışta yüzde 7.3 düştü. S&P 500'deki düşüş de yüzde 8'e yaklaştı. ABD borsalarında bu düşüşlerin ardından işlemler bir süreliğine durduruldu. İşlemlerin devam etmesinin ardından S&P 500'deki kayıp yüzde 5.2'ye, Dow Jones'taki kayıp ise yüzde 5.6'ya geriledi. Saat 17.12 itibarıyla tekneleoji devlerinin yer aldığı Nasdaq Birleşik Endeksi ise yüzde 5.1 düştü.(habertük)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.