banner460
banner128

Besiciler çok zorda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besicilerin sorunlarını dinledi.Gürer“ Tarım ve Orman Bakanı,çiftçi mutlu diyor ancak alanlarda durumdan haberi yok. Yaşanan mağduriyetleri gördükçe yüreğimiz cız ediyor, içimiz acıyor. Çocuklarımızın geleceği göz göre göre yok ediliyor. Yetkililerin de bu sorunları görmesini ve çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

BESİCİLER YEM VE DİĞER GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞTAN ŞİKAYETÇİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artışlardan şikayetçi olan besicilerin sorunlarını dinledi.

140 HAYVANDAN SADECE 7 TANE KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, 140 büyükbaş hayvanı varken, borçlarını ödemek için hayvanların büyük çoğunluğunu satan ve elinde sadece 7 hayvanı kalan Metin Çağlar’ın Bayındır ilçesinde besi çiftliğini ziyaret etti.

GİRDİ MALİYETLERİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

Girdi maliyetlerinin bir yılda yüzde 100 ila yüzde 200 arasında zamlandığını söyleyen besici Metin Çağlar, “Geçen yıl 30 lira olan ilaç şimdi 170 lira. 80- 90 liraya aldığımız yem 170 lira oldu. Geçen sene 4 lira olan mazot şimdi 8 liraya dayandı. Geçen sene 90 lira olan gübre 240-250 lira arasında satılıyor. 3 liraya aldığımız en basit veterinerlik ilacı bile şimdi 20 lira oldu. Girdi maliyetleri bir yıl içinde inanılmaz bir şekilde arttı” dedi.

HERŞEYLERİNİ SATTILAR

Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle borçlarını ödeyemez duruma geldiğini belirten Metin Çağlar, “Bankalara olan borçlarımı ödeyebilmek için büyükbaş hayvanlarımın çoğunu sattım. 140 hayvanım vardı, şimdi 7 hayvanım kaldı. Hayvan yemi üretmek için ektiğim tarlaları sürdüğüm 2 traktörümü de satmak zorunda kaldım. Satmasaydım, borçlarımı ödeyemeyecektim ve evime, ahırımı icra gelecekti” diye konuştu.

25 YILDIR BÖYLE KÖTÜ BİR DÖNEM YAŞAMADIK

25 yıldır bu bölgede besicilik yaptıklarını ve bu dönemki kadar sıkıntılı bir süreç yaşamadıklarını anlatan Metin Çağlar, böyle giderse tarlaları da satacaklarını ve bu işi tamamen bırakacaklarını belirtti.

SÜTÜ ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN BERİLEDİĞİNİ FİYATTAN SATAMIYORUZ

Ulusal Süt Konseyi’nin 3 lira 20 kuruş olarak açıkladığı çiğ süt referans fiyatına uyan firmanın olmadığını da ifade eden Metin Çağlar, “Firma benden sütü 2 lira 25 kuruşa alıyor. Ayda bir kez de hesap kesiyor. Çeşitli bahanelerle sütün litresini düşürüyor. Kendisinden yem almazsak sütümüzü almıyor. Dışarıdan 150 liraya alacağımız yemi, süt sattığımız firmadan 180 liraya almak zorunda kalıyoruz” diyerek, süt üreticiliğinde yaşanan sorunları gözler önüne serdi.

İÇİMİZ ACIYOR

Besicinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, “Bu sorunları gördükçe yüreğimiz cız ediyor, içimiz yanıyor” dedi.

“MUTSUZ ÇİFTÇİ YOK” DİYEN TARIM BAKANI GELSİN, GÖRSÜN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın bakan çıkıp, ‘mutsuz bir çiftçi yok’ diyor. Sahaya insin ve çiftçinin, besicinin ne kadar mutsuz olduğunu kendi gözleriyle görsün. Besici hem hayvanlarının büyük çoğunluğunu hem de tarlayı sürdüğü traktörlerini satmış, şimdi de tarlalarını satmayı düşünüyor. Besicilik sizlere ömür. Çiftçinin besicinin durumu bu. Ancak yetkililer bir sorun yokmuş gibi algı oluşturmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BU MANZARALARI SÜREKLİ GÖSTERİYORUZ Kİ, YETKİLİLER ÖNLEM ALSIN…

Tarımın, hayvancılığın çocuklarımızın geleceği olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “tarım ve hayvancılık birlikte düşünülüp bunlar desteklenmeli. Yetkililere bu tür manzaraları sürekli gösteriyoruz ki, üreticinin besicinin sorunlarını görsünler ve gerçek manada çözüm üretmek için çaba sarf etsinler.Girdi artışları çiftçiyi topraktan, besiciyi hayvanından koparıyor.Süt ve et geliri üreticiyi kazandırmıyor iken girdi maliyetlerini dahi karşılamıyor. tüketici ise Markete gittiğinde yüksek fiyatlarla süt ve et ürünleri almak zorunda kalıyor, aracılar ise kazançları değişmiyor.Bu durum sürdürülebilir bir durum değildir.İktidar seyretmek yerine çözüm üretmek zorundadır ” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.