banner460
banner128

Bakanlık topu öğrencilere attı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Erasmus öğrencilerinin yaşadığı mağduriyete ilişkin verdiği soru önergesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan cevap geldi. Gelen cevapta, “Bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatılmıştır” denildi.

Gelen cevabı değerlendiren Adıgüzel, “AB’den kaynaklı olsa da ortada bir sorun olduğu ortada. Ancak Bakanlık, riskleri bilerek gittiler diyerek aslında bir anlamda sorumluluğu tümüyle öğrencilere atarak kendini aklama çabasına giriyor. Gençlerin ilgili taahhütleri ne koşullar altında imzaladığı yönünde bir bilgi yok. Erasmus'a hak kazanan bir gencin, ülke ekonomisinde son birkaç ayda, siyasi belirsizlik ve kur sebepli böyle derin bir kriz yaşanacağını öngörmesi ve hak kazandığı eğitimden vazgeçmesini beklemek; vazgeçmediği noktada da 'bile isteye gitti' diyerek gençlere sırt çevirmek yerine iktidara düşen, gençlerin kazandıkları eğitim haklarını taahhütsüz, koşulsuz, en iyi imkanlarla desteklemek olmalıydı. Gençlerimizin yabancı ülkelerde bu şekilde mağdur edilmesini ne aklımız kabul eder ne de vicdanımız” dedi.

“Fon Tahsisi 2022 Yılına Kaldı”

CHP’li Adıgüzel, geçtiğimiz haftalarda verdiği soru önergesinde Erasmus ile yurtdışına giden öğrencilerin aylardır hibe desteği alamadığı, bir kısmının ise eksik ödeme aldığı yönündeki iddiaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sormuş, hibelerin ödenmesine ilişkin öngörülen bir tarih olup olmadığını gündeme taşımıştı.

Adıgüzel, kendisine gelen cevabı kamuoyu ile paylaştı. Bakanlıktan gelen cevapta, şu ifadelere yer verildi:

“AB’nin 2021-27 bütçesi, yaklaşık 1 yıl gecikmeyle 2021 yılının Temmuz ayı sonuna doğru kabul edilmiştir. Bu gecikme nedeniyle, ülkemiz Erasmus’a Katılım Anlaşması’nı ancak 27 Ekim 2021 tarihinde imzalayabilmiş olup, henüz AB ülkemize 2021 yılı için fon tahsis edememiştir. Fon tahsisinin 2022 yılının ilk haftalarında mümkün olabileceği görülmektedir.”

“Benzer bir Durum 2014’te de Yaşandı”

“AB’nin bütçe sürecini zamanında tamamlayamaması ve Katılım Anlaşması’nın AB tarafından hazır hale getirilememesi nedeniyle, Erasmus + programından yararlananların hibe süresi ve tutarlarında üniversiteler tarafından kısıtlamaya gidilmiştir. Benzer bir durum yedi yıllık (2014-2020) mali dönemin başı olan 2014 yılında diğer ülkelerde de yaşanmıştır. Ulusal Ajans da bu çerçevede, durumu zamanında üniversitelerin dikkatine getirerek, önceki yıllara ait geçici ve sınırlı fonların mevcut riskler göz önünde bulundurularak kullandırılmasını telkin etmiştir.”

“2020 Yılında Kullanılamayan Fonlar 2021 Yılı için Kullandırıldı”

“Bazı üniversiteler, 2020 yılında kullanılamayan fonlarını 2021 yılı için kullandırmıştır. İlgili üniversitelerin çoğunluğu, 2021 yılı için yararlanıcı sayısını azaltarak veya başka yöntemlerle Erasmus hibesi kullandırmış ya da hiç kullandırmamayı tercih etmiştir. Bazı üniversiteler ise, öğrencilerine olası riskleri de hatırlatarak 2021 yılı Erasmus programına 2020 yılının kısıtlı fonlarıyla katılma fırsatı sunmuştur. Bu çerçevede, bazı üniversitelerde öğrencilere, olası miktar ve süre azaltılması risklerini kabul ederek kendi istekleriyle yurtdışına gittiklerine dair bir taahhütname imzalatıldığı öğrenilmiştir.”

“Mağdur Öğrencilere Büyükelçilikler Destek Oluyor”

Gelen cevapta, ayrıca yurtdışında mağdur durumda olduğunu bildiren öğrencilere, üniversiteler, Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklarca destek olunduğu ve yol gösterildiği ifade edildi. Bugüne kadar kaç öğrenciye ne tür bir destek sağlandığına ilişkin bir bilgiye ise yer verilmedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.