banner460
banner128

Trump taraftarları kongre binasını bastı: 4 kişi hayatını kaybetti

ABD Washington’da Trump destekçilerinin mitingi sonrasında Kongre binası işgal edildi. 4 saatlik işgal, güvenlik güçleri ile Trump destekçileri arasında sert çatışmalara sahne oldu ve 4 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçileri ile polis arasında arbede çıktı. Polis biber gazı ve ses bombaları kullanırken Kongre binasına giren göstericilerden biri, vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan kadın göstericiyle birlikte, toplamda 4 kişi hayatını kaybetti.

Kongre binası önünde çıkan olaylar nedeniyle Senato’daki oturum ertelendi.

Yaklaşık 4 saat süren gerginliğin ardından, ABD Kongresi'ndeki olaylara müdahale için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, durumu kontrol altına aldı.

Saat 18:00'den itibaren uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağından hemen önce, göstericiler Senato ve çevresinden uzaklaştırıldı.

Washington'da OHAL 15 gün uzatıldı

Washington belediye başkanı olağanüstü hal rejimini Biden'ın göreve başlayacağı güne kadar 15 gün uzattı.

'Trump'ın kabinesi, Başkan'ı azletmek için anayasanın 25. ek maddesine başvurmayı düşünüyor'

CBS News'te yer alan haberde, Trump'ın kabinesinden isimlerin, Başkan'ı azletmek için anayasanın 25. ek maddesine başvurmayı düşündüğü kaydedildi.

Haberde, söz konusu teklifin henüz Başkan Yardımcısı Mike Pence'e sunulmadığı ifade edildi.

Washington Post: Trump görevden alınmalı

Washington Post, Trump destekçilerinin Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanılan kongre binasına girmeye çalışmasının ardından çıkan olaylar hakkında yazdığı yazıda Başkan Trump’ın görevden alınması çağrısında bulundu.

Washington Post’un, başyazısında, Trump’ın taraftarlarını sürekli olarak kışkırtmasının akla hayale gelmeyecek sonuçlar doğurduğunu ve işleri Kongre binasına saldırı düzenlenmesine kadar götürdüğünü belirtti.

Trump’ın görevden alınması gerektiğinin vurgulandığı yazıda, “Bu isyana teşvik eyleminin tüm sorumluluğu görevde kaldığı süre boyunca ABD demokrasisine büyük bir tehdit oluşturacağını gösteren Başkan’a aittir” denildi.

Trump’ın 20 Ocak’taki yemin törenine kadar başkanlık görevini sürdürmeye uygun olmadığını aktaran Post, iki hafta daha elinde başkanlığa ait geniş yetkileri bulundurmasının 'ulusal güvenliğe tehdit' oluşturduğunu belirtti.

Yazının son bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Biden söylediklerinde haklı. Kuralların, kaidelerin, kanunların ve hatta anayasanın, insanlar inandığı sürece bir değeri vardır. Amerikalılar, sisteme inandıkları için arabalarına bindiklerinde emniyet kemerlerini takıyor, trafik kuralların riayet ediyor, vergilerini ödüyor ve seçimlerde oy kullanıyor ve bu sistem de bu inanç olduğu için işlemeye devam ediyor. Bu ülkede en yüksek kademeden insanlara yalnızca tweetler atılarak değil, eylemle de bu inancı kırmaları çağrısı yapıldı. Trump bir tehdittir ve Beyaz Saray’da olduğu sürece bu ülke tehlike altında kalmayı sürdürecektir.”

Macron'dan açıklama: Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'deki olaylara tepki vermediği ve sessiz kaldığı eleştirilerinden sonra açıklamada bulundu.

Macron, Twitter hesabından paylaştığı videoda şunları söyledi:

"Bu 6 Ocak'ta ABD Kongresinin Kasım 2020'deki seçimleri kazanan Başkan Biden'in başkanlığının tescil edileceği oturum sırasında bazı şiddet yanlısı kişiler bir kadını öldürdü ve Amerika demokrasisinin seküler anıtı Kongre binasına girdi. Dünyanın en eski demokrasilerinden birinde görevini devredecek bir cumhurbaşkanının taraftarları meşru bir seçimin sonuçlarına silahlarla meydan okuyorsa bu evrensel bir fikre zarar verir. Washington’ta bugün olanlar ABD’yi yansıtmıyor. ABD, bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditlere rağmen 20. yüzyıldaki iki dünya savaşında da Fransa'nın yanında yer aldı. Bugün Fransa şevk ve kararlılıkla ABD halkının ve yöneticilerini seçmeye, kaderlerini, hayatlarını hür irade ve demokratik seçimlerle belirlemeye çalışan halkların yanında. Bazılarının şiddet ve baskılarına rağmen pes etmeyeceğiz."

Zaharova, 'ABD artık kusursuz bir demokrasi örneği olduğunu söyleyemeyecek' gönderisini yeniden paylaştı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, CNN’in Moskova Bürosu’nun eski Şefi Jill Dougherty’nin Washington’daki olaylarla ilgili, ‘ABD’nin artık kusursuz bir demokrasi örneği olduğunu söyleyemeyeceği’ yönündeki açıklamasını Facebook hesabından yeniden paylaştı.

ABD'deki olayların ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook hesabından CNN’in Moskova Bürosu’nun eski Şefi Jill Dougherty’nin gönderisini yeniden paylaştı.

Dougherty’nin gönderisinde, “ABD bir daha asla dünyaya kusursuz bir demokrasi örneği olduğumuzu söyleyemeyecek” ifadeleri yer aldı.

BM Genel Sekreteri Guterres: ABD Kongresine baskının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duydum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Kongresinin Başkan Donald Trump'ın destekçileri tarafından basılmasının ardından yaşanan olaylardan üzüntü duyduğunu bildirdi.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, siyasi liderlerin bu tür durumlarda destekçilerinden şiddetten kaçınmalarını, demokratik süreçlere ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini istemesinin önemine vurgu yaptı.

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır da Twitter hesabından, "Bugün Washington'da Kongrede yaşanan gelişmelerden üzüntü ve endişe duydum. ABD, dünyanın en büyük demokrasilerinden biri. Böylesine kritik bir zamanda ev sahibi ülkemizde demokratik süreçlerde barış ve saygının üstün geleceğine inanıyorum" açıklamasında bulunmuştu.

Cin medyasından Pelosi'ye Hong Kong hatırlatması: Aynı şeyi söyleyip söylemeyeceği belli değil

Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) yakın Global Times gazetesi, ABD'de Kongre Binası'nda yaşanan olayların ardından Hong Kong eylemcilerinin parlamento baskınını gündeme getirdi.

Twitter hesabından Hong Kong eylemlerini ve Washington olaylarını karşılaştıran fotoğraflar paylaşan gazete, paylaşımına "Pelosi bir zamanlar Hong Kong isyanlarını 'görülmesi gereken güzel bir manzara' olarak nitelendirmişti. Capitol Hill'deki son gelişmeler hakkında aynı şeyi söyleyip söylemeyeceği henüz belli değil" notunu düştü.

Global Times ayrıca, bu paylaşımını Twitter hesabında sabitledi.

Gazete ayrıca, 'Sam Amca'nın demokrasi ustalığı' başlığıyla bir karikatür yayınladı.

Karikatürdeki Sam Amca karakterinin, televizyonda Hong Kong olaylarını izlerken "Güzel manzaralar", Washington olaylarını izlerken ise "Zorbaları vurun" dediği görülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.