banner460
banner128

RUS ASKERLERİ UKRAYNA'YA GİRDİ

Rusya-Ukrayna krizinde korkulan oldu. Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Rus askeri, Putin'in talimatıyla "barışı koruma" amacıyla Luhansk’a girdi.

Ukrayna krizi ve ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin yanı sıra soruna diplomatik çözüm bulunması konusundaki arayışlar devam ederken, Kremlin, ani bir manevrayla farklı bir adım attı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın, Moskova yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk’ın tanınmasına karar verdi. Söz konusu açıklama, Kremlin tarafından, Donetsk ve Luhansk’ın ayrılıkçı Rus liderlerinin Putin’e yaptıkları “halk cumhuriyetlerinin bağımsız ülkeler olarak tanınması” çağrısının ardından yapıldı.

Putin'den operasyon emri

Bu kararın ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Donbas’taki durumun çok kritik olduğu belirterek, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır” dedi. Putin, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savunarak, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini kaydetti. Rus lider, modern Ukrayna’nın tamamen Rusya tarafından oluşturulduğunu vurguladı, Ukrayna’nın Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu anımsatarak “Kimse halka sormadı” dedi. Putin, ardından Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Birkaç saat sonra Putin, yeni bir kararname imzalayarak Donetsk ve Luhansk'ta 'barış gücü' operasyonları için talimat verdi. Yapılan açıklamada, “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi. Talimatın ardından Rus askerlerinin Luhansk'a girdiği belirtildi.

ABD Lviv'deki diplomatlarını Polonya'ya gönderdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, güvenlik nedeniyle Lviv'de bulunan Dışişleri Bakanlığı personelinin geceyi Polonya'da geçireceğini açıkladı.Blinken, "Ukrayna'daki güvenlik durumu ülke genelinde öngörülemez olmaya devam ediyor ve kötüleşebilir. Herhangi bir Rus askeri operasyonunun sivil hava taşımacılığı ciddi şekilde kısıtlama olasılığı çok yüksek. Rus birlikleri, işgal planlarına benzer bir şekilde sınıra yaklaşmaya devam ediyor" dedi.

Almanya, ABD, İngiltere, Türkiye karşı çıktı

Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararına ve ardından Luhansk’a girişine aralarında; ABD, İngiltere, Almanya ve Türkiye’nin bulunduğu bir çok ülke karşı çıktı. Türkiye "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz." açıklamasını yaptı.

BM’da acil toplantı

Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın acil çağrısı ile toplanan Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi Toplantısı başladı. Acil toplantının gündemi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıması. Toplantıda söz alan İngiltere temsilcisi, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü korunmalı. Rusya'ya yaptırım uygulanmalı. Rusya bizi yolun sonuna getirdi" ifadelerini kullandı. Rusya Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, 'Batı Ukrayna'yı savaşa itmeye çalışıyor' dedi. Ukrayna Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, 'Kimseye hiçbir şey borçlu değiliz. Rusya tanıma kararını geri çekmeli' ifadelerini kullandı. Almanya temsilcisi 'Biz Ukrayna'nın yanındayız' diyerek desteklerini ortaya koydu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.