banner460
banner128

Gaziantepli Kadınların proje başarısı

Türk, Suriyeli ve Afgan kadınların Gaziantep’te kurduğu SADA Kadın Kooperatifi, 11-13 Kasım tarihlerinde düzenlenen Paris Barış Forumunda 100’ü aşkın proje içinden ilk 10’a girerek başarısına başarı kattı.

Türk, Suriyeli ve Afgan 50 kadının güçlerini birleştirerek kurduğu SADA Kadın Kooperatifi Mart 2019’da Gaziantep’te çalışmalarına başladı. Resmi kuruluşunun ardından üç ay gibi kısa bir süre içinde yaklaşık bin 600 başvuru içinden ilk 100’e girerek Paris Barış Forumuna katılmaya hak kazanan kooperatif Forumda yapılan değerlendirme sonucunda, foruma katılan en başarılı 10 girişimden biri olarak seçildi. Ayakkabı-çanta üretimi, yiyecek-içecek hizmetleri ve ev tekstili alanlarında çalışan kooperatif “birlikten kuvvet doğar” diyerek demokratik ve kapsayıcı iş modelini Pariş Barış Forumda tanıttı. Arapça ve Türkçe’de ‘ses’ anlamına gelen ‘SADA’ kadınların güçlü sesini tüm dünyaya duyuruyor.

BM Kadın Birimi’nin, Avrupa Birliği ve Japonya Hükümetinin finansal desteği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği iş birliğiyle desteklediği SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinden filizlenen SADA Kadın Kooperatifi, göçmen ve Türk kadınları bir araya getiriyor.

“Benim dünyam küçük bir üzümdü, şimdi ise kocaman bir karpuz”

Forumda kooperatifi temsil eden Türk üyeler Nazire Öztürk ve Zübeyde Bulut düşüncelerini aşağıdaki sözlerle paylaştı.

Zübeyde Bulut: “Güçlerimizi birleştirmek bizi o kadar büyüttü ki bizi Paris Barış Forumuna taşıdı. O kadar yoğun duygular yaşıyorum ki anlatması çok güç geliyor bana. Çocuklarıma şöyle diyorum; benim dünyam üzüm kadarken bir anda karpuza döndü. İnsanın ürettiğinin beğenilmesinin hazzı çok başka bir şey.”

Nazire Öztürk: “Biz evimizde oturup çocuklarımıza bakıyorduk. Sonra SADA Merkezinde bir kursa başladık. Hep beraber bir kooperatif kurduk ve bu bizi Paris’e kadar taşıdı. Kooperatifimizin bizi nerelere taşıdığı çok belli. Evimizde otururken, bunların hepsi hayalken, hayallerimizin gerçek olması bizim için çok büyük bir gurur. Gaziantep’teki kadının sesi olmak, Suriyeli ve Afgan arkadaşlarımızı burada temsil etmek çok güzel.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.