banner460
banner128

Buenos Aires'in yoksul bir mahallesinde doğup, yüzyılımızın  bir efsanesi olarak dünyaya veda etti. O sadece bir futbol efsanesi değildi, yine Arjantınli olan Ernestro Che Guevera gibi dünya sorunlarıyla da yakından ilgili, dünyaya- çevresine duyarlı  bir adamdı.

Tanrı’nın eli

Dünyaya duyarlı bir adamdı diyoruz. Neden? İşte Maradona’nın bu duyarlılığını ortaya koyan örnekler.

1982 yılında, İngiltere Arjantin’in adalarından Falkland’a asker çıkardı. Savaşta İngiltere’nin 258, Arjantin’in ise 649 askeri öldü. Savaş İngiltere’nin zaferiyle sonuçlandı. Savaştan sonra  İngiltere Margereth Thatcer ‘Demir Lady’ olarak anılırken, Arjantin’de diktatör Videla rejimi sona erdi.

Savaş sonrası Falkland’da yaşayan İngilizler arasında, sıcak çatışmanın bitimiyle “Tanrı yardım elini bize uzattı” cümlesinin sık sık tekrarlandığı kamuoyuna yansıdı.

Britanya gazetelerinin sayfalarında dönem dönem yer alan ve Arjantinlilerin unutmadığı “Tanrı’nın eli” ifadesi, tam dört yıl sonra yine gündeme gelecekti…

Tarih 22 Haziran 1986. Yer Meksika'nın ünlü AztekaStadyumu. Arjantin ile İngiltere, Falkland Savaşı'ndan sadece 4 yıl sonra 1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde birbirlerine rakip oldu. Arjantin'in İngiltere'yi 2-1 yenerek yarı finale çıktığı maçta goller Diego Armando Maradona'dan geldi.

51. dakikada 1.65 boyundaki Maradona, Hodge'ın ters vuruşunda 1.83'lük kaleci Shilton karşısında dezavantajını elle avantaja dönüştürürken, eliyle dokunarak meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. Arjantinli daha sonra 'Golü elle mi attın?' sorularına "Tanrı'nın eli" yanıtını verirken, dünya kupalarının tarihinin en tartışmalı golüne getirdiği tanım hafızalara kazındı. Arjantinli Bücür, ülkesinin Falkland Adaları’nda yenilmesi sonrası gündeme sık sık getirilen ‘Tanrı yardım elini bize uzattı’ cümlesini unutmamıştı demekki..

...

Papa’ya karşı çıkış

Maradona, Hristiyanlığın en önemli ismi Papa’ya da rest çekecek kadar yürekli bir adamdı.

"Evet, Papa'ya karşı çıktığım doğru. Neden mi? Vatikan'a gittiğimde oradaki çatıların saf altından olduğunu gördüm. Sonra da Papa'nın vaazını dinledim. Diyordu ki: 'Kilise, yeryüzündeki tüm fakir çocuklar için üzüntü duyuyor! Külahıma anlat! Üzüleceğine çatıdaki altınları satta bir şeyler yapsana."

...

ABD’nin ödülüne red, Küba ödülüne evet 

Bir söyleşide kendisine Amerikalıların ödül vermek istediğini, aynı zamanda Kübalıların da ödül vermek istediğini açıklayan Maradona, Amerikanın değil Küba’nın ödülünü kabul ettiğini açıklamıştı. Fidel Casrtro ile arkadaştı.

...

Maradona ilgili çok ilginç bir bilgi

Futbolu muhteşem oynadı. Pasları, kıvraklığı, top sürüşü, roveşataları, çalımları .. Unutulacak gibi değil. Ve bu efsane ile ilgili çok ilginç bir notu kaynak göstererek  Selçuk Hazinedar paylaştı.

İşte o bilgi

“Maradona denen futbol dehasını dünya sporuna Ordu'lu bir aile kazandırdı...

Şöyle ki;

Hemşehrimiz-vatandaşımız Vahan Çitçioğlu ve ailesi 1940'lı yıllarda Ordu'dan Arjantine göçerler...

Vahan bey orada bir tekstil fabrikası kurar..futbola çok düşkündür...bulunduğu yerde, kendi gibi göçmen Ermenilerden oluşan "Deporivo Armenio" adlı amatör bir futbol takımı kurar..yönetir..finanse eder...

İşte bu amatör takımın oyuncularından biri de o bölgede oturan Maradona'dır...

... ve Vahan bey Maradona'yı dünya çapında bir futbolcu olana kadar hep destekler...

Aynı Vahan bey '70'li yıllarda Ordu spora o zaman dünyada çok az görülen kalitede formalar yollar...

Kaynak: Ordu-Cotyor'a kent arşivi...ibrahim Dizman, Hikmet Pala, Ahmet Aydın ve İbrahim Özkara'ya teşekkürler.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.