banner460
banner128

Eşimin tek hatası ”Benden genç olmak." demişti Fransa’nın First Layd'si.
Elle Dergisi'nde yayımlanan
Brigitte Macron'un, eşi Emmanuel Macron ilk cumhurbaşkanı seçildikten sonra verdiği röportajın da kullandığı bir ifadeydi bu.
Eşiyle onun lise öğretmeniyken tanışan, Macron'dan 25 yaş büyük Brigitte Trogneux, ilişkileri hakkında,
"Eğer aşkımızı takip etmeseydim hayatımı ıskalamış olacaktım." demekten de geri kalmamıştı.
İşte böyle bir aşktı onlarınki.

*

İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron ve Fransa'nın First Layd'isinin kendilerine has bir ilişkileri vardı.
İkinci tura aşırı sağcı Le PEN ile karşı karşıya gelmişti Macron. Aynı sahneyi ilk seçildiğinde de yaşamıştık .
Beş yıllık dönemi biliniyordu. O yüzden halkın büyük bir kesmi değişim istiyordu. Buna rağmen tekrar seçilmesi bence seçim tekniğinin kendisine sağladığı kolaylıkdan dolayı diye düşünüyorum.

Eğer sol partilerin oyları bölünmeseydi, büyük ihtimal 3. parti olarak çıkan La France Insoumise'nin lideri 
Melenchon cumhurbaşkanı olabilirdi.
Birinci turda oylarin bölünmesi ve de ikinci tura Macron ile Le Pen'in karşı karşıya gelmesi, aşırı sağdan korkan herkesin Macron'a oy vermesiyle sonuçlandı.
Macron ne kadar başarılı oldu veya olmadı sorusunun cevabını, zaten son beş yılda ülkede ki olan bitenlerden çıkarabilirsiniz.

Fransa, tarihinde uzun bir dönemden sonra
"sarı yelekliler" eylemlerine maruz kaldıysa bunda Macron'un payı büyüktür.
Fransa tarihine "sarı yelekliler" unvanını kazandırarak gündem olan Macron, aynı zamanda özel hayatıyla da gündemden düşmedi.

Eşinin kendisinden 25 yaş büyük olması, insanların kim bu kadın merakını da deşmiyor değildi.
Her ne kadar "özel hayat" desek de, insanlar bir şekilde o dünyanın gizemine girmekten kendilerini alamıyorlar.
Peki neydi bu merak edilen hikaye?

*

Brigitte Macron artık Fransa’nın ikinci kez First Lady’si. Fransa'nın yeniden cumhurbaşkanı seçilen eşi Emmanuel Macron’dan 25 yaş büyük olması, Fransız basınında manşetlerden inmiyor.
Yaşı olmasa da bir başka şekilde basının gündemine giriyor
"First Lady".
Hatta öyle ileriye gittiler ki geçenlerde "geçmişinde erkekti" diye bir takım söylemler çıkaranları mahkemeye vermek zorunda kaldı.
*
Amiens’te henüz 15 yaşındayken, kendisinden 25 yaş büyük evli ve 3 çocuklu lise edebiyat öğretmeni Brigitte’e aşık olan Emmanuel Macron, öğretmeninin defalarca “Hayır” demesine, kendi anne ve babasının onu Paris’te başka okula göndermesine rağmen “Brigitte, geri döneceğim ve seninle evleneceğim” demiş ve bu sözünü 30 yaşına geldiğinde yerine getirmişti.

“Komedi Sanatı“ adlı bir tiyatro oyunun provaları sırasında öğretmen ve öğrenci arasında bir elektriklenme olur. Brigitte Macron, Fransa’nın en ünlü magazin dergilerinden Paris Match’a bu olayı şöyle anlatıyor: "Ona karşı bende bir zafiyet oluşmaya başladığını hissetmiştim. Aynı duygular onda da belirmişti."

Emmanuel Macron, bu yasak aşkın ortaya çıkmasını önlemek için okul değiştirir ve Paris’deki IV. Henri adlı elit liseye gider. Öğretmeni Brigitte ise Amiens’de kalır. Okuluna veda ederken öğretmenine şöyle dediği rivayet edilir: "Ne yaparsanız yapın, bir gün sizinle mutlaka evleneceğim!"
Aşkın da bu kadar kararlı olması belki de bir kalitedir. Ya da
"Kara sevda" mı diyelim!
*

Brigitte, 23 yıllık eşi Andre Louis Auziere’den boşanarak genç sevgilisinin yanına Paris’e taşınır ve kısa süre sonra onunla evlenir.

"İnsanların özel hayatları neden bu kadar önemlidir?" diye düşünsek,  sanırım bunun birçok sosyo-kültürel sebepleri vardır. Hele ki bu popüler dünyadan birileri olunca, herkes tarafından ayrı bir ilgiye maruz kalırlar. Herkes tarafından;  ne yedikleriden ne içtiklerine, nasıl yaşadıklarına, kimlerle ilişki kurduklarına kadar merak edilirler.
Sistemin magazinsel haberleri, bir nevi modernleştirilmiş dedikoduculuktur.
İlk evliliğinden üç çocuğu ve yedi torunu olan
Brigitte Trogneux, bugün Macron'un sadece eşi değil, siyasi kariyerinde de danışmanı pozisyonunda.
Macron'un siyasi kararlarında danıştığı çok az sayıda kişiden biridir. Trogneux, ‘Yürüyüş' hareketinin seçim kampanyasında da aktif rol oynamıştır.
Emmanuel Macron'un sağ kolu olarak adlandırdığı eşi Brigitte onun siyasi hayatında her ne kadar aktif bir rol oynasada, perdenin arka yüzünde olaylar hiç de göründüğü gibi değil.

İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Macron ne kadar mutlu bilinmez ama, Brigitte Togneux'un ikinci kez beş yıllık First Layd olmasının, pekte kendisini mutlu etmediği söylemleri gündemi meşgul etmeye başladı bile.
Öyle ki, bir röportajında Brigitte Macron; "Görevimi kalpten yapıyorum olsam da, aslında bu zor ve kapalı hayattan çokta mutlu değilim" diyerek, içindeki memnuniyetsizliği saklamıyor.

Yüzündeki yorgun ve mutsuz ifadesi, Fransız basınında çoktan yerini almış durumda.
Gerçekten bıktığından mı! yoksa yaşının verdiği yorgunluktan mı! bilinmez "Brigitte teyze" için şu beş yıl çok zor geçecek gibi gözüküyor.
Kendisi için herşeyi göze alıp bekleyen ve de evlenen eşinin yanında sonuna kadar dayanabilecek mi?


"Brigitte teyze" yorgun!
"Brigitte teyze" mutsuz!


Kanımca siyasi hayatın getirdiği yorgunluktan ziyade, her daim yaşının ve geçmişinin üzerinde bu kadar durulmasından dolayı bıkmış olmasındandır. Erkekten daha yaşlı kadın olmak, galiba her toplumda ve her mevkide aynı tepkiyi görüyor.

"Brigitte teyze" yi kadın olarak "biraz rahat mı bıraksalar" diyorum.
Bakacağız ve göreceğiz neler olacak.
69 yaşındaki Fransa’nın First Layd'si belki bir gün unutulsa da, hafızalarda "Brigitte teyze"' olarak hep kalacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.