banner460
banner128

Üzgünüm!

Yaklaşık çeyrek asırdır tanıdığım iki insandan biri hapishaneye, diğeri toprağa düştü.

Büyükçekmece Atatürk Mahallesi Muhtarı Alkış Barış ve Avcılar eski Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli.

Evet birini toprağa verdik. Diğeri demir parmaklıklar ardında.

*

2000’li yılların başıydı. Büyükçekmece CHP Kadın Kolları bir 8 Mart etkinliğine davet etmişti.

Kalabalık bir kadın topluluğu vardı. Etkinlikte orta boylu sarışın bir kadın çıktı sahneye bir süre sonra. Eline aldığı mikrofanla kalabalık arasında bir o yana- bir bu yana yürüyerek hafif adımlarla, sözlerini ağır ağır sindire sindire söyleyerek etkileyici bir konuşma yapıyordu.

Kadın haklarınının tarihsel mücadelesinden giriyor, Clara Zetkin’den devam ediyor, neler yapılması gerektiğini anlatıyordu.

-Kim bu kadın? Diye sordum yakınımdaki bir ilçe yöneticisine

-‘Dr.Handan hanım. Partili’ yanıtını verdi.  Esenyurt ya da Bahçeşehir teşkilatından birinden olduğunu söylemişti. Hangisiydi hatırlayamadım.

Dr. Handan Toprak’ı ilk o gün tanımıştım.

*

Sonra Belediye Başkanı adayı olarak açıklandığında 2014 yılında şahsen de tanıştık. Ve seçimleri kazanıp Avcılar ilçesinin ve İstanbul’un tek kadın belediye başkanı oldu. Oldu da?

O başkan oldu benim aklımda 8 Mart’ta yaptığı o konuşma.

Ne yapacaktı?

Sonra başladı işe.. Süreç ilerledikçe tartışmalar, eleştiriler artmaya başladı.  Özellikle kadrosu açısından, yönetimsel açıdan eleştiriler artıyordu. Belediyede ikinci koltuğa Avcılar dışından olduğu belirtilen genç bir ismi oturtmuştu. Makam-yetki yönetimde etki bekleyen bir çok meclis üyesi iş yapamamaktan-sözlerinin hiç bir şeye geçmediğinden şikayet ediyordu.

Bunlardan biri de İTÜ’de Maden Mühendisi olan yılların sol siyasetçisi Erol Mumcu idi. Mumcu da hiç bir etkileri olmadığından yakınırdı.

Ve bir süre sonra da O Erol Mumcu bir sabah hayatını kaybetti.  Çok yazık olmuştu.

*

Başkan Toprak genç bir ismi ikinci koltuğa oturtarak hem onun omuzlarına aşırı bir yük yükleyerek istemeden de olsa O ismi zor durumda bırakmıştı. Oysa iktidarını paylaşabilirdi.

Sonra işçilerle sürekli sıkıntı yaşadı.

Ve seçime kısa bir süre kala O genç isimle yollarını ayırdı. Olacak şey değildi. Hata hata üstüne geliyordu.

Neyse anlayacağınız Handan Toprak Benli belki idealistti, belki bir şeyler yapmak istiyordu ancak sonuç itibariyle kurduğu bir ‘Kadınlar Korosu’ dışında akılda bir şey kalmıyordu. 

Ve sonuç dün bazı konulardan suçlu bulunarak tutuklanıp  hapishaneye gönderildi. O genç isim de daha önce tutuklanmıştı.

*

Üzüldüm tabi.

Kendisini tanıyan bir insan olarak üzüldüm.

İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olduğu ve kadınları temsil ettiği için kadınlar adına üzüldüm..

Umarım, her eliştiriye kulağını tıkayan diğer yöneticilere  ders olur.

*

Güle Güle Alkış Barış

İkinci üzüntüm çeyrek asırdan fazladır tanıdığım Büyükçekmece Atatürk Mahallesi Muhtarı Alkış Barış ile ilgili. Her canlı nihayeti ebediyete gidecek. Biliyoruz bunu. Ancak 25 yıldır tanıdığın,  karşı çıktığın düşüncelerine bile insanı kırmayan, katılmadığı o düşünceleri gülümseyen bir yüzle karşılayan bir insanın kaybı üzüyor insanı.   Dünkü cenazesine toplumun her kesimden insan katıldı. Tanık olduğum Bir çok açıdan muhalefet ettiği Başkan Akgün de ordaydı. Düşünebiliyormusunuz.  Altı seçim kazanan bir belediye başkanının ilçesinde siz de, O belediye başkanına muhalif olarak bir mahallede  çeyrek aşırı aşkın muhtarlığı kazanıyorsunuz. Bu da Alkış Barış’ın başarısıydı.

Dedik ya, muhalefet yaparken; hakaret etmeyen, net bir şekilde neden karşı olduğunu anlatan,  bu yönde eylem ve çaba gösteren, kendi düşüncesine karşı çıkanlara karşı yüzündeki gülümsemeyi eksik etmeyen bir isim olarak muhalefet ettiklerinden aynı saygıyı gören bir insandı.  Ve dün muhalefet ettikleri de kendisini omuzlarında taşıdılar.

Bu da muhalefet etmesini bilmeyen, sırf muhalefet edeceğim diye ağzından çıkanı duymayanlara ders olsun.

Güle Güle Alkış abi. Mekanın cennnet olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.