banner460
banner128

Belediyelerin ticari sırları olur mu?

Bir beledyeye  ne sorarsak soralım. İster manava, ister kasaba, ister elektrikçiye, ister reklamcıya, ister inşaatçıya, ister çiçekciye.. Belediyeler aldığı her hizmetin, yaptırdığı her işin hesabını vatandaşlara vermek durumundadır. 

 Her vatandaş 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı gereği; belediyeye  aldığı hizmet karşılığında  kime ne ödediğini sorabilir. Belediye’de talep edinen bilgiyi  15 günlük yasal süre içinde vermek durumundadır.

Peki belediyeler böyle bir başvuru durumunda ‘Ticari sır’ diyerek bilgiye olumsuz yanıt verebilir mi?

Maalesef günümüzde zaman zaman bazı belediyelerin çeşitli bilgileri ‘Ticari sır’ diyerek muhatabına vermediği dikkat çekmektedir.

Bizim bildiğimiz belediyeler ‘Ticari işletme’ değildir.  Bu nedenle ‘ticari sırları’olamaz.

Ayrıca belediyeler örtülü ödenek kullanmaz.   Artı belediyeler ulusal güvenlikle ilgili bir kurum  da değildir

Belediyeler ile iş yapan bütün kurumlarda ödenen ücretlerin şeffaf olduğunu ve kamuya açık olduğunu bilir. Yani hiç bir kurum belediye ile iş yaparken, ‘Bana ödediğiniz parayı sakın açıklamayın. Bu ticari sır kapsamına giriyor’ gibi bir talepte bulunamazdı.  Belediye ile  iş yapan  her kurum, işletme, bu durumun şeffaf olduğunu kamuya açık olduğunu bilir.

-Eğer belediyeler herhangibir konuda,  herhangibir kuruma ne ödeme yaptığını ‘Ticari sır’ kavramı arkasına gizleyerek açıklamıyorsa,  o zaman ‘Bilgi Edinme Hakkı’ denen kanun ne işe yarar?

-Eğer belediyelerin de harcamaları ‘Ticari sır’ kavramına sığınılarak gizli tutulabiliyor verilmeyebiliyorsa; şeffaflık nerede kalıyor? Hesap verebilirlik nerede kalıyor?

Ve biz inanıyoruz ki, eğer bir kurum bir alenen bir şeyleri gizlemek çabası içine giriyorsa, gizlemek istedği bir şeyler vardır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.