banner460
banner128

2021’in asgari ücreti, stermelik toplantılardan sonra, kuruşuna kadar hesaplanmış olarak açıklandı.

Azdır, çoktur, sefalet ücretidir gibi tartışmalara girmeyeceğim. Asgari ücretin, uluslararası ölçütlerdeki sağlıklı yaşam için asgari yeterlilikte olması önemlidir. Belirlenen ücretin bu ölçütlere çok uzak olduğunu belirtip geçiyorum.

Merkezi yönetimin asgari ücretine karşı CHP’li ve İyi Partili başkanların yönettiği belediyeler, en düşüğü 3 bin 100 lira olmak üzere, kendilerinin uygulayacağı asgari ücretleri ilan etti ya. O konuda birkaç kelam edeceğim…

Hollanda’da konakladığım semtte su boruları yenileniyordu. Hattın bir kesiminde sadece bir kişinin çalışması dikkatimi çekti. Bir sabah bu işçiyi gözlemlemek için çalıştığı bölgeye gittim. Üzerinde küçük kepçe bulunan bir kamyonetle geldi. Kepçeyi indirdi ve kenardaki yığından boruları kavrayıp kazılmış kanala yerleştirmeye başladı.

Biraz dolaşıp öğle saatine doğru tekrar gelip gözlemlemeye devam ettim. Saatine bakıp kepçeden indi, kamyonetten yemeğini alıp yedi, bir süre sonra saatine bakıp yeniden çalışmaya başladı.  

Ekip başı yok, ekip başının başı yok…

Bunu öz sayı, özdenetim ve özverili çalışma örneği olarak anlattım…

Hiçbir kurumun harcadığı para havadan gelmez, verilen hizmetlerin karşılığında alınan ücretler ve vergilerdir.

Bu paraların doğru kullanılması, uygun yere uygun zamanda harcanması önemlidir. Buna ‘‘kaynakların akılcı-verimli kullanımı’’ diyoruz.

Harcama yerinin ve zamanının seçilmesi kadar, harcama karşılığında üretilen ürün ve hizmet miktarı ile kalitesi de önemlidir. Birim harcama ile üretilen birim ürün ve hizmete ‘‘verimlilik’’ diyoruz.

Kaynağın harcanma zamanına ve yerine yönetim kademelerinde karar verilir. Verimlilik ise üretim faktörleri (emek, sermaye, hammadde) ile ilgilidir. Belediyelerin üretim sistemindeki emek, belediye işçileridir.

Belediye hizmetleri emek yoğun üretim olduğundan dolayı, işçilerin memnuniyeti ve mutluluğu verimlilik için ayrıca önem kazanır.

CHP’li ve İyi Partili başkanların kendi asgari ücretlerini ilan etmeleri, bu açıdan yerinde bir karardır.

Ancak karar, bu belediyelerdeki işçilere ek kazançla birlikte ek yükümlülük getiriyor: Verimli ve özverili olmak.

Bu ülke, vasıfsız işçi ücretinin genel müdür maaşını aştığı, belediye işçilerinin işçi tutup kendi yerlerine çalıştırdığı dönemler gördü. Doğurduğu tepki hem sendikalarının hem de o dönemdeki yönetimlerin sonunu getirdi.

Azımsanmayacak sayıda insanın asgari ücret düzeyinde ve altında gelirle yaşadığı bir dönemdeyiz. ‘‘Yer incinmesin’’ havasında sokak süpürmek, ‘‘ağaçlar, çiçekler alınmasın’’ havasında park çalışmaları, beş kişinin emek harcayıp üç kişinin başlarında gezinmesi göze batacaktır.

Olanaklarını zorlayıp kendi asgari ücretini ilan eden başkanlar, emeğin hakkını tam olarak veremeseler de ‘‘emek değerlidir’’ mesajını verdi.

Çalışanlara düşen de başkanlar ve partilerinin yıpranmaması için, işlerinde azami özen…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.