banner460
banner128

Bireye mahsus olan anmalar ile topluma mal olmuş anmalar arasında her ne kadar büyük bir fark var ise de, toplumu oluşturan bireylerin hal, tavır ve duruşları anmaların önemini, hassasiyetini, hissiyatını ve belleğini belirler.

Bireyin anılarına sahip çıkma hissiyatı, bebeklikten başlayan süreçten itibaren belleğine kaydettiği anlarını istem dahlinde ve/veya haricinde muhafaza etmesiyle başlar.

Bu da düşünen varlık olan insanın bilgisi, birikimi, kimliği, örfü, ahlakı, geleneği ve kişiliği ile şekillendiği gibi yaşamına hallerine yansır.  

Bu yaklaşımla diyebiliriz ki bu özelliklere sahip birey, yaşadığı çoğrafyanın geçmişten günümüze olan yolculuğunu da anlama, kavrama ve anma yeteneğine de sahiptir.

Geçmişine sahip çıkmayan, bugününü de doğru okuyamaz, yarınlarını da istikrarlı kuramaz.

Bireylerin olduğu gibi tarihin, kültürün, çoğrafyanın, sanatın, kentlerin de hafızası vardır.

Hafızaları yok sayarak ya da yok ederek kuşaklara aktarılcak birikimleri tahrip edip yarınlara varılamaz. Tıpkı yeni doğmuş bebek gibi sadece ağlar insanlar ve insanlık.

Anma ve anlamada sorumluluklar bireyden bütüne doğru bir yol haritası izler.

Sohbetimizle hafızalarımızı gözden geçirip, anma ve anlama sanatında kendi düşüncelerimizi, hissiyatımızı, kavrayarak duyumsamamızı, uygulama duyularımıza ayna tutmamız öncelikle yaşadığımız çoğrafyaya, sonrasında kendimize ve kuşaklara aktarımlarımıza fayda sağlayacaktır.

Başta gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları ile birlikte tüm varlığıyla vatan için seferber olmuş vatan evlatlarını, şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla anarken, imkansızlığın ve kuşatılmışlığın koşulları içinde bizlere bu cennet vatanı miras bırakan iradeyi anlıyor, anıyor, 18 Mart Çanakkale Zaferimizi kutluyor, özgür irademle teşekkür ediyorum.

Değerli dostlarım Al Bayrağımızın gölgesinde, Cumhuriyetimizin iradesinde, Anayasamızın korumasında, İlim ve bilimin sahipliğinde, Sanatın ışığında ve insanlığı insanca yaşamanın uhdesinde nice sevgiyle anmalar temenni ediyorum.  ‘’Güfte Renginde Şiir Ritminde’’ Kitabımdan bir şiirim ile birlikte (Saba Şarkı https://www.youtube.com/watch?v=UlZGIQ4ih_4&feature=share ) bir bestemi ve yağlıboya resmimin görselini yüce gönüllerinize bırakıyor, nice güzellikler diliyorum.

*

EY ŞANLI ŞEREFLİ VATAN EVLADI

*                                             

En büyük o resmi sizler çizdiniz

Al bayrak uğruna canlar verdiniz

Bir canla bin olup doğup geldiniz

Ey şanlı şerefli vatan evladı

Atatürk sevdalı vatan evladı

*

Bedenden ayrıldı belki uzvunuz

Bayrağa dönüktü her an yüzünüz

Ya şehit ya gazi oldu kuzumuz

Ey şanlı şerefli vatan evladı

Atatürk sevdalı vatan evladı

*

Doğarken yazılmış alnına yazgın

Şehidin kabrini kalbime kazın

Üstüne yiğidim vatanım yazın

Ey şanlı şerefli vatan evladı

Atatürk sevdalı vatan evladı

*

Perihan KOCA

perihankoca.com , sanatinrenkleri.com , [email protected] , [email protected] , İnstagram, Twitter , Facebook ve diğer

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vokan Kemal 2 yıl önce

Milliyetçilik, vatanseverlik ve din osuruk gibidirler. Herkes kendisininkinin iyi, kendisinden başka herkesinkinin kötü koktuğunu sanır. Piotr Alekseyeviç Kropotkin