Durum Gazetesi

STK’lar ve Cemevleri faturaları ticarethaneden konut statüsüne dönüştürülecek

TÜRKİYE

Elektrik faturalarında düzenleme taleplerine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "210 kilowat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir" diye konuştu. Erdoğan ayrıca, STK'lerin ticaret statüsünün konut statüsüne dönüştürüleceğini bildirdi.

Fahiş elektrik faturalarına ilişkin düzenleme taleplerine ilişkin açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "210 kilowat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir" dedi. Erdoğan ayrıca, cemevleri ve sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliğinin de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürüleceğini kaydetti.

Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, "İstanbul'daki toplantıda iş dünyamızdan gıda başta olmak üzere tüm ürünlerde yüzde 7 KDV ve yüzde 7 kendi fedakarlıkları şeklinde en az yüzde 14'lük bir indirim beklediğimizi söyledim. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük. Geçmiş olsun dileklerini ileten tüm siyasi parti genel başkanlarına, milletvekillerine, yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim.

Çeşitli vesilelerle telefonlarla görüşerek pek çok hususu takip etme fırsatı bulduk. Devlet ve hükümet işlerini takip ettik, talimatları verdik. Testimizin negatife dönmesinin ardından Aksakallılar üyeleri ile bir araya gelerek birlikte yapacağımız çalışmaları istişare ettik.

KDV İNDİRİMİ: FEDAKARLIĞI SADECE DEVLET BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİLDİR

Üreticiden toptancıya gıdanın tüm süreçlerini kapsadığı için enflasyonla mücadele kararlılığımızla attığımız adım, KDV indirimidir. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır. Hepimizin aynı gemiden olduğumuza ülkenin kazancından hep beraber faydalandığımıza göre yükü birlikte omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek gerçekçi değildir.

"ELBETTE CANIMIZI YAKAN FİYAT ARTIŞLARI VAR"

Elbette sokakta canımızı yakan fiyat artışları var. Bunların hepsi de geçidir, bu döneme mahsustur.

Böyle dönemlerde asıl olan nice krizler içinde kıvranan bölgemizde başı dik durabilmektir. Bunun için fabrikaların çalışması, esnafın açık kalması, toprağın ekilmesi, hayatın canlı şekilde akışı çok önemlidir. Buralarda bir tıkanıklık yaşanırsa işte o zaman felaket kapımıza dayanmış demektir. Hali hazırda en büyük sorunumuz yüksek enflasyondur.

Avrupa'dan ABD'ye kadar önümüzdeki döneme ilişkin en önemli sıkıntısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki Merkez Bankaları faizleri yükseltmekten kaçınıyor. Daha da önemlisi bunların çoğunun zaten kırılgan olan siyasi ve toplumsal krizin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldur.

Uyguladığımız ekonomi politikalarının kimi mahcubiyetle de olsa içeride ve dışarıda teslim edildiğini görüyoruz.

Aldığımız tedbirlerin vatandaşlarımıza olumlu etkileri her geçen gün kendini gösterecektir.

ELEKTRİK FATURALARI

Türkiye bugün enerji konusunda elektriğin yokluğunu değil, fiyatını tartışabiliyorsa bunu 20 yılda 100 bin megawata ulaştırdığımız altyapıya borçluyuz. Ülkemizin elektrik üretene santral sayısını arttırarak, dağıtım şebekelerini yükselterek toplam elektrik üretimimizi 4 kat arttırdık.

Son dönemde enerji fiyatı dünyada oldukça yükselmiştir. Ama bu sadece bize ait değil. Bu sadece bize mahsus bir durum da değil. Küresel düzeyde doğalgaz 10 kat, kömür fiyatları 5 kat artmıştır.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının avro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmasını yaparak sizlerin dikkateine sunmak istiyorum.

Konutlarda ayda 200 kilowat üzerinde baktığınızda Türkiye vatandaşlarına en uygun fiyatla hizmet sunan üçüncü ülke. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücretleri üzerinden karşılaştırırsak Türkiye'de yüzde 5'lik bir oran çıkarken; Almanya'da yüzde 6'lık bir tablo ile karşılaşıyoruz.

Geçtiğimiz yıl sadece elektrik ve doğalgazda sübvansiyon yaparak sıkıntı da olan vatandaşlarımızın ilave yüklere girmesine mani olmuştur.

BEKLENEN DÜZENLEMELER GELMEDİ

Yılbaşı itibari ile tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen haneleri desteklemeye devam ediyoruz. Her zaman olduğu gibi milletimizin derdine derman oluyoruz.

Yapılan analizler, Ocak ayı itibari ile tüketicilerin yüzde 60'nın düşük tarifelerden fatura ödediğini göstermektedir.

Öncelikle 210 kilowat'a kadarki düşük tarife üzerindeki yüksek tarife yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz içinde benzer bir kademelendirme yapacaktır. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri de dahil ticarethane olarak değil konut olarak tarifelendirilecektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.