Durum Gazetesi

Bayram'da hayvan refahı da gözetilmeli

İSTANBUL

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr.  Murat Arslan kurban bayramı dolayısıyla bir açıklama yaparak” Kurban bayramı sürecinde hayvan sağlığı ve hayvan refahını  gözeten bir kurban bilinci ile hareket edilmesi’ gerektiğini bildirdi.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan kurban bayramı dolayısıyla bir açıklama yaparak” Karbun bayramı sürecinde hayvan sağlığı ve hayvan refahını gözeten bir kurban bilinci ile hareket edilmesi’ gerektiğini bildirdi.

Prof. Murat Arslan’ın açıklaması şöyle: Kurban bayramı süresi içinde hayvan varlığımızın yaklaşık yüzde 5'i kesiliyor. Bu kısa süre içinde kesilen hayvanların oluşturduğu risklerin olumsuz etkilerini önlemek için, kurban ibadeti gerçekleştirilirken toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahını gözeten bir kurban bilinci ile hareket edilmeli. Vatandaşlarının çoğunun kesimi ilk gün yapmak istemesi, satış ve kesim alanlarının standartlara uygun olmaması ve kesimin ehil kişilerce yapılmaması çevre ve halk sağlığı için risk oluşturuyor.

Halk sağlığına etkisi

İstanbul'a gelen kurbanlıkların yalnızca yüzde 5 ila 10'unun belediyelerin hazırladığı ünitelerde, kalan kısmının ise kesime uygun olmayan yerlerde yapıldığı göz önüne alınırsa riskin büyüklüğü ortaya çıkar. Bayramda sokak hayvanlarının ortalığa gelişigüzel atılan atıkları yemesi ise hayvanlardan insanlara geçen tehlikeli zoonoz hastalıklara kapı aralıyor. Şehir merkezlerinde kurulan hayvan pazarlarından kaynaklanan koku, çevre kirliliği ve vektörlerde de (sinek, pire, kene, fare vb) artışlar oluyor.

Sağlıklı bir Kurban Bayramı için

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), sağlıklı ve düzenli bir kurban bayramı için öneri ve uyarılarda bulundu. İVHO'dan yapılan açıklamada, "Her şeyden önce, kurban bayramı öncesinde vatandaşların, yasal bir şekilde kurbanın satın alınması, nakli, kesilmesi, atıkların yok edilmesi konularında bilgilendirilmelidirler. Bu amaçla her yıl yayınlanan "Kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliğ" tüm taraflara ulaştırılmalı, veteriner hekim odalarının önerileri dikkatle izlenmelidir" denildi.

Kesim tüm bayrama yayılmalı

Kesim işleminin, gece de dahil bayramın tüm günlerine yayılması gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, kurbanlıkların mutlaka denetimi yapılan yerlerden satın alınması uyarısı yapılarak, "Veteriner hekim tarafından düzenlenmiş Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmalı, büyükbaş hayvanlarda küpe ve kimlik kartı (pasaportu), küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi mutlaka olmalıdır. Kulak küpeleri hayvana yapılan sağlık uygulamalarını ve kurbanlık vasfı olup olmadığını gösteren veri tabanına ulaşılmasını sağlayan kodu taşır" denildi.

Sağlıklı bir kurbanın beş şartı;

1. Kurbanlık hayvanın resmi kayıtlı (kulak küpesi, pasaportu ve diğer bilgileri) olmalı

2. Satış öncesinde Kurban komisyonlarının belirlediği yerlerde uygun şartlarda barındırılmalı,

3. Kurbanlık sağlıklı olmalı,

4. Kesim hijyenik şartlarda, hayvana eziyet vermeden ehil kişilerce yapılmalı,

5. Atıklar uygun şekilde bertaraf edilmeli

...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.